Trpíte nedostatkom železa? Ako to zistiť a ako ho doplniť

Ak vás trápi únava a bledá pokožka, je dosť možné, že máte nedostatok železa. Riešenie býva jednoduché. Treba si posvietiť na správnu stravu alebo preparáty.

27.09.2016 06:00
fazuľa, šošovica, hrach, cícer, strukoviny Foto:
Nejete mäso a chýba vám železo? Spoľahnite sa na strukoviny.
debata (5)

Keď železo chýba…

Nedostatok železa sa neprejavuje len únavou. Typická preň je aj bledá a drsná pokožka, búšenie srdca, málo energie, popraskané kútiky pier, poruchy spánku, hučanie v ušiach, pocit na odpadnutie a celková slabosť. Ak sú totiž zásoby železa v tele vyčerpané, môže to viesť k anémii.

Test: Týka sa ma to?

Pripomeňme, že nedostatok železa sa mužov týka len zriedka. Na rozdiel od nich, ženy ho strácajú napríklad počas menštruácie, v tehotenstve, ale aj pri rôznych ochoreniach či chirurgických zákrokoch. Spravte si jednoduchý test z rúk: Vaše dlane by mali mať farbu do červena, predovšetkým však špičky prstov. Práve ich bledá farba môže byť známkou nedostatku železa. Porovnajte si ju s mužskou dlaňou – tá má spravidla ten správny odtieň.

Tabletky

Okrem vyváženej stravy sú k dispozícii voľnopredajné tabletky s obsahom železa, pričom železo je možné dodať telu aj v infúziách. Pacienti ich dokonca tolerujú lepšie ako pravidelné užívanie rôznych preparátov. Potrebná dávka je v priemere tri až päť infúzií.

Strava pri nedostatku železa

Zmena jedálnička je nutná. Zaradiť treba potraviny bohaté na železo, no nielen tie. Potrebná denná dávka železa je 1–2 mg denne a tieto potraviny treba aj správne kombinovať. Dôležitú rolu pri nedostatku železa v tele hrajú potraviny bohaté na vitamín C a šťavy. Tie pomôžu vstrebávaniu železa z rastlinných potravín, ktoré sa inak v čreve nerozdelia. Je preto dobré pokvapkať jedlo bohaté na železo kvapkami citrónovej šťavy alebo si zvyknúť ozdobovať ho ovocím (plátok exotického ovocia bravčové mäso okrem iného aj osvieži). Kyseliny citrónová a mliečna a aminokyseliny metionín a proteíngénny cysteín pôsobia na vstrebávanie železa priam zázračne.

Kde železo nájsť

Nachádza sa predovšetkým v mäsových výrobkoch, avšak vegetariáni, ktorí ho nejedia, majú k dispozícii iné zdroje, a nie je ich málo. Na železo je bohatá napríklad fazuľa, mak, pšeničné otruby, brokolica, cícer, sušené marhule či šošovica.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #únava #vitamín C #šošovica #anémia #železo #cícer #cysteín