Platí rovnica: Správne sa naraňajkovať, ľahšie schudnúť

Časy, kedy sme jedli na raňajky obloženú žemľu, sú preč. Dnes sú "in" kaše, predovšetkým tá ovsená. Čítajte, čo okrem nej je na raňajky ideálne.

22.06.2016 06:00
Zdravá ovsená kaša, ktorá detoxikuje. Foto:
Zdravá ovsená kaša, ktorá detoxikuje.
debata

Bielkoviny zasýtia na dlho

Jesť dostatočné množstvo bielkovín je recept na úspešné (s)chudnutie. Platí to aj pre raňajky a zaručí, že do obeda nebude náš žalúdok „skuvíňať“ od hladu. Za dobré zdroje bielkovín sa považujú vajíčka, ovsené vločky, mliečne produkty, oriešky či kuracie mäso. Ideálne raňajky môžu vyzerať aj takto: Praženica s celozrnným chlebom. Nedodá len silu, ale vďaka celozrnnému pečivu aj komplexné sacharidy. Tie sú ráno zvlášť dôležité.

Ovsená kaša zahreje a dodá živiny

Časy, kedy sme raňajkovali obloženú žemľu alebo cereálie (s vysokým obsahom cukru), sú, chvalabohu, dávno preč. Namiesto toho sú „in“ rôzne (zdravé) kaše. Tá z ovsených vločiek, známa pod anglickým výrazom „porridge“ má pôvod v Škótsku – servírovala sa tam v rodinách ako prvé jedlo dňa. Teplá kaša z ovsených vločiek a mlieka obsahuje všetko, čo si naše telo ráno pýta. Sacharidy, bielkoviny, tuk, vlákninu a minerálne látky. Jedna extra porcia ovocia (napríklad čučoriedok) dodá k tomu vitamíny a antioxidanty.

Polievka na raňajky? Napríklad japonské miso

Polievka na raňajky, to znie dosť netradične. Nie však pre Japoncov. Pre tých je začať deň s polievkou úplne normálne a určite nie zlé, keďže Aziati sa podľa štatistiky dožívajú najvyššieho veku a v priemere sú štíhlejší ako ostatné národy. Základ polievky tvorí rybací alebo zeleninový vývar a pasta miso. Ide o korenistú sójovú pastu, ktorá robí dobrú službu črevu a zároveň stimuluje látkovú výmenu. Ostatné polievkové prísady ako morské riasy, tofu či hydina dodávajú telu živiny a zasýtia. V zimných mesiacoch poskytuje táto polievka príjemný hrejivý pocit. Hodí sa k nej celozrnný chlieb.

Nebojte sa sacharidov

Keď chceme schudnúť, automaticky obmedzíme sacharidy. Správne. Ale raňajky by sme z tohto „konceptu“ mali vynechať, je to nezdravé. Strach z komplexných sacharidov mať vôbec netreba – obsahujú glukózu a dodávajú potrebnú energiu, napríklad na koncentráciu. Náš mozog potrebuje denne asi 140 gramov glukózy. Najvhodnejšie je, ak časť tejto dávky prijmeme vo forme celozrnných obilnín hneď ráno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #chudnutie #sacharidy #hlad #bielkoviny #ovsená kaša #kaša