Potraviny, ktoré "uspávajú". Keď sa to nehodí!

Neprídu vhod vo chvíli, keď sa potrebujeme "prebudiť" a nespať. Čaká nás dôležitá konferencia alebo porada, a potrebujeme sa sústrediť.

11.07.2016 06:00
únava Foto:
Únava? Preč s ňou.
debata

V čase, kedy potrebujeme prebúdzač, treba sa jednoznačne veľkým oblúkom vyhnúť potravinám, ktoré spôsobujú únavu, okrádajú o energiu a vyčerpávajú. Áno, skutočne také existujú.

Čerstvé ovocie a zelenina

Banány, avokádo alebo paradajky obsahujú tryptofán. Ide o aminokyselinu, ktorá pomáha pri produkcii melatonínu, ktorý je zodpovedný za spánkový rytmus. Práve z tohto dôvodu sa odporúča dať prednosť konzumácii hrozna či jahôd.

Uspávač menom tuk

Rezeň alebo syrové rezance na obed? Radšej nie! Mastné jedlá potrebujú pri trávení veľké množstvo energie. Telo potrebuje veľa energie v žalúdku, ktorá potom chýba mozgu. Nečudo, že sa po konzumácii mastných jedál cítime unavení a zvádza nás to na krátky či dlhší spánok.

Nechajte sa otestovať

Máte pocit, že jete ľahké jedlá, ako cestoviny so zeleninou alebo šalát s kozím syrom a napriek tomu ste po jedle permanentne unavení? Odpoveďou môže byť skrytá neznášanlivosť. Výsledkom toho, ak trávenie s niečím bojuje alebo netoleruje, je oslabenie organizmu, nadúvanie, pocity únavy či bolesti hlavy.

Cukor unavuje

Cukor nie je vždy zlý. Na chvíľu môže vyvolať šťastie a pôsobiť proti únave. Keď skonzumujeme sladkosť, cítime sa ľahko a príjemne, naša sústredenosť stúpa, cítime sa plní energie. Skrátka, dočasne sme silnejší. Avšak najnovšie sa zistilo, že cukor tlmí distribúciu orexínu. A preto je lepšie vyhnúť sa sladkostiam a bielej múke a staviť na proteíny či celozrnné produkty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #únava #koncentrácia #Melatonín #tryptofán #orexín #prebúdzač