Maslo vôbec nie je také zlé, ako sa traduje

Tá informácia sa nám "zažrala" pod kožu. Už minimálne štyridsať rokov sa totiž o živočíšnom tuku traduje, že je naším nepriateľom.

12.07.2016 06:00
maslo Foto:
Ilustračné foto.
debata (15)

Ak by sme mali veriť výsledkom najnovšej štúdie, potom ani náhodou nie je maslo také nezdravé, ako si to o ňom roky myslíme. A to, že sme ho vymenili za margarín, bola v podstate hlúposť. Vráťme sa teda k teórii, ktorej sme mnohí verili: Maslo je stelesnenie zla, pretože je bohaté na živočíšne tuky a obsahuje nasýtené tuky, ktoré poškodzujú srdce.

Príbeh tukového bludu sa začal niekedy okolo roku 1950. Dovtedy si ľudia pokojne a bez kritiky pochutnávali na opečenej slaninke a chutnom masle. Až kým neuzrela svetlo sveta rozsiahla štúdia zo Spojených štátov, na čele ktorej stál Ancel Benjamin Keys, americký vedec, ktorý študoval vplyv diét na naše zdravie. Pokusy na zvieratách jeho podozrenie potvrdili. Živočíšne tuky majú na svedomí srdcový infarkt. Z vedeckého hľadiska je táto informácia sporná, to však nemení nič na tom, že strach zo živočíšneho tuku rastie a šíri sa rýchlosťou svetla.

Dobrá správa pre tých, ktorí maslo milujú, znie: Maslo vôbec nie je také hrozné, ako sa predpokladalo. K tomuto záveru prišli lekári z Tufts University v USA, ktorí v novej štúdii demonštrovali, že pravé maslo nevedie automaticky k ochoreniu srdca.

Už v roku 2004 istá švédska štúdia ukázala, že vysoký príjem mliečneho tuku nezvyšuje riziko srdcového infarktu. Dôvod odhalili v roku 2010 vedci z jenskej univerzity Fridrich-Schiller: Mliečny tuk okrem klasických nasýtených tukov obsahuje aj mastné kyseliny s krátkym a stredne dlhým reťazcom. A to nie je všetko. Pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín, ktoré chránia srdce, je vraj optimálny. Repkový a olivový olej a maslo patria denne na tanier.

Nasýtený tuk nás núti jesť toho veľa. Dôvodom je stúpanie negatívneho LDL cholesterolu, čo môže byť príčinou kardiovaskulárnych ochorení, avšak môže aj posilniť už vzniknuté ochorenie. Nasýtený tuk sa nachádza predovšetkým v živočíšnych produktoch ako je maslo, masť, šľahačka, klobása, syr a mäso. Teraz však nasleduje vyhlásenie: Nasýtený nie je automaticky zlý tuk. Nasýtené mastné kyseliny nie sú problém, problémom je ich vysoké množstvo.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #živočíšny tuk #maslo #srdcový infarkt #mliečny tuk #mastné kyseliny