Slivky plné vitamínov! Prvá pomoc pri zápche

Keď sa začnú dni opäť skracovať, majú slivky sezónu. Vďaka ich sladkej chuti nám stále pripomínajú leto, no umožňujú nám zároveň zdravý štart do jesene.

30.08.2016 06:00
slivka, slivky Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Vysoký obsah fruktózy

Zrelé slivky však obsahujú vysoký obsah fruktózy, pri fruktózovej intolerancii je lepšie sa im vyhnúť. Inak sa môžu dostaviť bolesti brucha, nevoľnosť či hnačky. Pozor, ich vysoký obsah fruktózy spôsobuje, že majú viac kalórií ako mnohé iné druhy ovocia.

Voda, sacharidy, vláknina

Slivky obsahujú veľa vody. Okrem nej toto modré ovocie pozostáva zo sacharidov (10,2 percent), proteínov (0,6 percent), tuku (0,2 percent) a vlákniny (1,6 percent). Slivky sú bohaté na železo, horčík, draslík, meď a zinok ako aj dôležité minerálne látky.

Rýchlo poskytnú energiu

Ponúkajú toho viac, a teda aj množstvo vitamínov – pýšia sa provitamínom A, vitamínom C, E a vitamínmi skupiny B, ktoré sú obzvlášť dôležité pre nervový systém. V porovnaní s ostatnými druhmi ovocia majú slivky mimoriadne vysoký obsah fruktózy, vďaka čomu môžu rýchlo poskytnúť energiu. 100 gramov sliviek obsahuje asi 47 kalórií. Avšak podstatne viac kalórií obsahujú sušené slivky (100 gramov asi 225 kalórií).

Rozhýbu lenivé trávenie

Často po nich siahnú ľudia, ktorí majú problémy s trávením. Sušené slivky sa večer namočia a konzumujú na raňajky – tento recept pomáha pri zápche, pretože slivky pôsobia ako preháňadlo a majú močopudné účinky. Je to spôsobené tým, že okrem iných zložiek obsahujú slivky rastlinné vlákna celulózu a pektín. Tieto nestráviteľné vlákniny v čreve napučia a stimulujú trávenie. Na ceste črevami berú so sebou aj iný odpad a toxíny, čím prispievajú k prevencii rakoviny. Vzhľadom k svojmu vysokému obsahu balastných látok prispievajú k zníženiu hladiny cholesterolu. Traduje sa tiež, že majú pozitívny vplyv na dnu a ochorenia pečene.

Na čo dbať

Pri kúpe dbajte na to, aby neboli slivky príliš mäkké, tie bývajú často zamorené červami. Po kúpe treba slivky relatívne rýchlo zjesť, skladovať sa odporúčajú na chladnom a tienistom mieste. Slivky možno konzumovať čerstvé zo stromu alebo sušené. Chutný je letný slivkový koláč s makom. V ázijskej kuchyni sa používajú slivky na prípravu omáčok a vína.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #energia #rakovina #trávenie #zápcha #cholesterol #slivky #fruktóza