Dokázané: Sacharidy sú lepšie, ako ich povesť!

Nízkosacharidové diéty ich preklínali. (A preklínajú). Čím menej sacharidov v strave, tým lepšie, tvrdia ich zástancovia. Odzrkadlí sa to predovšetkým na váhe. Napokon, dostatočné množstvo prijímame v zelenine. A viac ich v podstate nepotrebujeme. Naozaj?

14.10.2016 06:00
raňajky - proteíny - bielkoviny - správna výživa Foto:
Preč s prílohami?
debata

Nová myšlienka na seba nenechala dlho čakať. Sacharidy sú údajne nielenže zdravé, ale pomáhajú tiež pri chudnutí! Prezentovalo sa to približne takto: Na tanier si ich klaďte v minimálnom množstve, alebo vôbec. Pod pojmom sacharidy si predstavme chutné prílohy ako sú cestoviny, chlieb, zemiaky, ryža, ale aj sladkosti. Spôsobujú nadváhu.

Pozor na sacharidy

Jedna z najpopulárnejších diét v ostatných rokoch je nízkosacharidová diéta, založená na absencii potravín obsahujúcich sacharidy, ktoré sú nahradené bielkovinami a tukovými potravinami ako sú mäso, ryby a syr. Aj paleo alebo Atkinsonova diéta sa odvolávajú na rýchly úbytok telesnej hmotnosti, ak vynecháme „zlé sacharidy“. Toľko k názorom, „predpokladom“ a domnienkam ostatných rokov.

Sú zdravšie, ako si myslíme

Aktuálne vedci z austrálskej univerzity v Sydney v odbornom časopise Cell Metabolism uviedli, že sacharidy sú „lepšie ako ich povesť“.

Pomáhajú pri chudnutí

Pre experiment vedci vyvinuli 23 rôznych krmných plánov pre zvieratá, ktoré sa od seba líšili v pomere bielkovín, tukov a sacharidov. Cieľom ich skúmania bolo, ako strava ovplyvňuje produkciu hormónu FGF21 (Fibrolast Growth Factor 21). Tento hormón je považovaný za prameň mladosti, lebo povzbudzuje metabolizmus, znižuje chuť do jedla a posilňuje imunitný systém.

Sú dôležité

Vo svojom experimente vedci zistili niečo zarážajúce: Strava bohatá na sacharidy, obsahujúca málo proteínov, vedie k vyššiemu vyplavovaniu hormónu FGF21 – a je pritom jedno, či zvieratá jedli príliš veľa alebo príliš málo. Jeden z autorov štúdie tvrdí: „Týmto spôsobom sme prišli na to, že strava má rozhodujúci vplyv nielen na našu váhu, ale aj na naše zdravie – a že sacharidy sú pre vyváženú stravu extrémne dôležité.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #imunitný systém #sacharidy #nadváha #paleo #bielkoviny #tuky