Chcete dlhšie žiť? Jedzte celozrnné potraviny!

Celozrnné produkty - zdravé produkty. Nič nové pod slnkom, to už predsa dávno vieme. Vieme však aj to, do akej miery sú zdravé?

04.07.2016 06:00
celozrnný chlieb Foto:
Áno celozrnným produktom.
debata (10)

Jedna porcia stačí

Najnovšia štúdia ukázala, že ľudia, ktorí si dlhodobo doprajú jednú malú porciu celozrnného chleba, žemle alebo celozrnných ovsených vločiek, predchádzajú nielen cukrovke, ale aj infekčným a kardiovaskulárnym ochoreniam a rakovine. Navyše tiež dlhšie žijú.

V číslach

Kto zje denne jednu porciu (hovoríme o 16 gramoch alebo dvoch polievkových lyžiciach celozrnných vločiek), znižuje pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu o päť percent a na srdcovo-cievne ochorenia o deväť percent. Výsledky metaštúdie boli zverejnené v odbornom časopise Circulation, pričom sledovaných bolo v rámci štrnástich štúdií viac ako 750-tisíc účastníkov. Kto údajne uvedené množstvo strojnásobní, (čiže prijme denne 48 gramov celozrnných vločiek), zníži riziko úmrtia v dôsledku rakoviny o 14 percent a kardiovaskulárnych chorôb až o 25 percent. Zároveň sa znižuje celkové riziko úmrtia v rámci nasledujúcich šesť rokov o 20 percent.

Riziko predčasného úmrtia

Dôkazov, že celé zrná majú pozitívny vplyv na naše zdravie, je však viac. O ich účinkoch v rámci metaštúdie informoval aj časopis British Medical Journal. V centre pozornosti bolo 45 štúdií. Výsledok hovoril jasnou rečou: Kto zje denne 90 gramov celých zŕn, znižuje riziko ochorenia na rakovinu o 15 percent, ischemickej choroby srdca o 19 percent a kardiovaskulárnych chorôb o 22 percent. Okrem toho sa zistilo, že spotreba celých zŕn znižuje pravdepodobnosť predčasnej smrti v dôsledku diabetu, ochorení dýchacích ciest a infekčných chorôb.

Znie to nádejne…

… avšak má to predsa len háčik. Na jednej strane je podľa výskumníkov ťažké odporúčanie ohľadom potrebnej dennej dávky. Na strane druhej možno predpokladať, že ľudia, ktorí jedia celozrnné produkty, vo všeobecnosti logicky viac dbajú o svoje zdravie, a teda venujú oveľa väčšiu pozornosť výžive, a tým pádom aj (viac) športujú. Takže nejde len o celozrnné produkty ako také, ale o celkový životný štýl.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #rakovina #cukrovka #predčasná smrť #celozrnné produkty