Nízkokalorická, aromatická a jednoducho zdravá. Tekvica!

Tekvica má niečo spoločné so špargľou, jahodami alebo hríbmi. Čo čerstvé nedostať po celý rok v obchode, je každú sezónu automaticky absolútnym trhákom.

19.09.2016 06:00
tekvicové pyré, tekvica Foto:
Nech sa páči, tekvicové pyré.
debata

A preto je teraz na jeseň tekvica niektorých druhov top potravina pre všetkých, ktorým záleží na štíhlej postave a strážia si kilogramy.

Cenné ingrediencie

Tekvica je navyše zdravá zelenina a dôležitým zdrojom vitamínov (okrem iného obsahuje aj betakarotén, predstupeň životne dôležitého vitamínu A), minerálne látky (napríklad draslík, horčík, vápnik, železo) a sýtiace balastné látky. Táto zelenina má bohatú fantáziu: nielenže existujú rôzne tvary tekvíc a každý druh chutí inak, ozdobné sú navyše krásne sfarbené. Pripomeňme, že k najobľúbenejším druhom patrí maslová tekvica, chutná je aj pikantná muškátová či žltá tekvica, pričom obzvlášť aromatická je tekvica hokkaido. Aj tekvicové špagety majú veľa fanúšikov a skutočne sa používajú ako náhrada za špagety.

Fantázii sa medze nekladú

Máte chuť na tekvicovú polievku? Alebo radšej pyré? A čo tak si dať tekvicovú penu ako dezert – fantázii pri používaní v kuchyni sa skutočne medze nekladú! Vďaka mierne sladkej chuti si tekvicové jedlá rýchlo obľúbia aj deti. Či je tekvica zrelá, zistíte z jednoduchého klopkacieho testu. Ak je zvuk dutý, celkom určite je. Skladovať by sa táto cenná zelenina mala pri 10–13 stupňov. Pri takejto teplote vydrží aj niekoľko mesiacov. Rozrezanú tekvicu nedržte v chladničke dlhšie ako dva dni, potom už nie je čerstvá. Jednotlivé kúsky možno blanšírovať a zamraziť. Každú jedlú tekvicu možno v princípe konzumovať aj surovú, avšak väčšina druhov predsa len viac vo varenej či pečenej forme. Len okrasné tekvičky sa správajú celkom inak: Sú pastvou pre oči, ale nie pre žalúdok. Fytochemická látka cucurbitacin môže vyvolať nevoľnosť a bolesti brucha.

Tekvicový olej – zdravá vzácnosť

Okrem zdravej dužiny sa v tekvici nachádza ešte jeden poklad: tekvicové semienka. Z nich sa komplikovaným procesom vyrába tekvicový olej – má intenzívnu orieškovú vôňu a navyše je aj veľmi zdravý – obsahuje vitamín E a kyselinu linolovú. Častou konzumáciou tekvicového oleja možno znížiť zvýšenú hladinu cholesterolu a predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam. Aby sa tieto zdravé prísady nezničili, olej by sa v žiadnom prípade nemal prihrievať. Ale pozor, také nízkokalorické ako dužina, semienka nie sú ani náhodou. 100 gramov obsahuje až 500 kalórií. Treba ho preto dávkovať opatrne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #vitamín E #betakarotén #tekvica #tekvicový olej #hokkaido