Predstavujeme vám quinou, zdravú obilninu nielen pre vegánov!

Quinoa patrí k najzdravším potravinám na svete. Tento malý superfood pomáha pri chudnutí a chráni pred rôznymi ochoreniami.

18.10.2016 06:00
quinoa, pseudoobilnina Foto:
Quinoa sa hodí do polievok, ako príloha či do šalátu.
debata

Čo je quinoa?

Ide o obilninu z južnej Ameriky, ktorá bola jednou zo základných potravín Inkov už pred 6 tisíc rokmi. Inkovia ju sami označujú ako „matku obilnín“ a právom ju považujú za pravé posvätné zrno. Je bezlepková a tým pádom vhodná nielen pre celiatikov, ale všetkých ostatných, čo hľadajú alternatívu chleba či cestovín, pýši sa bohatým množstvom bielkovín a antioxidantov, obsahuje aj železo a vápnik. Ľahko sa pripravuje a nadlho zasýti.

Ľahká príprava

Semienka quinoy treba pred konzumáciou dôkladne prepláchnuť v sitku. Potom sa zrná privedú v hrnci do varu – vody musí byť 2,5-krát viac. Varí sa na nízkom ohni 15–20 minút. Mala by mať miernu orechovú príchuť.

Proti migréne

Štúdia britskej univerzity Newcastle odhalila, že k záchvatom migrén dochádza častejšie, ak má človek nedostatok tryptofánu. Ide o esenciálnu aminokyselinu, ktorú telu dopravíme prostredníctvom potravy. Úžasné je, že quinoa obsahuje viac tryptofánu ako iné obilniny. A okrem toho aj horčík, mangán, zinok, vitamíny skupiny B, vitamín C a omega-3-mastné kyseliny. Táto kombinácia živín je pre telo potrebná pre syntézu tryptofánu, pri ktorej sa tvoria hormóny sérotonín a melatonín. Tie regulujú rôzne procesy v ľudskom organizme, napríklad vnímanie bolesti. Konzumácia quinoy preto sľubuje nielen nižšiu frekvenciu záchvatov, ale tiež tlmenie bolesti ako takej.

Na chudnutie

Existujú tzv. dobré a zlé sacharidy. Tie „zlé“ nás obšťastnia a zasýtia len na chvíľu, patrí sem čokoláda či biele pečivo. Quinoa v porovnaní s bielou múkou či sladkosťami obsahuje komplexné, označované tiež ako pomalé sacharidy. Vyznačujú sa tým, že musia byť rozdelené len v priebehu tráviaceho procesu a majú nižší glykemický index. Glukóza, ktorá vznikne pri štiepení, je v tele dobre prijatá a využitá. Dodá silu a zanechá dlhý pocit sýtosti, takže vlčí hlad nehrozí.

Quinoa ako náhrada mäsa

Práve pre vegánov je veľmi dôležitá vyvážená strava z rôznych zdrojov rastlinných bielkovín. Quinoa je ideálna, vhodná aj na prípravu vegánskych fašíriek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #migréna #bielkoviny #antioxidanty #lepok #tryptofán #quinoa