Lenka Mančíková: Vieme, čo nám robí dobre, aj tak robíme opak

Zdravie a pečenie. Dve slová, ktoré nejdú dohromady, ak chceme jedno, musíme vylúčiť druhé, predovšetkým, ak je reč o koláčoch. Lenku Mančíkovú to však ťahalo vlastným smerom. Piecť alternatívne, čiže zdravo. Zlatá stredná cesta.

Lenka Mančíková
Piecť zdravo: Dá sa to.
Autor:

Boli ste ten typ dievčaťa, čo rado cez víkendy vypeká s mamou? Nedeľa bez koláča sa neráta…
Vôbec nie. Svoj prvý koláč som upiekla práveže dosť neskoro, ako 21-ročná. No už vtedy som bola šokovaná z receptu, ktorý obsahoval neuveriteľné množstvo cukru a tuku. Vravela som si: Takto to predsa nemôže byť! Ako prvé mi napadlo, že koláč bude zrejme zdravší, ak uberiem cukor a tuk. Až neskôr som začala meniť sladidlá a múky. Sladkého sa nedokážem vzdať, no chcem byť fit a dobre sa cítiť. Toto bola moja motivácia.

Som veľmi naivná, ak si myslím, že k bielemu cukru máme odpor hlavne kvôli tomu, že sa z neho priberá? Sú tam aj iné dôvody, však?
Mnohí ľudia používajú namiesto rafinovaného trstinový cukor, neuvedomujú si však, že má rovnaký glykemický index. Je „len“ zdravší, pretože nie je rafinovaný. Pozor. Ak chceme schudnúť, buď musíme znížiť dávku cukru alebo ho nahradiť inou, zdravšou alternatívou. Sú tu však aj zdravotné aspekty – je zbavený všetkých cenných látok, a tým pádom nášmu telu nič neprináša, má vysoký glykemický index, čím zaťažuje pankreas, prekysľuje organizmus…

U vás doma možno nájsť veľa druhov múky, aj sladidiel. S ktorými pracujete najčastejšie, najradšej? Musí to byť hotová veda, každé sladidlo inak chutí, výsledok v kombinácii s inou múkou je zakaždým iný…
Keď sa mi pred jedenástimi rokmi narodili dvojičky, začala som sa o zdravú stravu zaujímať ešte viac. Len čo zbadám v potravinách nejakú novinku, hneď čítam jej zloženie. Ak ma zaujme, idem do toho. Najčastejšie používam cukor z kokosových kvetov a brezový cukor. Som za to, aby sa sladidlá striedali, aby sme sa o desať rokov nedočítali, že xylitol je karcinogénny a my sme ním sladili veselo celý život. Koláče s kokosovým cukrom vyzerajú ako zhorené, lebo je tmavší, ale má vynikajúcu chuť. Čo sa týka brezového cukru, neodporúča sa ho napríklad použiť do kysnutého cesta, pretože tam potom nenastanú kvásne procesy. Pre podporu kvásneho procesu je dobré pridať niečo sladké. Naše staré mamy by použili klasický cukor, ja volím slad alebo med, stačí lyžičku. Sú rôzne druhy trstinového cukru, napríklad melasa, je zdravé dať si ráno lyžičku len tak nalačno, alebo pridať do jogurtu či kaše – má veľa železa a iných cenných látok, no mnohým nechutí. Stévia zas nechutí mne, ani mojim deťom, no na brezový cukor sme si zvykli, nevidíme rozdiel.

Kilo stojí cca. 11–14 eur…
Samozrejme, je to finančná záťaž, ale môžete to vnímať tak, že si doprajete niečo zdravšie. Budete piecť zdravšie, menej a hlavne nebudete vyhadzovať. Keďže drahé sú aj alternatívne múky (arašidová, špaldová, makadamová…), dvakrát si rozmyslím, čo a koľko toho upečiem. Žiadne veľké plechy nadýchaných koláčov z bielej múky a s bielym cukrom.

Biely cukor je najlacnejší, lebo ho je najviac, je rafinovaný – nič dobré pre telo. Vaše slová… Vám sa už podarilo úplne ho vylúčiť? Dá sa to?
Nevravím, že nikdy nič s bielym cukrom nezjem, ale keď si mám piecť sama, z princípu ho nepoužívam. Môj muž sa minule rozčuľoval: „To tu naozaj nenájdem biely cukor?“ Vravím, že nie, máme trstinový. A ďalšie sladidlá.

Takže cukor ako taký neodmietate.
Mám kamarátky, ktoré mi vravia, že dodržím všetko, na čo sa dám, ale na toto sa napríklad neviem dať, pretože sladkú chuť milujem. A najlepšie sladidlo s nulovým glykemickým indexom, stévia, mi nechutí. Keby som mala veľké zdravotné problémy, išla by som do toho a žila úplne bez cukru, vysadila by som aj lepok, snažila sa ísť vegánskou, takmer raw cestou.

Kváskový chlebík, aký poznáme z detstva, chutí aj tým
najmenším.
Kváskový chlebík, aký poznáme z detstva, chutí aj tým najmenším.
Autor: archív L. Mančíková

Našli ste počas svojho experimentovania čosi, čo sa vyslovene nedá nahradiť?
Nie vždy sa dá nahradiť vajíčko. V muffine ho dokážete nahradiť pomletým ľanovým semiačkom zmiešaným s vodou. Vytvorí sa gél, vďaka ktorému upečiete napríklad výbornú banánovú muffinu. Vegánskym objavom ostatných dvoch rokov je zas cícerová voda, ktorou nahradíme vaječné bielko.

Najnovšie organizujete kurzy pečenia kváskového chlebíka. Aký majú úspech?
Veľký. Zuzana Frešo z Befresh bola moja chodiaca reklama. Ľuďom môj kváskový chlebík chutil, vypisovali mi, že ho odo mňa chcú odoberať. Ale ja mám tri deti, naozaj sa to doma nedá všetko robiť. Preto som sa rozhodla, že ich to radšej naučím. Dnes je vyslovený hlad po domácich produktoch, tradičný chlebík zažíva boom – je len z vody, múky, soli a rasce. Žiadne fejky, žiadne ochucovadlá. Je to chlieb, ktorý vám vydrží aj týždeň, ale môj nevydrží, lebo sa zje. Spočiatku som si myslela, že o kváskovom chlebe už všetci vedia, a to ma odrádzalo. No nie, vždy sa nájde niekto, dokonca aj pekárky, ktoré sa týchto kurzov zúčastnia a zhodnotia, že som im povedala kopec nových vecí. Pre mňa je to zadosťučinenie. Na základe toho viem, že to má zmysel.

Možno vieme, no zabúdame. Potrebné veci si potrebujeme dokola opakovať. Znova ich oživiť, oprášiť, vrátiť sa k tomu, čo nám v minulosti robilo dobre.
Áno, my ľudia sme hrozní! Prečo sa tak ľahko vrátime k starým zvykom? Stretávam sa s tým často. Niekto mi povie: „Bolo mi lepšie, keď som vysadil lepok.“ A prečo teda znova jete tak, ako predtým? Lebo je to jednoduchšie, znova som skĺzol… Vieme, čo nám robí dobre, a aj tak robíme opak. Na druhej strane však neverím, že sa dá nejaký extrém udržať celý život. Je zlatá stredná cesta, všetci si ju hľadáme.

Treba kurz? Nestačí si popis prečítať niekde na internete?
Pravdepodobne áno, ale stratíte veľa času. Budete si musieť pozrieť veľmi veľa videí, veľa čítať a následne skúšať. Veľa bude nepodarkov. Ostatné roky žijem chlebom, veľa a rada robím s kysnutým cestom. Ukazujem na kurze grífy, vďaka ktorým sa cesto nelepí a chlieb sa tým pádom podarí. O tom, ako sa kŕmi kvások niekedy rozprávame polhodinu… Napriek tomu, že je to v podstate triviálna vec, keď to ľudia počujú prvýkrát, zdá sa im to čudné, nepochopiteľné. Aj preto vravím: Radšej kurz.

Plánovali ste vlastný biznis, potom ste sa rozhodli, že radšej chcete dieťa. Na čom stroskotal váš smelý plán?
V ostatnom čase vzniklo v Bratislave veľa služieb, kde vám upečú aj katering, na oslavy a podobne. Mám fantastický slivkový páj, ktorý keď niekto ochutná, ide sa z neho zblázniť! Nie všetci, tzv. staré školy už kladú otázky: Toto je koláč? Taký tenký? Je to tenučký koláčik, minimum cesta, minimum cukru a veľa sliviek. Túžila som mať ho niekde v cukrárni ako Lenkin koláč, ale u nás sú pre malých podnikateľov, napríklad matky na materskej dovolenke, veľmi zlé pravidlá. Tu si žena nemôže len tak upiecť koláč a predať ho na farmárskom trhu. U nás je všetko proti ľuďom. Sú tu také pravidlá, že väčšina ľudí to vzdá skôr, ako s tým začne.

Má váš manžel pre vaše alternatívne múky a sladidlá pochopenie?
Má, ale minule chcel, aby som mu upiekla klasickú bielu bábovku. Mala som problém chytiť do rúk bielu múku a sypať z nej. Napokon som sa o to pokúsila a neuveríte mi, mne sa nepodarila. Už to skrátka nemám v oku (smiech).

K diskutabilným témam nepatrí len cukor a múka, ale aj a predovšetkým, mäso. Váš vzťah k nemu?
Odjakživa som mamu v nedeľu trápila s otázkou: Zasa mäso? Dlho som ho nejedla, ale dnes si už občas dám. Nie som vegánka ani vegetariánka, no priznám sa, varím z neho nerada. V rodine to máme zariadené tak, že manžel si dáva mäso väčšinou mimo, ale keďže mäso miluje aj môj starší syn, v ostatnom čase mávame v nedeľu na obed kurča. Kupujem ho v biokvalite a skutočne chutí inak. K mäsu nemám blízko najmä z etických dôvodov. Keby každý videl jatky a hlavne, keby sme si to zviera mali sami zabiť, asi by nás bolo viac vegetariánov.

Lenka Mančíková.
Lenka Mančíková.
Autor: archív L. Mančíková

Lenka Mančíková (39)

žije v Bratislave, je mamou troch detí. Vyštudovala Vysokú školu ekonomickú, dnes sa venuje homeopatii a zdravému pečeniu. Organizuje Kurzy kváskového pečenia. Viac informácií o jej aktivitách možno nájsť na webovskej stránke www.kolacebezprace.sk a na facebooku pod odkazom Zdravé pečenie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:

Nie každý jogurt je probiotický

Tipy a triky, ako eleminovať príjem cukru v potrave

26.07.2016 06:00

Z cukru sa priberá, to vieme. Tu je 8 tipov, ako elegantne možno jeho spotrebu znížiť.

jablko, žena, strava, potrava, výživa, jedlo

ARFID: Nový druh poruchy príjmu potravy

20.07.2016 14:00

Kto trpí reštriktívnou poruchou príjmu potravy, je iba obmedzenú škálu jedál. Porucha sa môže prejaviť v ktoromkoľvek veku.

horčík, orechy, banán, mak, čokoláda, potraviny, zdravá strava

Závislosť od horčíka? Horšia ako od marihuany!

15.07.2016 00:00

Horčík a záchranná služba sú takmer synonymá. Magnézium je v záchranke prakticky najpoužívanejším liekom. Magnéziová injekcia má okamžitý účinok - pocit tepla a uvoľnenie.

Súťaž - Cestovateľské leto s Pravdou
Arménsko, Jerevan, polícia

Ozbrojenci okupujúci stanicu v Jerevane zajali zdravotníkov

27.07.2016 15:10

Ozbrojení prívrženci arménskej opozície, ktorí už viac ako desať dní okupujú policajnú stanicu v metropole Jerevan, zajali nových rukojemníkov.

Duhovy pochod, pride, bratislava, lgbti

S Dúhovým Pridom pôjdu do ulíc aj jeho odporcovia

27.07.2016 15:00

Tri akcie o rozdielnych pohľadoch na partnerský život čakajú v sobotu Bratislavu. Po ročnej prestávke sa do ulíc hlavného mesta vráti Dúhový Pride.

tureckí vojaci, Turecko, Sýria

Na prevrate sa zúčastnilo 8 651 vojakov, oznámila turecká armáda

27.07.2016 14:04

Turecká armáda oznámila, že na zmarenom pokuse o prevrat z 15. júla sa zúčastnilo 8 651 vojakov, čo je 1,5 percenta armády. Informovala o tom turecká televízna stanica NTV.

diaľnica, D1, Česko

Cestu autom na dovolenku predlžujú kolóny

27.07.2016 14:00

Dovolenkári, ktorí cestujú za oddychom autom do Chorvátska alebo Talianska, môžu na cestách naraziť na zdržania spôsobené kolónami.