Potraviny, z ktorých starneme

Ak pravidelne jeme nesprávne potraviny, môžeme si nielen prihnať rôzne ochorenia, ale aj zle a staro vyzerať.

12.09.2016 06:00
jedlo, zelenina, zdravá strava Foto:
Jedzte ovocie a zeleninu. Pleť sa vám poďakuje.
debata (7)

Niektoré potraviny, tekutiny alebo prípravy jedál sa postarajú o pribúdanie vrások na našej pleti, dôsledkom čoho bude pôsobiť unavene, zvädnuto a ospalo. Ak chcete, aby sa vás to netýkalo, potom radšej v budúcnosti povedzte nie týmto potravinám.

Cukor a sladkosti

Cukor, to nie je len tá lyžička, ktorú si denne zamiešame do kávy. Nachádza sa takmer všade, nielen v sladených nápojoch, ale aj tam, kde ich málokto čaká – v kečupe či v pečive. Ak ho prijímame vo veľkom množstve a dlhodobo, raz-dva sa to odzrkadlí na našej tvári, ale aj na tele. Príliš veľa cukru totiž častokrát znamená automaticky aj málo vitamínov, ktoré sú nevyhnutné pre tvorbu kolagénu. Výsledkom sú vrásky a celulitída.

Vyprážané a mastné

Hranolčeky, rezne v trojobale alebo šišky – všetko vymenované sa pečie v horúcom tuku, ktorý obsahuje takzvané transmastné kyseliny a veľa mastného dá zabrať bunkovému metabolizmu nášho tela. Výsledkom sú silné zápaly, znečistená pleť, ako aj zvýšená potreba antioxidantov. Ideálnejšie je potraviny dusiť, variť alebo grilovať pri nízkych teplotách. Nevyprážať!

Rýchle občerstvenie

Hranolčeky, hamburgery, pizza a spol. sú z času na čas ešte v poriadku, ale keď ich konzumujeme dlhodobo a dosť pravidelne, len ťažko môžeme dúfať, že svoje telo nakŕmime živinami a vitamínmi. Bez nich sa zásobovanie našej pleti, prípadne tvorba nových buniek doslova „dusi“. Koledujeme si o predčasné vrásky a ovisnutú kožu po celom tele. Okrem toho, tzv. fast food častokrát obsahuje veľké množstvo soli, ktorá zbavuje telo tekutín. Vysycháme zvnútra…

Polotovary

Aj tie väčšinou obsahujú príliš veľa soli, tuku a cukru. Čo im však možno ešte viac vytknúť, sú pridané dochucovadlá a konzervačné látky vo forme fosforečnanov, ktoré nám pridávajú roky. Preto je každopádne zdravšie variť si doma.

Alkohol

Príliš veľa alkoholových nápojov má za následok, že naša pleť ochabne. Je to preto, že alkohol odvodňuje a bez dostatočnej hydratácie stráca pleť svoju pružnosť. Preto nezabúdajte za každým pohárom alkoholu vypiť jeden poriadne veľký pohár vody!

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #vitamíny #celulitída #vrásky #cukor #soľ #kolagén #polotovar