Betakarotén, vitamín C a draslík. Predstavujeme vám rebarboru!

Kým sa na základe toho, že ju poznáme z koláčov a kompótov, domnievame, že ide predsa o ovocie, ona je pokojne zeleninou!

30.05.2016 06:00
rebarbora Foto:
Rebarbora sa hodí nielen na prípravu ovocných koláčov.
debata

Jej názov je odvodený z latinského „reum rhabarbarum“, čo v preklade znamená „koreň barbarov“. Hoci rebarboru poznáme výlučne zakomponovanú v sladkých jedlách, pripravovanú na sladko, botanici ju skutočne radia k zelenine.

Ako sa pestuje?

Vypestovať ju nie je až také jednoduché. Už v januári natiahnú poľnohospodári fóliu cez pole, v tomto prírodnom fóliovníku rebarbora veľmi rýchlo rastie. Asi na začiatku marca nechajú rebarboru rásť bez ochrany. Ak ostane na poli dlhšie, stonky budú hrubšie, vláknité a kyslejšie. Úrodu treba zberať skôr, kým sú stonky naopak mladé a mäkké. Hlavný rozdiel je medzi zelenou a červenou rebarborou. Platí tu pravidlo: Čím je rebarbora červenšia, tým menej kyslo bude chutiť. Na prvej mladej rebarbore si môžeme pochutiť už začiatkom apríla, odvtedy sezóna trvá asi tri mesiace, pričom končí koncom júna.

Je zdravá & nízkokalorická!

Rebarbora obsahuje v prvom rade kyselinu jablčnú a citrónovú, veľa vitamínu C a niekoľko minerálnych látok. Obzvlášť bohatá je aj na kyselinu šťaveľovú. To platí najmä pre jej listy, ktoré sú jedovaté a tým pádom nejedlé. Kyselina šťaveľová sa však nachádza aj v stonkách. Zdraví ľudia by sa nemali obávať, pre tých je úplne neškodná. Pozor by si však mali dávať ľudia s ochorením obličiek, reumatizmom alebo dnou. Aziati používajú rebarboru v prírodnom liečiteľstve na čistenie krvi viac ako 3 tisíc rokov. Mimochodom, je takmer bez tuku a neobsahuje skoro žiadne cukry. V 13 kalóriách sa skrýva 0,6 g bielkovín, 0,1 g tuku, 1,3 g sacharidov a 3,2 g balastných látok.

Pozor pri nákupe

Stonky čerstvej rebarbory sa trochu lesknú. Konce by mali vyzerať šťavnato, v žiadnom prípade nie sucho. Čo sa týka skladovania, platí rovnaké pravidlo ako pre špargľu. Zabalená do vlhkej utierky a uložená do chladničky k ostatnej zelenine vydrží niekoľko dní čerstvá a chrumkavá.

Ako kompót, džem alebo v koláčoch

Jemná kyslosť rebarbory vytvára zaujímavý kontrast špeciálne pri sladkých pokrmoch. Za vyskúšanie však každopádne stojí použiť rebarboru aj ako zeleninu. Zaujímavá je v tomto prípade kombinácia so zázvorom, škoricou a štipkou exotického korenia – zmes použite na mäso, rybu alebo hydinu. Rebarboru však zakaždým poduste. Surová je totiž veľmi kyslá a ťažko stráviteľná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #kompót #sacharidy #rebarbora #kyselina jablčná #čistenie krvi