Odborník na výživu radí: Ako konzumovať vajíčka?

Kedysi sa odporúčalo jedno vajíčko denne, neskôr jedno vajíčko za týždeň.

01.03.2016 06:00
vajíčko, vajíčka, vajcia Foto:
Varené vajce je zdravšie ako smažené na tuku v praženici.
debata (11)

Je pravda, že vaječný žĺtok je bohatý na cholesterol a človeku, ktorý má zvýšenú koncentráciu cholesterolu v krvi, hrozí ateroskleróza a často smrteľné srdcovo-cievne ochorenia.

Varené zdravšie ako smažené

Varené vajce – či už natvrdo, alebo na mäkko – je zdravšie ako smažené na tuku v praženici, omelete či vo volskom oku, hovorí odborník na výživu a gastroenterológ, MUDr. Peter Minárik. Vajíčka nikdy nekombinujte s mastnou údeninou, radí. Podľa jeho slov je totiž omeleta na slanine absolútne nevhodný spôsob prípravy vajec. „Zvýšite si ňou príjem nezdravého tuku aj nezdravého cholesterolu. Ak máte vajíčka radi, doprajte si ich raz za týždeň, ale maximálne dva kusy naraz. Vždy spolu s nimi zjedzte veľa rastlinnej vlákniny, teda zeleniny a celozrnného chleba či pečiva.“

Vajcia sú „všade“

Do spotreby vajec nezabúdajte započítať vajíčka pridané do koláčov, sušienok, piškótov, oplátok, vaječných cestovín, chleba a pečiva, prípadne majonézy, tatárskej omáčky, dresinov či vlašského šalátu. Málokto si uvedomuje, že v takejto podobe skonzumuje väčší počet vajec než pri ich priamej konzumácii.

Hľadajte alternatívu

„Pacientom s diagnózami obezity, cukrovky a vysokej hladiny tuku a cholesterolu v krvi odporúčam, aby hľadali alternatívne riešenia. Konzumujte iba vaječné bielka. Namiesto klasickej majonézy zo žĺtka a z oleja použite nízkotučný jogurt. Vaječné cestoviny nahraďte bezvaječnými z tvrdej pšenice. Namiesto nezdravých pečeňových paštét jedzte radšej fazuľové a sójové nátierky,“ odporúča odborník na výživu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #vláknina #majonéza #vajce #žĺtok #omeleta #nezdravý tuk