Ekzém, únava, astma? Možno máte alergiu na pšenicu

S kukuricou a ryžou patrí pšenica k najčastejšie pestovaným obilninám na svete.

09.03.2016 06:00
celozrnný chlieb Foto:
Alergia na pšenicu? Siahnite po alternatívach.
debata (3)

Pestuje sa na všetkých kontinentoch a je základnou potravinou. Väčšinu ľudí postretne alergia na pšenicu už v detstve, zriedka sa táto neznášanlivosť vyskytne v dospelosti. Napriek tomu patrí pšenica k hlavným alergénom.

Reakcie na pšenicu

Reakcie na pšenicu sú rôzne. Sú ľudia, ktorí majú problém s toleranciou peľu z pšenice, ktorý lieta vo vzduchu predovšetkým v júni. Táto alergia však nemá vplyv na jedálniček. Pekári reagujú na inhaláciu múky takzvanou „pekárenskou astmou“. Aj oni môžu obilniny konzumovať – bez problémov. Tretia skupina alergikov trpí potravinovou alergiou. Títo ľudia netolerujú albumín a globulín, ktoré sa nachádzajú vo vonkajšej šupke zrna, a nestráviteľnú lepivú substanciu lepok vo vnútri zrna.

Príznaky alergie

Reakcie na pšeničné produkty sa líšia podľa závažnosti a druhu alergie. K najčastejším patria tráviace ťažkosti, astma a ekzém. „Pšeničnou“ alergiou však môže byť vyvolaná aj únava, slzenie očí či problémy s koncentráciou. Veľmi užitočný je v takýchto prípadoch „výživový denník“, do ktorého si postihnutý zapisuje zoznam všetkých skonzumovaných potravín a prípadné ťažkosti po ich požití. Denník môže alergiu potvrdiť alebo vyvrátiť a je veľkou pomôckou pre gastroenterológa. Aby sa diagnóza potvrdila, je potrebné vyšetrenie krvi, resp. kože.

Liečba stravou

Alergiu na pšenicu nemožno liečiť medikamentózne. Ak sa potvrdí, je potrebná diéta. Báť sa jej v dnešnej dobe netreba, existuje dostatočné množstvo alternatívnych produktov, podvýživa teda nehrozí. Podľa závažnosti alergie tolerujú alergici rôzne jedlá. Vo všeobecnosti však platí odporúčanie: vyhýbať sa všetkým produktom, ktoré obsahujú pšenicu a jej zložky. Do tejto skupiny patria okrem pšeničnej múky pšeničné vločky, výhonky, krupica, pšeničný škrob, otruby, šrot.

Čomu sa vyhnúť

Kritické prísady môžu obsahovať tieto produkty: chlieb, žemle, kekse, koláče, sucháre, cestoviny, obaľované polotovary, zemiaky a polotovary z nich (napríklad krokety a knedle), ostatné polotovary ako omáčky, pudingové prášky, polievky alebo zmesi korenia, rôzne salámy, čokoláda a čokoládové produkty.

Čo sa smie?

Ľudia s nálepkou „alergik na pšenicu“, môžu siahnuť po alternatívnych sortách – raž, pohánka, jačmeň a ovos. Do úvahy pripadá aj múka z ryže, kukurice, gaštanov, sóje či amarantu. Pšeničný chlieb možno nahradiť ražným a kukuričný škrob používať na zahustenie omáčok. Pri alergii na pšenicu sa odporúča skontrolovať aj citlivosť na lepok. Celiatici, ktorí naň reagujú, nemôžu okrem pšenice konzumovať ani raž, špaldu, jačmeň či ovos. Hlavnými príznakmi, ktoré poukazujú na celiakiu, sú črevné nevoľnosti a riedke hnačky. Liečba v tomto prípade je celoživotná.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pšenica #únava #Astma #alergie #ekzém #celiakia #alergény #obilnina