Posilnia imunitu, vyživia pleť a odoženú únavu. Stačia tri datle denne

Buď ich nenávidíme, alebo ich milujeme... Tí, čo ich milujú, sú však každopádne šťastnejší, pretože toto malé hnedé čudo, pripomínajúce slivku, je skutočnou bombou plnou živín.

06.06.2016 06:00
datle Foto:
Datle majú, okrem iného, pomerne vysoký obsah horčíka.
debata (2)

Nie nadarmo dostali plody datľovej palmy prezývku „chlieb púšte“. Ľudia ich jedli odnepamäti, pretože toto ovocie obsahuje množstvo vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Početné štúdie preukázali, že datle sú dobré na imunitu, majú protirakovinový účinok a pôsobia analgeticky. Na to, aby „liečili“, netreba zjesť príliš veľké množstvo denne, ale treba ich jesť pravidelne. Úplne stačia tri kúsky denne. Datle treba jesť sušené alebo čerstvé. Čím je bobuľa šťavnatejšia, tým je zrelšia. Prsty preč od tých, ktoré majú zvláštnu vôňu alebo sú tvrdé. Na rozdiel od ostatných druhov ovocia možno datle dlho skladovať. Nezhnijú, ani tak skoro nesčernejú.

Šesť dôvodov, prečo ich jesť

Trávenie
Datle obsahujú veľa balastných látok a privedú trávenie znova do normy. Ich konzumáciou zvýšime množstvo črevných baktérií, ktoré vytvárajú v črevách rovnováhu – tým znížime riziko rakoviny hrubého čreva a hemoroidov.

Imunitný systém
V datlách je plno vitamínov (A, B, K), železa, medi, horčíka, selénu, zinku, draslíka a ďalších minerálnych látok. Posilňujú obranyschopnosť organizmu a kosti.

Krásna pleť
Vitamíny A a K, ktoré datle obsahujú, vyživujú pleť a chránia oči. Horčík zas pôsobí protizápalovo.

Dodávka energie
Kto by nepoznal nepríjemný útlm, ktorý prichádza na scénu spravidla po 15-tej hodine. Náhle nás prepadne únava pri práci, psychicky nevládzeme, nedokážeme sa sústrediť, cítime sa unavení a spomalení. Datle nám dodajú toľko cukru, koľko práve potrebujeme. Vzácna v nich je aj kyselina pantoténová – stará sa o našu psychickú a fyzickú kondíciu, dodáva telu energiu a vitalitu a takisto podporuje sústredenie. O datliach sa hovorí aj ako o povzbudzujúcej droge, ktorá sa dá prirovnať ku káve.

Alergie
Datle obsahujú vysoký obsah síry, ktorá je známa ako zmierňovač alergií. Ľudia so sennou nádchou, s potravinovými alergiami a alergiami na domáci prach či zvieraciu srsť, by mali datle tiež pravidelne jesť.

Kvalitný spánok
Tryptofan je esenciálna aminokyselina, obsiahnutá v datlách. V mozgu sa mení na nervový hormón sérotonín, ktorý zaručuje dlhý a blahodárny spánok.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #únava #imunitný systém #spánok #vláknina #daťle #črevo