Diabetik si nesie so sebou vyššie riziko chorôb srdca

Cukrovkou trpí vo svete 387 miliónov dospelých ľudí, z toho viac ako 90 percent má diabetes druhého typu. Ten súvisí s dlhodobým nezdravým stravovaním. V roku 2035 sa aj kvôli pridávaniu cukru do potravín a nápojov očakáva nárast počtu prípadov cukrovky až na 592 miliónov ľudí, čo je až o 53 percent viac ako v súčasnosti.

16.01.2016 06:00
ovocie, cukor, diabetik, žena Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Pre úspešnú liečbu cukrovky je pritom správne stravovanie nevyhnutné. "Jeho uplatňovanie je predpokladom nielen pre dosiahnutie a udržanie optimálnych hladín glykémií, ale aj ideálnej hmotnosti,“ upozorňuje docent Emil Martinka, prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

Navyše asi polovici prípadov cukrovky druhého typu by sa dalo zabrániť zdravším životným štýlom. „Jednou z kľúčových úloh je minimalizovať príjem cukru a nahradiť ho ovocím a zeleninou a sladené nápoje čistou vodou,“ hovorí diétna sestra Mária Štefáková z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni. "Pravidelné zdravé raňajky sú prevenciou nadváhy a obezity. Až 80 percent novodiagnosti­kovaných pacientov je obéznych. Raňajky pomáhajú kontrolovať apetít počas dňa a udržiavať stabilnú hladinu krvného cukru.

Naopak, vynechávanie raňajok priamo súvisí s priberaním," varuje Štefáková. Ako ďalej dodala, pacienti často podceňujú aj počítanie sacharidových jednotiek. Sacharidová jednotka je umelý pojem a zaviedol sa najmä kvôli tomu, aby uľahčil orientáciu v potravinách, ktoré obsahujú cukry. Jedna sacharidová jednotka obsahuje 10 gramov sacharidov.

„Kvalitný, plnohodnotný život diabetika je závislý od jeho vedomostí a disciplinova­nosti,“ hovorí. Každý, kto má cukrovku, by mal dodržiavať diétu, pravidelne sa hýbať, užívať lieky a kontrolovať si glykémiu. Pretože len ak človek zvláda svoje ochorenie, prispieva k liečbe. Podľa odhadov totiž umiera na diabetes každých sedem sekúnd jeden človek. Najčastejšou príčinou sú srdcovo-cievne komplikácie. Cukrovka totiž poškodzuje tepny, ktoré vyživujú jednotlivé orgány. „Očakávaná dĺžka života u 60-ročného diabetika so sprievodným srdcovo-cievnym ochorením je skrátená až o 12 rokov. Dokonca aj šesťdesiatnik s diabetom, ktorý nemá poškodené cievy, umiera o šesť rokov mladší ako človek bez diabetu,“ upozorňuje Ján Murín, profesor pre odbor vnútorné choroby a kardiológ z I. internej kliniky LF UK a UNB v Bratislave.

Keďže ochorenia srdca sú najčastejšou príčinou, prečo diabetici predčasne zomierajú, pri každom novom lieku na cukrovku sa skúma aj jeho vplyv na riziko kardiovaskulárnych komplikácií. „Po 17 rokoch tu máme liek s účinnou látkou empagliflozín, ktorý znižuje úmrtnosť diabetikov,“ hovorí docent Martinka. „Doteraz bola potvrdená priama súvislosť medzi intenzívnou glykemickou kompenzáciou a znížením mikrovaskulárnych komplikácií diabetu, nie však makrovaskulárnych. Podľa výsledkov štúdie Empa-Reg Outcome tento antidiabetický liek znižuje počet úmrtí z kardiovasku­lárnych príčin až o 38¤%. Okrem toho znižuje o 32 % celkovú mortalitu a o 35 % znižuje počet hospitalizácií pre srdcové zlyhávanie,“ vysvetľuje.

„V praxi to znamená, že na každých 1000 pacientov liečených jeden rok týmto liekom sa podarí zabrániť celkovo deviatim úmrtiam. V priebehu troch rokov trvania štúdie sa zabránilo jednému z troch úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia,“ dodáva Ivan Tkáč, profesor pre odbor vnútorné choroby a diabetológ z Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach a člen Excelentného tímu pre výskum aterosklerózy.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
diabetes, cukrovka Ilustračné foto.

Aká by mala byť energetická hodnota jedla

  • základná energetická potreba 20 až 24 kcal na každý kilogram hmotnosti
  • pri sedavom zamestnaní + 30 %
  • pri stredne náročnej fyzickej aktivite + 30 až 50 %
  • pri náročnej fyzickej aktivite + 50 až 100 %

Ďalšie úpravy sa robia pri týchto stavoch:

  • ak ide o tehotnú ženu + 300 kcal/deň
  • ak ide o dojčiacu ženu + 500 kcal/deň
  • ak je cieľom prírastok telesnej hmotnosti + 500 kcal/deň
  • ak je cieľom redukcia telesnej hmotnosti – 500 kcal/deň

Jeden gram:

  • sacharidov 4 kcal
  • tukov obsahuje 9 kcal
  • bielkovín obsahuje 4 kcal

Zloženie potravy sa riadi pravidlami racionálnej výživy, pričom pomer hlavných živín na celkovom hradení energie by mal byť tento:

  • sacharidy by mali byť zdrojom 60 až 70 % celodennej potreby energie
  • bielkoviny by mali poskytovať 15 až 20 % potreby dennej energie (cca 1 g/1 kg telesnej hmotnosti)
  • tuky by mali poskytovať 30 % energie, pričom nasýtené tuky by nemali presiahnuť 7 až 10 %.
  • Pri konečnej úprave pomeru jednotlivých zložiek potravy sa zohľadňuje prítomnosť pridružených ochorení (obličiek, pečene, srdca, vysoký krvný tlak, alergia a pod.)

Vhodné a nevhodné potraviny

  • Medzi vhodné potraviny patria: celozrnné pečivo a cestoviny, nelúpaná ryža, zemiaky, zelenina a ovocie.
  • Medzi potraviny, ktoré vyžadujú obmedzenie, patria: mäso, hydina, ryba, mlieko a mliečne výrobky a vajcia.
  • Medzi nevhodné potraviny patria: údeniny, maslo, masť, slanina, vnútornosti, koža, mozoček, cukrárenské výrobky, biele pečivo, viacvaječné cestoviny z bielej múky a pod.

Hlavné zásady zdravého stravovania pri cukrovke:

  • správne zloženie diéty – čo sa týka obsahu cukrov, tukov a bielkovín (B),
  • jesť pravidelne 4 až 6 ráz denne, častejšie a menšie množstvá,
  • vylúčiť zo stravy biely cukor, ako zdroj energie využívať potraviny obsahujúce cukor v prirodzenej forme a škrob (pečivo, cestoviny, ryža, ovocie, zelenina, mlieko),
  • znížiť príjem celkového množstva tukov, uprednostňovať tuky rastlinného pôvodu a nízkotučné mliečne výrobky,
  • vhodné sú potraviny s vysokým obsahom vlákniny (zelenina, ovocie, celozrnné pečivo, vločky),
  • nutný je dostatočný príjem tekutín vo forme vody, sódy, vybraných minerálok, čajov,
  • obmedziť príjem kuchynskej soli – zvyšuje tlak, namiesto soli možno jedlá ochutiť bylinkami a koreninami,
  • zabezpečiť v strave dostatok vitamínov a minerálov (zmiešaná strava ich obsahuje v dostatočnom množstve).

Ako sa stravovať pri cukrovke I. typu

  • stravujte sa pravidelne – spravidla šesťkrát denne (závisí to od inzulínového režimu)
  • dodržujte pitný režim
  • strava musí byť energeticky výdatná a pestrá
  • tuky sú hlavným dodávateľom energie, sú živinou, ktorú si musí diabetik sledovať
  • sacharidy tvoria asi 50 % z celkovej energie. Preto podávame tzv. zložené sacharidy, t. j. po ktorých glykémia nestúpa rýchlo. Sú to: celozrnné pečivo, chlieb, celozrnné cestoviny a ryža a ovsené vločky. Množstvo sacharidov určujeme podľa tzv. sacharidových jednotiek (SJ), ktorých počet na deň určí lekár
  • neodporúčajú sa „dia“ sladkosti – napriek tomu, že nezvyšujú glykémiu, obsahujú vysoké množstvo tuku. Vhodnejšie je ovocie, ktoré však treba započítať do SJ
  • na začiatku choroby je nutné vážiť množstvo potravín (na gramy), neskôr je možný odhad „voľným okom“
  • odporúča sa jedlo pripravovať varením, dusením, pečením, grilovaním

Ako jesť pri cukrovke II. typu (liečba tabletami)

  • stravu konzumujte viackrát denne, pri redukčnej diéte trikrát denne
  • najčastejšie je cieľom diéty znížiť telesnú hmotnosť, je teda nutné podstatne redukovať doterajší celkový príjem energie
  • je nutné dodržiavať SJ určené lekárom. Zo začiatku si stravu vážte, budete tak presnejšie dávkovať energetický príjem
  • bielkoviny sú vhodné kvalitné, s nízkym obsahom tuku i cholesterolu, rastlinné bielkoviny v strukovinách
  • tuky výrazne obmedzujte, pozor na skryté tuky v niektorých potravinách, samostatne tuky jedzte len výnimočne
  • sacharidy konzumujte tzv. zložené – komplexné (celozrnné pečivo, tmavá múka a výrobky z nej, ovsené vločky)
  • do jedálneho lístka zaraďte hlavne veľa zeleniny – čo najviac v surovom stave
  • dodržiavajte pitný režim, hlavne príjem ovocných a bylinkových čajov. Ovocné šťavy musíte započítať do SJ. Pozor na príjem minerálok a celkového objemu tekutín pri vysokom tlaku (konzultujte s diabetológom)
  • do jedálneho lístka je vhodné zaradiť 1 až 2 zeleninové dni s primeraným množstvom ovocia
  • nezabúdajte na pohyb – dávku a druh však konzultujte s lekárom
  • obmedzte príjem kuchynskej soli
  • pravidelne si kontrolujte hmotnosť

Ako jesť pri cukrovke II. typu – inzulínová liečba

  • stravu konzumujte 5– až 6-krát denne, druhú večeru tvorí ovocie, zelenina, prípadne nízkotučný jogurt
  • celková denná energetická látka by sa mala redukovať tak, aby došlo k úprave prípadnej nadváhy alebo obezity
  • dodržujte rozpis a množstvo SJ určených diabetológom (rozpis vám stanovili podľa typu vašej inzulínovej liečby). Z toho vyplýva potreba tzv. medzijedál (menšie množstvo jedla medzi hlavnými jedlami), ich veľkosť (1 až 2 SJ), vzájomné časové rozstupy
  • snažte sa spoznať „svoj inzulín“ – kedy začína pôsobiť, kedy dosahuje vrchol účinku
  • jedzte kvalitné bielkoviny s nízkym obsahom tuku a cholesterolu. Vyhýbajte sa údeným mäsovým výrobkom
  • obmedzte tuky, konzumujte hlavne kvalitné rastlinné tuky, aj to minimálne
  • jedzte tzv. zložené, komplexné sacharidy, po ktorých hladina cukru v krvi stúpa pomalšie (celozrnný chlieb, pečivo a cestoviny, ovsené vločky)
  • konzumujte veľa zeleniny, hlavne surovej. Osvedčeným receptom sú zeleninové večere s malou porciou ovocia
  • dodržiavajte pitný režim – vhodné sú ovocné a bylinkové čaje, riedené ovocné šťavy. Obsah ich SJ sa musí započítať do celkového množstva SJ. Pozor na veľké množstvo tekutín a minerálok pri vysokom tlaku – konzultujte radšej s lekárom
  • nejedzte potraviny sladené cukrom, medom, nepite sladké nápoje
  • nevhodné sú pekárenské výrobky z bielej múky
  • obmedzte príjem kuchynskej soli
  • nezabúdajte na pohyb

Diabetik si musí strážiť sacharidové jednotky

Sacharidy sú hlavným zdrojom energie. Po ich príjme stúpa hladina krvného cukru. Primeraný príjem cukrov v potrave patrí medzi hlavné zásady diétnej liečby diabetikov. Na odhad množstva cukrov v jednotlivých potravinách sa používa sacharidová jednotka. Jedna sacharidová jednotka obsahuje približne 10 g využiteľných sacharidov. Podľa druhu potraviny rozoznávame sacharidové jednotky:

  • mliečne, ktoré obsahujú mliečny cukor – mlieko a mliečne výrobky
  • múčne, obsahujú zložené cukry – škroby – rôzne pekárenské a múčne výrobky
  • ovocné: obsahujú ovocný cukor – ovocie a ovocné šťavy
  • zeleninové (započítateľné) ovplyvňujú hladinu cukru v krvi – kukurica, hrášok, mrkva, cvikla, strukoviny, zemiaky
  • zeleninové (nezapočítateľné) voľné druhy zeleniny – neovplyvňujú hladinu cukru v krvi a môžu sa prakticky konzumovať bez obmedzenia (paprika, paradajky, uhorky, brokolica, všetky druhy listovej zeleniny).

Ďalším pojmom je glykemický index, ktorý však nevyjadruje množstvo sacharidov ani energetickú hodnotu. Uvádza mieru vzostupu cukru po definovanom množstve potravy, zvyčajne 50 g, v porovnaní so vzostupom glykémie po požití rovnakého množstva glukózy. Vysoký glykemický obsah majú potraviny, ktoré vedú k rýchlemu vzostupu cukru v krvi: napr. kokakola, sladené nápoje, pivo, med, keksy, zemiaková kaša, biele pečivo, zemiakové placky. Sú menej vhodné. Nízky glykemický index je pri potravinách, po ktorých stúpa cukor v krvi pomaly, poskytujú dlhšie trvajúci pocit nasýtenia. Sú vhodné pre všetkých diabetikov, ide najmä o strukoviny, zeleninu, orechy.

Rámcový rozpis stravy

  • Raňajky: čaj bez cukru alebo káva s mliekom, pohár mlieka alebo kakao bez cukru, krajec chleba, malá porcia nízkotučného syra, šunky, biely jogurt, paprika, paradajka alebo iný druh zeleniny
  • Desiata, olovrant a 2. večera: polovica jablka alebo mlieko a kúsok chleba so syrom
  • Obed: polievka zeleninová alebo kurací vývar, mäso chudé, porcia zeleniny, príloha napr. varené zemiaky asi 4 polievkové lyžice alebo 4 polievkové lyžice ryže alebo varených cestovín. Vhodnou prílohou je aj strukovina (fazuľa, šošovica, hrášok)
  • Večera: veľká porcia zeleniny – kapustový, paradajkový šalát, varený karfiol, brokolica, kel alebo ľahšie biele mäsá a ryby alebo syry nízkotučné. Diabetik musí však vedieť, koľko sacharidových jednotiek (SJ) má prijať za deň a ako si ich má rozdeliť na porcie.
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
diabetes, cukrovka, strava, ovocie, koláče Ilustračné foto.

Jedálny lístok na týždeň diabetika bez inzulínovej liečby

1. deň

R: kakao, chlieb, maslo (200 g mlieka, 3 g kakaa, 100 g chleba, 10 g masla)
D: šunka, chlieb, zelená paprika (50 g šunky, 50 g chleba, 100 g papriky)
Ob: obličková polievka so zeleninou, hovädzie dusené na rajčiakoch so zelerom, zemiaky, jablko (polievka: 50 g obličiek, 5 g oleja, 5 g cibule, 50 g karfiolu, červená paprika, soľ, zelený petržlen; mäso: 100 g hovädzieho mäsa bez kostí, 10 g oleja, 10 g cibule, 30 g rajčiakového pretlaku, 100 g zeleru, soľ, sacharín; zemiaky: 150 g zemiakov, soľ; ovocie: 100 g jabĺk)
Ol: biela káva, chlieb (200 g mlieka, čierna káva, sacharín, 100 g chleba)
V: miešané rizoto, hlávkový šalát (10 g oleja, 10 g cibule, 80 g hovädzieho mäsa, 30 g mrkvy, 55 g ryže, 50 g hrášku, 100 g karfiolu, soľ, petržlen; šalát: 100 g hlávkového šalátu, soľ, ocot, sacharín)

2. deň:

R: biela káva, chlieb s maslom (200 g mlieka, čierna káva, sacharín, 100 g chleba, 10 g masla)
D: vajcia namäkko, chlieb, jablko (100 g vajec, 50 g chleba, 100 g jabĺk)
Ob: kapustová polievka, bravčové pečené na cesnaku, zemiaky, uhorkový šalát (polievka: 100 g kapusty, 5 g oleja, 5 g hladkej múky, 5 g cibule, soľ, červená mletá paprika, rasca; mäso: 100 g chudého bravčového mäsa, soľ, cesnak; zemiaky: 300 g zemiakov, soľ; šalát: 300 g uhoriek, soľ, sacharín)
Ol: kyslé mlieko, chlieb s maslom (200 g kyslého mlieka, 50 g chleba, 10 g masla)
V: plnená paprika, zemiaky (100 g papriky, 80 g hovädzieho mäsa, 10 g oleja, 10 g cibule, 20 g ryže, 5 g hladkej múky, 30 g pretlaku, soľ, sacharín; zemiaky: 300 g zemiakov, soľ)

3. deň:

R: biela káva, chlieb s maslom (200 g mlieka, čierna káva, sacharín, 100 g chleba, 10 g masla)
D: párky, chlieb, rajčiaky (100 g párkov, 50 g chleba, 100 g rajčiakov)
Ob: mäsová polievka, varené hovädzie mäso, kelový prívarok, zemiaky, slivky (polievka: 100 g hovädzieho mäsa, 40 g koreňovej zeleniny, soľ, 10 g cestoviny; prívarok: 200 g kelu, 10 g oleja, 5 g hladkej múky, 10 g cibule, 200 g zemiakov, soľ, cesnak; ovocie: 100 g sliviek)
Ol: kakao, chlieb (250 g mlieka, 3 g kakaa, sacharín, 100 g chleba)
V: mäsové karbonátky, zemiaky, hlávkový šalát (50 g chudého hovädzieho mäsa, 30 g chudého bravčového mäsa, 10 g cibule, 25 g vajca, 10 g oleja, soľ, korenie; zemiaky: 200 g zemiakov, soľ; šalát: 150 g hlávkového šalátu, ocot, soľ, sacharín)

4. deň:

R: biela káva, pečivo (200 g mlieka, čierna káva, sacharín, 30 g pečiva)
D: syr, chlieb, zelená paprika (50 g syra, 100 g chleba, 100 g papriky)
Ob: karfiolová polievka, hovädzie dusené na hubách, ryža, kapustový šalát, hrozno (polievka: 100 g karfiolu, 5 g oleja, 5 g hladkej múky, soľ, sekaný zelený petržlen; mäso: 100 g mäsa bez kosti, 5 g oleja, 100 g čerstvých húb, 10 g cibule, soľ, korenie; ryža: 55 g ryže, 5 g oleja, soľ; šalát: 150 g hlávkovej kapusty, 10 g cibule, soľ, ocot, sacharín; ovocie: 100 g hrozna)
Ol: šunka, chlieb, rajčiaky (50 g šunky, 100 g chleba, 150 g rajčiakov)
V: teľacie prírodné, zemiaky, dusená miešaná zelenina (120 g teľacieho mäsa, 10 g oleja, soľ, 3 g hladkej múky; zemiaky: 200 g zemiakov, soľ; zelenina: 50 g mrkvy, 100 g kalerábu, 50 g zeleru, 5 g oleja, 3 g múky, soľ, zelený petržlen)

5. deň:

R: biela káva, chlieb s maslom (200 g mlieka, čierna káva, sacharín, 100 g chleba, 10 g masla)
D: údenáč, chlieb, cibuľa (100 g údenáča, 80 g chleba, 50 g cibule)
Ob: polievka z kostí so zeleninou, srbské bravčové, zemiaky, jablká (polievka: 100 g kostí, 80 g zeleniny, 10 g cibule, soľ, korenie; mäso: 100 g chudého bravčového mäsa, 5 g oleja, 10 g cibule, 100 g zelenej papriky, 100 g rajčiakov, soľ, 3 g hladkej múky; zemiaky: 180 g zemiakov, soľ; ovocie: 150 g jabĺk)
Ol: biela káva, chlieb (200 g mlieka, čierna káva, sacharín, 100 g chleba)
V: hubová omeleta, zemiaky, hlávkový šalát (100 g vajec, 10 g oleja, 100 g hríbov, 10 g cibule, soľ, korenie; zemiaky: 150 g zemiakov, soľ; šalát: 150 g hlávkového šalátu, soľ, ocot, sacharín)

6. deň:

R: kakao, pečivo (250 g mlieka, 3 g kakaa, sacharín, 30 g pečiva)
D: syr, chlieb, jablko (50 g syra, 100 g chleba, 100 g jabĺk)
Ob: fazuľková polievka, dusené kurča, ryža, paprikový šalát (polievka: 100 g fazuľky, 5 g oleja, 5 g hladkej múky, 5 g cibule, soľ; mäso: 150 g kuraťa, 5 g masla, soľ; ryža: 55 g ryže, 5 g oleja, soľ; šalát: 100 g papriky, 10 g cibule, ocot, soľ, sacharín)
Ol: biela káva, chlieb, maslo (200 g mlieka, čierna káva, 100 g chleba, 10 g masla)
V: plnená kapusta, zemiaky (200 g kapusty, 80 g bravčového mäsa, 10 g oleja, 10 g cibule, 20 g ryže, 25 g vajca, soľ, červená paprika, 5 g hladkej múky; zemiaky: 200 g zemiakov, soľ)

7. deň:

R: biela káva, chlieb (200 g mlieka, čierna káva, sacharín, 100 g chleba) D: saláma, chlieb, paradajka (100 g šunkovej salámy, 50 g chleba, 100 g paradajok) Ob: špenátová polievka, bravčové pečené, zemiaky, dusená kapusta, pomaranč (polievka: 50 g špenátu, 5 g masla, 5 g hladkej múky, 5 g cibule, 50 g mlieka, soľ, korenie; mäso: 120 g bravčového mäsa, 5 g cibule, soľ, cesnak; zemiaky: 300 g zemiakov, soľ; kapusta: 300 g kapusty, 5 g oleja, 5 g cibule, 3 g múky, soľ, ocot; ovocie: 100 g pomaranča) Ol: kyslé mlieko, chlieb (200 g kyslého mlieka, 50 g chleba) V: lečo s klobásou, zemiaky (10 g oleja, 10 g cibule, 100 g zelenej papriky, 100 g rajčiakov, 80 g klobásy; zemiaky: 200 g zemiakov, soľ)
Vysvetlivky: R = raňajky, D = desiata, Ob = obed, Ol = olovrant, V = večera

Diéta pri liečbe inzulínom

1. deň

R: biela káva (so sójovým mliekom), 125 g celozrnný chlieb, nátierka z tofu syra (25 g tofu + rastlinné maslo), 25 g hydinová šunka, zelenina (paradajka, paprika), 340 g ovocie (grapefruit) – 8 SJ
OB: šampiňónová polievka so zemiakmi, 80 g dusené teľacie rolky plnené listovým špenátom (120 g teľacie mäso v surovom stave), 6 PL (135 g) varená ryža, hlávkový šalát, 180 g ovocie (jablko) – 7 SJ
V: zapekaný karfiol, 6 PL (200 g) varené zemiaky, uhorkový šalát, 600 ml bifidové mlieko s vlákninou – 6 SJ

2. deň

R: čaj, 125 g celozrnné pečivo, 1 ks (200 ml) biely jogurt, zelenina (reďkvička, pažítka), 220 g ovocie (marhuľa) – 8 SJ
OB: fazuľová polievka so zeleninou, 120 g grilované rybie filé (150 g rybie filé v surovom stave), zeleninová príloha (šalát z červenej kapusty s kukuricou, 3 PL (65 g) kukurica), 6 PL (200 g) varené zemiaky, müsli tyčinka – 7 SJ
V: fliačky s kapustou (8 PL (180 g) varené fliačky), 150 g ovocie (mandarínka), 15 až 25 g knäckebrot – 6 SJ

3. deň

R: čaj, 125 g celozrnný chlieb, syrová nátierka (50 g nízkotučný syr + rastlinné maslo), zelenina (čínska kapusta, paradajka), 230 g strúhaná mrkva s pomarančom – 7 SJ
OB: hrášková polievka s cestovinou, 80 g dusené kuracie mäso s kukuricou a so šampiňónmi (120 g kuracie mäso v surovom stave), 6 PL (200 g) varené zemiaky, šalát z hlávkovej kapusty, 180 g ovocie (čerešne) – 7 SJ
V: cestovina zapekaná so zeleninou (8 PL – 180 g varená bezvaječná cestovina), uhorkový šalát, 200 ml biely jogurt, 2 PL ovsené vločky – 7 SJ

4. deň

R: biela káva (so sójovým mliekom), 125 g celozrnný chlieb, rastlinné maslo, 50 g hydinová šunka, zelenina (paradajka, uhorka), 90 g ovocie (hruška), 15 až 25 g knäckebrot – 8 SJ
OB: cesnaková polievka s jačmennými krúpami, 80 g dusené hovädzie mäso s hráškom (120 g hovädzie mäso v surovom stave), 6 PL (200 g) varené zemiaky, paprikový šalát, 540 g ovocie (melón) – 7 SJ
V: zeleninové rizoto so šampiňónmi, 8 PL (180 g) varená ryža, hlávkový šalát, šľahaný tvaroh (100 g tvarohu) s jahodami (320 g čerstvých alebo mrazených jahôd – 7 SJ

5. deň

R: čaj, 125 g celozrnné pečivo, tvarohová nátierka s pažítkou a reďkvičkou (50 g tvaroh + rastlinné maslo), 140 g ovocie (banán) – 7 SJ
OB: zeleninová polievka s cestovinou. Plnený kapustný list (120 g), sójové mäso (150 g sójového mäsa v surovom stave), 6 PL (135 g) varená ryža, 50 g viaczrnný chlieb, 240 g ovocie (broskyňa) – 8 SJ
V: ryžový nákyp s ovocím, 15 až 25 g knäckebrot, 70 g ovocie (hrozno) – 7 SJ

6. deň

R: čaj, 125 g celozrnný chlieb, rybacia nátierka (50 g rýb + rastlinné maslo), 260 g miešaný ovocný šalát (150 g pomaranč, 110 g kivi) – 7 SJ
OB: kapustová polievka s hubami, 80 g plnené morčacie rezne (120 g morčacie rezne v surovom stave), 6 PL (135 g) varená ryža, cviklový šalát, müsli tyčinka – 7 SJ
V: strukoviny s dusenou kapustou, 6 PL (200 g) varené zemiaky, 340 g ovocie (grapefruit) – 7 SJ

7. deň

R: čaj, 125 g celozrnný chlieb, rastlinné maslo, 50 g hydinová šunka, zelenina (reďkvička, paprika), 70 g ovocie (hrozno), 5 až 25 g knäckebrot – 7 SJ
OB: polievka z drobkov s cestovinou, 80 g kuracie stehná na zelenine (120 g kuracie stehná v surovom stave), 6 PL (200 g) varené zemiaky, uhorkový šalát, ovocný puding nesladený (1 kompótová mištička) – 7 SJ
V: špagety s tuniakom (8 PL – 180 g varené bezvaječné špagety), šalát z čínskej kapusty, 600 ml bifidové mlieko s vlákninou – 7 SJ
Použité skratky: PL – polievková lyžica zarovnaná, KL – kávová lyžica zarovnaná, R – raňajky, OB – obed, V – večera, SJ – sacharidová jednotka je množstvo potraviny s obsahom 10 g cukrov. Pri porciách sú podávané malé zemiaky.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
zelenina, trh, Ilustračné foto.

Ako upraviť a vyberať jedlá či nápoje

  • príprava stravy u diabetikov sa nelíši od prípravy racionálnej stravy. Z technologických postupov možno použiť varenie, dusenie, pečenie a podobne. Obmedziť alebo úplne vylúčiť by ste mali vyprážanie

Polievky:

  • najvhodnejšie sú vývary z mäsa a zo zeleniny. Zahusťujte trochou múky, vhodnejšie je nahradiť ju rozmixovanou zeleninou, zemiakmi, ovsenými vločkami. Na závarku možno použiť iba 10 g cestoviny
  • vhodné polievky: kelová, kapustová, cesnaková, strukovinová, zemiaková so zeleninou, zemiaková kyslá, zelerová, drožďová, kuracia, drobková, fazuľková so zemiakmi, fazuľková mliečna, hovädzia, hrášková, kalerábová, rascová, mrkvová, pórová, ragú, rybacia, špenátová, krúpová, vločková, zeleninová, z hlávkového šalátu, hašé, karfiolová, brokolicová, paradajková, polievka z riedkych kostí

Mäso:

  • iba nemastné druhy (hovädzie, teľacie, bravčové, zverina). Do jedálnička radšej zaraďte hydinu a nemastné ryby. Oproti bežnej dávke sa pri diabetickej diéte podáva o niečo väčšia porcia mäsa (z 100 g bežnej dávky je to 120 až 130 g mäsa v surovom stave). Z údenín je vhodné konzumovať iba nemastné druhy ako chudá šunka, šunková saláma, diétne hydinové výrobky a podobne

Omáčky a prívarky:

  • zahusťujte podobne ako polievky

Vajcia:

  • vaječný bielok môžete jesť bez obmedzenia, žĺtok len obmedzene

Prílohy:

  • všetky okrem vyprážaných hranolčekov. Hlavnou prílohou sú zemiaky, knedle jedzte len výnimočne a najviac dva kusy. Prílohy môžete nahradiť aj celozrnným chlebom alebo pečivom

Tuky:

  • uprednostnite rastlinné pred živočíšnymi

Mlieko a mliečne výrobky:

  • nízkotučné, ideálne sú kyslomliečne výrobky, tvaroh a všetky druhy syrov, okrem vyslovene tučných

Polomäsité a bezmäsité pokrmy:

  • džuveč s mäsom, segedínsky guláš, fazuľový guláš, plnená kapusta, plnená paprika, plnená paradajka, plnený kaleráb (na mleté mäsá tiež používame iba chudé druhy), mäsovo-zeleninové rizoto, zeleninový nákyp s mäsom, zapekaný karfiol alebo brokolica so syrom, granadír, špagety so zeleninou, pokrmy z tofu syra a sójového mäsa, fliačky s kapustou, strapačky s kapustou a nízkotučným tvarohom, zeleninové lečo, paradajková kapusta, prívarky zo šošovice, fazule, hrachu, špenátu, tekvice, zeleniny

Zelenina a ovocie:

  • ideálne sú tie, ktoré majú nízky obsah cukrov. Možno ich rozdeliť do 5 skupín:
  • 1. skupina (1 až 3 % sacharidov) – hlávkový šalát, rebarbora, huby, šampiňóny, špargľa, špenát, šťavel, uhorky
  • 2. skupina (4 až 6 % sacharidov) – cibuľa, cesnak, kyslá kapusta, hlávková kapusta, karfiol, kel, zelená paprika, paradajky, reďkovka, tekvica, zelená fazuľka, kaleráb, zeler, citróny, grepy
  • 3. skupina (7 až 12 % sacharidov) – chren, zelený hrášok, mrkva, cvikla, mandarínky, pomaranče, broskyne, nezrelé čerešne, marhule
  • 4. skupina (13 až 15 % sacharidov) – banány, jablká, ringloty
  • 5. skupina (16 až 21 % sacharidov) – fazuľa, hrach, šošovica, zemiaky, čerešne, hrozno, hrušky, sladké slivky
  • z prvej skupiny zeleniny a ovocia môžete jesť, koľko vám chutí, z druhej skupiny už menej a z ostatných skupín si musíte množstvo sacharidov zarátať do celkového množstva povoleného na deň. Zeleninu je najvhodnejšie podávať v surovom stave. Váha jednej porcie ovocia by mala byť 100 až 150 gramov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stravovanie #zdravé stravovanie #jedálniček #cukor #diabetik