Oleje z paliem - áno či nie?

Informácie o tom, aký je kokosový olej úžasný v kuchyni aj ako kozmetický prostriedok, na nás doslova vyskakujú zo všetkých strán. Naproti tomu ten palmový je zo všetkých strán kritizovaný. Aký je medzi nimi rozdiel, ak oba pochádzajú z paliem - olejnej a kokosovej? V čom sa líšia?

03.06.2016 06:00
kokos, kokosový olej, relax, zdravie Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Webstránky, ktoré predávajú výrobky z kokosového oleja, ho považujú za jeden z najvšestran­nejších a univerzálnych prírodných prostriedkov. Môžete si ho natrieť na pokožku, aplikovať na vlasy ako zábal, výborne ošetrí nechtovú kožtičku, po nanesení na kozmetický tampónik ho vraj môžete použiť na odlíčenie očí, zmiešaním s jemným cukrom môžete z neho pripraviť telový peeling, dokonca poslúži aj namiesto holiacej peny. Čo už je šokujúce – vraj si s ním môžete namiesto cukru „osladiť“ kávu a ak ním vraj potriete škrupinku slepačieho vajíčka, ostane vraj čerstvé aj niekoľko mesiacov. Nechajme bokom odstraňovanie plesne, žuvačiek a natieranie nábytku kokosovým tukom.

Pre tých, ktorí nevedia, treba v prvom rade odlíšiť do neba vynášaný kokosový olej od toľko kritizovaného palmového. Palmový olej je suverénne najpoužívanejším rastlinným olejom na svete. Palma olejná, z ktorej sa palmový (z dužiny plodov) a tzv. palmojadrový olej (z jadier plodov) získava, je jednou z najvýnosnejších olejnín, preto je jej pestovanie veľmi výhodné. 85 % produkcie tohto oleja pochádza z Indonézie a Malajzie, kde sa kvôli palmovým plantážam vo veľkom vypaľujú a klčujú dažďové pralesy, hrozí vyhynutie vzácnych druhov zvierat (orangutany, slony) a extrémne množstvo skleníkových plynov z horiacich lesov má globálny dosah na celú zemeguľu. To je hlavný dôvod na výzvy ľuďom, aby nekupovali výrobky s palmovým olejom (ani kozmetické) alebo aspoň uprednostnili tie, ktoré obsahujú certifikovaný palmový olej, pretože sa naozaj nachádza takmer vo všetkom (margaríny, výrobky z lístkového cesta, čokolády, instantné rezance, kakaové nátierky, vyprážané výrobky).

Z hľadiska zdravia sú palmový i kokosový olej jediné dva rastlinné oleje, v ktorých sa obsah nasýtených mastných kyselín blíži k živočíšnym tukom. Ak má repkový olej 6,8 % nasýtených mastných kyselín, slnečnicový 10,2 %, olivový 12,3 %, palmový olej ich má 50 %, palmojadrový tuk dokonca 81 % nasýtených mastných kyselín a ospevovaný kokosový tuk 86 %! Vieme, že nadmerný príjem nasýtených mastných kyselín zvyšuje hladinu tukov v krvi a podporuje rozvoj aterosklerózy.

Táto problematika, samozrejme, už dávno nie je čierno-biela a nemožno jednoznačne tvrdiť, že nasýtené mastné kyseliny sú za každú cenu tie zlé, ale: „Zdravá výživa a chudnutie nie je len o kalorických hodnotách, ale predovšetkým o správnom sortimente potravín s dostatkom zdravého tuku. Nemusíme sa teda obávať ani nasýtených mastných kyselín, ktoré sú prítomné v živočíšnych tukoch a kokosovom oleji. Ale len za predpokladu, že zásadne obmedzíme príjem cukru a sacharidov vo všeobecnosti. Dostatok prírodného tuku je pre nás ako ľudstvo prirodzený, nadbytok sacharidov však nie,“ píše nezávislá konzultantka výživy, potravinárka a nutričná terapeutka Ing. Anna Jermářová v českom časopise D-test, ktorý sa venuje nezávislému testovaniu výrobkov.

„Čo sa týka konzumácie, s kokosovým tukom by som bol veľmi opatrný,“ povedal prof. Ing. Štefan Schmidt, CSc., z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave na tlačovej konferencii, ktorá bola venovaná problematike tukov. „Číslo jeden vo svetovej produkcii je lacný palmový olej, je to biznis. Má vysoký podiel nasýtených mastných kyselín a kyseliny palmitovej. Ale palmový olej je z hľadiska zdravia menej nebezpečný ako kokosový alebo palmojadrový tuk – tie sa na seba z hľadiska zloženia nasýtených mastných kyselín podobajú.“

„Módny kokosový olej má aj minimálny až nulový obsah omega-3, omega-6 aj omega-9 mastných kyselín, preto by sa rozhodne nemal dlhodobo konzumovať jednostranne,“ pripúšťa vo svojej knihe Varíme s láskou aj výživový poradca Peter Planieta. Na Srí Lanke sa napríklad varí a vypráža takmer výlučne na kokosovom oleji, ktorý má (podobne ako bravčová masť) veľmi vysokú teplotu varu. Srdcovo-cievne ochorenia sú tu však na vzostupe, hoci v tejto krajine štíhlych ľudí a vysokej konzumácie zeleniny by ste to možno nečakali. Autorka článku pozná rodinu v Colombe, kde majú obaja manželia niekoľko bypassov a ich 42-ročný syn v srdcovej tepne zavedený stent. Ide zjavne o dôsledok stravovacích návykov a spôsob života v rámci jednej rodiny (treba si uvedomiť, že manžel a manželka nie sú pokrvní príbuzní, hoci ich syn už mohol zdediť genetickú predispozíciu). Svoj podiel má iste aj všadeprítomný kokosový olej. Napokon, rodina vlastní kokosovú plantáž.

Našťastie (pre Slovákov) je kokosový olej s pôvodom najčastejšie z Filipín a Srí Lanky pomerne drahý, ťažko teda predpokladať, že sa jeho konzumácia masívne rozšíri. Má navyše špecifickú vôňu aj chuť, ktorá nie každému vyhovuje. Predajcovia kokosového oleja vám ochotne vysvetlia rozdiel medzi panenským kokosovým olejom (naozaj s chuťou kokosu) a RBD (rafinovaný zo sušenej kokosovej dužiny, necítiť v ňom tak kokosovú chuť). Spokojne ich možno použiť na celé telo, aj na čistenie zubov, ak chcete. Čo sa týka vnútorného použitia, čiže do jedál – s mierou.

Oleje z paliem

  • Kokosový olej – z dužiny plodov kokosovej palmy (Filipíny, Srí Lanka)
  • Palmový olej – z dužiny plodov palmy olejnej (Indonézia, Malajzia)
  • Palmojadrový olej – z jadier plodov palmy olejnej (Indonézia, Malajzia)

Obsah nasýtených mastných kyselín

  • kokosový tuk – 86 %
  • palmojadrový tuk – 81 %
  • maslo – 62 %
  • hovädzí loj – 50 %
  • palmový tuk – 50 %
  • bravčová masť – 40 %
  • kurací tuk – 30 %
  • rybí tuk – 27 %

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #olej #kokosový olej #palmový olej