Závislosť od horčíka? Horšia ako od marihuany!

Podľa známeho záchranára doc. MUDr. Viliama Dobiáša sú horčík a záchranná služba takmer synonymá. Magnézium je totiž v záchranke prakticky najpoužívanejším liekom. Známa magnéziová injekcia má okamžitý účinok - príjemný pocit tepla, svalové a psychické uvoľnenie.

15.07.2016 00:00
horčík, orechy, banán, mak, čokoláda,... Foto:
Z ovocia sú známym zdrojom horčíka banány. Zdrojom magnézia je aj kvalitná čokoláda.
debata (18)

„Tvrdím, že závislosť od horčíka je výraznejšia ako od marihuany a rozšírenejšia ako od heroínu,“ píše docent Dobiáš vo svojej populárno-náučnej knihe Volali ste záchranku? Dodáva, že pri znižovaní dodávky horčíka do nášho organizmu sme, bohužiaľ, veľmi „usilovní“ – konzumujeme biele pečivo, veľa cukru, tukov, alkohol a málo takých potravín, ktoré reálne obsahujú vyššiu dávku horčíka. O to viac sa mnohí pravidelní volajúci na tiesňovú linku doslova „trasú“, aby im podali horčík, hoci účinok magnézia pichnutého do žily trvá nanajvýš hodinu. „Pacient pri málo liekoch pociťuje ich okamžitý účinok tak ako pocity tepla pri horčíku,“ píše Viliam Dobiáš.

„Horčík rozširuje cievy a spôsobuje výrazný a okamžitý pocit tepla v koži, v oblasti krku a brucha, zmierňuje svalovú dráždivosť, napätie svalstva, rozširuje priedušky. Na upokojenie sú aj lepšie sedatíva ako horčík, na uvoľnenie svalového napätia sú účinnejšími liekmi svalové relaxanciá, na rozšírenie priedušiek je hocičo lepšie ako horčík. Napriek tomu si pacient to magnézium často doslova vytrucuje. Medzi deťmi a čokoládou nie je taký tesný vzťah ako medzi neurotikmi a magnéziom.“ Mimochodom, Magnesium bolo grécke mesto, ktoré bolo známe ložiskami magnetickej rudy. Aj horčík je možno pre niektorých akýmsi magnetom.

Stres zvyšuje potrebu horčíka až 20-krát

„Zdravý človek obsahuje priemerne 22–30 g minerálu horčíka. Najviac je ho uloženého v kostiach a zuboch a ďalej vo všetkých druhoch svalov,“ tvrdí známy telovýchovný lekár MUDr. Pavel Malovič, PhD. „Má kľúčovú úlohu v našej látkovej premene, podieľa sa viac ako na 300 biochemických procesoch v organizme.“

To, aký je horčík dôležitý, potvrdzuje aj prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., ktorý dlhoročne pôsobí na Metabolickej klinike FN v Hradci Králové. „Voda a minerály napríklad patria do komplexnej starostlivosti o kritického pacienta. Bez vody a minerálov nevieme žiť, tento kus mora sme si so sebou akoby priniesli na súš,“ hovorí. „Priemerná spotreba magnézia je 350 mg za deň. Problém, najmä čo sa týka možného nedostatku horčíka, spočíva v tom, že konzumujeme stravu chudobnú na horčík. Prispieva k tomu nevhodná úprava potravín ako smaženie a konzervácia, ďalej fast food, klesá množstvo horčíka v potravinách. Napríklad v jablku je dnes o polovicu menej horčíka ako v 60. rokoch. Úpravou múky sa stráca až 80 % horčíka, jeho vstrebávanie zhoršujú cukry, tuky, vláknina, ale aj vápnik. Stres zvyšuje okamžitú spotrebu horčíka až 20-krát! Iba 30–40 % horčíka prijatého z potravy sa vstrebe a potrebu horčíka zvyšuje alkohol, káva, ale aj užívanie antikoncepcie.“

Medzi všeobecné prejavy nedostatku magnézia patrí podľa profesora rýchla únava, časté bolesti hlavy, problémy s koncentráciou, nespavosť a ranná únava, náchylnosť na depresie, búšenie srdca, tras viečok, svalové kŕče a zášklby, padanie vlasov a lámavé nechty i vlasy. Závažná hypomagnezémia, ako odborníci hovoria nedostatku magnézia, má aj vážne klinické dôsledky v podobe zhoršenia diabetu, osteoporózy, srdcového zlyhania a podobne. „Vieme, že cukrovka 2. typu je veľkým spoločenským problémom a mnohí diabetici končia na dialýze alebo oslepnú. Aj tu zohráva dostatočný prívod horčíka dôležitú úlohu, jeho dodávanie pomáha pri diabetickom postihnutí obličiek, nôh aj očí.“ Nedostatkom horčíka sú ohrození aj pacienti užívajúci diuretiká, ale aj antibiotiká (napr. gentamycín).

Odporúčané denné dávky
Muži
do 18 rokov 400 mg
18–30 rokov 410 mg
nad 30 rokov 420 mg
Ženy
do 18 rokov 310 mg tehotné 350 mg
18–30 rokov 320 mg tehotné 360 mg
nad 30 rokov 360 mg tehotné 400 mg

Orechy proti stresu?

„Sledovania veľkých populácií pacientov dokázali, že vyšší príjem magnézia je spojený s nižším rizikom vzniku vysokého krvného tlaku, mozgovej príhody a koronárnej choroby srdca,“ povedala pred časom na tlačovej konferencii venovanej problematike magnézia a stresu kardiologička MUDr. Anna Vachulová, PhD. Odborník na klinickú biochémiu doc. Ing. Pavel Blažíček, PhD., pri inej príležitosti o horčíku povedal, že je prevenciou obličkových kameňov a jeho nedostatok zohráva svoju úlohu aj pri migrénach. Pri ťažkom záchvate migrény je hladina horčíka znížená. „Ak sa však zásoby horčíka doplnia, často sa príčina migrény odstráni,“ dodal.

Ktorá potravina obsahuje na sto gramov najviac... Foto: SHUTTERSTOCK
horčík, orech, orechy, vlašské orechy Ktorá potravina obsahuje na sto gramov najviac horčíka? Áno, orechy!

Ešte v roku 2012 sa na Slovensku robila štúdia, ktorej cieľom bolo zistiť nedostatok horčíka v populácii. Na vzorke 200 Slovákov vo veku 17 až 84 rokov sa zistilo, že tretina je podľa všetkého ohrozená nedostatkom horčíka, pričom táto pravdepodobnosť sa niekoľkonásobne zvýšila vo vekovej skupine nad 50 rokov a u tých, čo majú vyšší index telesnej hmotnosti. Inými slovami – nezdravý životný štýl, zvyšujúci sa vek a obezita sú faktory, ktoré majú negatívny vplyv. Treba podotknúť, že v rámci tohto výskumu sa vypĺňal nielen dotazník so šiestimi desiatkami otázok, ale robil sa aj biologický skríning, keď sa hodnoty horčíka stanovovali v moči a v krvi.

„Najviac ohrozenou sa ukázala byť žena, ktorá žije na dedine, je rozvedená (tu asi zohráva úlohu miera stresu) a preferuje obyčajnú pitnú vodu. U mužov to bol chlap so základným vzdelaním, fajčiar, čo viac solí.“ Vo všeobecnosti sú však nedostatkom horčíka ohrozené tehotné, ďalej fajčiari, diabetici a hypertonici.

A teraz otázka: Ktorá potravina obsahuje na sto gramov najviac horčíka? Áno, orechy! Ale aj semienka – sezam, slnečnica, tekvica, ľan… A nelúpaná ryža či tmavý chlieb tiež nie sú na zahodenie! Z ovocia sú známym zdrojom horčíka banány. A celkom najlepšia správa – zdrojom magnézia je aj kvalitná čokoláda. Tak už mnohí pochopili, prečo ich čokoláda upokojuje a nemusí ísť len o závislosť od cukru. Samozrejme, o slovo sa hlásia aj strukoviny ako fazuľa a zelená zelenina typu brokolica či špenát (ale tu aj v maku sú obsiahnuté oxaláty, pre ktoré sa horčík horšie vstrebáva).

V každom prípade sú veľmi dobrým zdrojom magnézia horčíkové minerálne vody (slovenská Gemerka, Ľubovnianka magnéziová, česká Magnesia), z ktorých dokáže horčík telo efektívne zužitkovať. Častým riešením nedostatku horčíka sú aj výživové doplnky (napr. Magne B6 Forte, Generica Magnesium, Vitamax Magnesium, novinka na trhu Magnesium 300+ a podobne). Vitamíny zo skupiny B pomáhajú pri jeho vstrebávaní. Antioxidanty vitamín¤E a selén podporujú jeho fixáciu v organizme. Treba však myslieť na to, že horčík sa nesmie užívať spolu s vápnikom, pretože si navzájom znižujú vstrebateľnosť. Dve hodiny pred užitím a po užití by sa nemalo konzumovať jedlo bohaté na vápnik. Takisto nie je vhodné po horčíku piť kolové nápoje pre obsah fosforečnanov. Bránia tiež jeho vstrebávaniu. Užívať magnézium je nevyhnutné aj pre mnohých pacientov s chronickými ochoreniami (poruchy srdcového rytmu, tetánia, migréna, Alzheimerova choroba, hypertenzia, diabetes 2.¤typu, syndróm nepokojných nôh), takže magnézium obsahujú aj lieky (MagneB6, Magnesii Lactici, Magnerot). Niektoré čiastočne hradí zdravotná poisťovňa.

Ako v úvode naznačil doc. Dobiáš, volať si pre „dávku magnézia“ záchrannú službu teda nie je veľmi dobrý nápad. Jeden výjazd záchranky totiž stojí 200 eur. Aj keď magnézium v potravinách a tabletkách nevyvoláva takú eufóriu ako „teplá injekcia“, však?

Obsah horčíka v potravinách
Potravina Horčík (mg/100 g)
Nelúpaná ryža 43
iely chlieb 24
Tmavý chlieb 76
Mlieko 11
Syr 25
Tvaroh 9
Vajce 12
Kura 24
Sleď 35
Fazuľa 31
Kapusta 4
Špenát 34
Orechy 200
Čokoláda 55

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #orechy #stres #MUDr. Viliam Dobiáš #horčík #magnézium