Surová strava do štvrtej! Je táto diéta zdravá?

Pri diéte známej pod anglickým názvom Raw till four (Surová strava do štvrtej), sa do šestnástej hodiny konzumuje iba surové ovocie a zelenina.

20.04.2016 06:00
ovocie, cukor, diabetik, žena Foto:
Vľavo: povolené sacharidy. Vpravo: tabu.
debata (4)

15 banánov a k tomu 40 kusov iného ovocia. Vďaka tejto diéte sa stala známa Austrálčanka Freelee, ktorej prischla aj prezývka banánové dievča. V krátkom čase šarmantná Freelee výrazne schudla, vďaka svojej vegánskej surovej diéte bola v kondícii a plná energie.

Ako to funguje?

„Raw till four“ sa volá diéta, ktorej je Freelee autorkou. Jej pravidlá sú jednoduché a jasné, niet čo pokaziť. Do štvrtej popoludní je povolené len surové ovocie, popritom sa pije veľa vody. Denná strava by mala pozostávať z 80 percent sacharidov a z desiatich percent bielkovín a tukov. Znie to veľmi efektne, dodržať takúto diétu musí byť predsa hračka, poviete si. Nájdu sa však aj ľudia, ktorí si pod pojmom „sacharidy“ okamžite predstavia chrumkavú pizzu, chlieb či zemiaky. Stop! Dôležitou informáciou je, že pri tejto diéte je jediným povoleným zdrojom sacharidov iba surová strava. Do štvrtej hodiny popoludní treba prijať tisíc kalórií v podobe ovocia a zeleniny. Nezabúdajte však na to, že okrem banánov, hrozna a avokáda existuje už len málo druhov ovocia a zeleniny, ktoré na 100 gramov obsahujú viac ako 20–50 kalórií. Znamená to, že skonzumovať toho treba obrovské množstvo. Diéta je na prvý pohľad chutná, foriem, ako skonzumovať ovocie a zeleninu však nie je veľa – smoothies, šťavy, kompóty… A čo ďalej? Ktovie, ako dlho by nás to bavilo?

Po 16-tej hodine…

Pozor však na to, čo vkladáme do úst po tomto kľúčovom čase. Už sa treba krotiť, ovocie so zeleninou sú odteraz absolútnym tabu. Na tanier si možno naservírovať 500–600 kalórií vo forme cestovín alebo ryže.

Je táto diéta zdravá?

Faktom je, že vysoký príjem zeleniny a ovocia je v zdravej výžive priam povinnosťou. Ovocie nám poskytuje cenné vitamíny, fytochemikálie a vlákninu. Avšak vysoký podiel balastných látok pri „Raw till four“ diéte predstavuje obrovskú záťaž na tráviacu sústavu. Hrozí nadúvanie, bolesti brucha a hnačky, nevraviac o tom, že táto forma výživy je, napriek tomu, že je zdravá, extrémne jednostranná. Ovocie tiež obsahuje veľa fruktózy a keďže ide o výlučne surovú stravu, zakázané sú strukoviny (šošovica, fazuľa, hrach), ktoré pre vegánov predstavujú významný zdroj bielkovín. Znamená to teda, že diéta „Raw till four“ je ďalším novým diétnym výstrelkom, v žiadnom prípade však dlhodobým výživovým programom.

Iné, dôležitejšie pravidlá

Kto chce svoje stravovanie naozaj pozitívne ovplyvniť, mal by sa skôr držať starého známeho a dobrého pravidla: Zjesť za deň dve hrste ovocia a tri hrste zeleniny. Okrem toho treba dbať na príjem hodnotných bielkovín z chudého mäsa alebo nízkotučných mliečnych produktov, nenasýtených mastných kyselín z rastlinných olejov a celozrnných produktov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #sacharidy #vláknina #bielkoviny #surová strava #vegán