Plnotučným mliekom proti cukrovke?

Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú plnotučné mlieko a mliečne produkty z plnotučného mlieka, majú nižšie riziko ochorenia na cukrovku.

13.04.2016 13:00
tvaroh, jogurt, mlieko Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vyplýva to z pätnásťročného výskumu, na ktorom sa zúčastnilo 3 333 ľudí vo veku 30 až 75 rokov. Podľa výsledkov zverejnených v žurnále Circulation ľudia holdujúci mliečnym tukom sú až o 46 percent menej náchylní v neskoršom veku ochorieť na diabetes druhého typu.

„Nemáme žiadny neodškriepiteľný dôkaz, že ľudia, ktorí uprednostňujú nízkotučné mliečne produkty, sú zdravší ako tí, čo majú v obľube plnotučné mlieko,“ uviedol Dariush Mozaffarian zo školy Tufts Friedman School of Nutrition Science & Policy. Upozornil však, že aj výsledky novej štúdie sú zatiaľ len predbežné. „Zatiaľ si netrúfneme ľuďom povedať, aby pili len plnotučné mlieko a nízkotučnému sa vyhýbali.“

„Keď nemáme dôkaz, že nízkotučné mlieko je zdravšie ako plnotučné, prečo by sme mali odporúčať len to s nižším obsahom tuku? Ľuďom by sme mali povedať, aby konzumovali pestrú stravu, a úradom odporučiť, aby sa na obaloch mlieka neuvádzal obsah tuku,“ povedal odborník na výživu pre magazín Time.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #plnotučné mlieko