Štúdia: Nebezpečné je aj soliť príliš málo!

Množstvo soli je jedným z faktorom, ktorý ovplyvňuje krvný tlak. Známy je fakt, že pacienti s vysokým krvným tlakom môžu riziko srdcovo-cievnych ochorení pozitívne ovplyvniť, ak budú menej soliť. Avšak pre tých, ktorých hypertenzia netrápi, to paradoxne neplatí.

16.08.2016 06:00
Solíte menej? Záruku nedostať infarkt napriek... Foto:
Ilustračné foto.
debata (16)

K takémuto záveru sa dopracovali autori štúdie, ktorá bola zverejnená v medicínskom časopise The Lancet. Riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice pre ľudí bez hypertenzie nestúpa prehnaným solením, ale naopak, v prípade, že solia príliš málo. Nemecká spoločnosť pre endokrinológiu teraz zozbierala všetky početné štúdie týkajúce sa tejto témy, aby ju znovu vyhodnotila.

Denne nanajvýš šesť gramov soli odporúča napríklad Nemecká spoločnosť pre výživu dospelých. Priemerná denná dávka je podstatne vyššia aj na Slovensku. Fakt, že veľa kuchynskej soli zvyšuje krvný tlak a tým poškodzuje orgány a cievy, už podložili v minulosti viaceré štúdie. Pripomeňme, že kuchynská soľ je zlúčenina sodíka (Na) a chlóru (Cl), 2,5 g soli obsahuje 1 g sodíka.

Helmut Schatz z predstavenstva Nemeckej spoločnosti pre endokrinológiu k tomu dodal: „Sodík obsiahnutý v kuchynskej soli viaže vodu a zvyšuje tým objem krvi. Tlak v cievach je vyšší a tým pádom aj krvný tlak,“ zjednodušene vysvetlil zložitý proces. „Dnes vieme, že vysoký krvný tlak má veľa príčin. Dlho v súvislosti s príjmom soli platilo pravidlo "čím menej, tým lepšie“. „Výsledky štúdie zverejnené v Lancete musíme brať do úvahy,“ povedal ďalej endokrinológ.

Tím vedcov pod vedením Andrewa Menteho z McMaster University v Hamiltone v Kanade pozoroval v jednej meta-analýze štyroch veľkých štúdií, na ktorej sa zúčastnilo dovedna 135-tisíc ľudí zo 49 krajín denné vylučovanie sodíka a s tým súvisiace kardiovaskulárne príhody, ako aj celkové úmrtia.

Robili rozdiel medzi ľuďmi s a bez hypertenzie. U pacientov s hypertenziou stúpal výskyt kardiovaskulárnych príhod podľa očakávania pre príjem sodíka, ktorý presiahol dávku štyri až päť gramov na deň. To však nebol prípad u ľudí s normálnym krvným tlakom. Pri príjme sodíka pod tri gramy na deň sa zvýšil počet srdcovo-cievnych príhod a celkových úmrtí, a to tak u ľudí s hypertenziou, ako aj u ľudí bez nej.

Nejde o prvú prácu na túto tému. Už v roku 2011 európska štúdia naznačila, že pri nízkom príjme soli vzniká vyššia kardiovaskulárna mortalita, avšak štúdia bola relatívne malá, pozorovalo sa len 3700 účastníkov.

Polotovary, pečivo, údeniny, syry a mliečne produkty obsahujú veľké množstvo soli. Hovorca Nemeckej spoločnosti pre endokrinológiu, Matthias Weber tvrdí, že pacienti s vysokým krvným tlakom by naďalej mali zaobchádzať so soľou opatrne. Platí to aj pre pacientov so srdcovým zlyhávaním. Ale ľudia s normálnym krvným tlakom toľko pozornosti soli venovať nemusia.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #krvný tlak #sodík #hypertenzia #srdcový infarkt #kuchynská soľ #mozgová mŕtvica