Pravda a mýty: Ovocie je zdravé, chutné a ja schudnem

Ovocie by sa malo konzumovať len na prázdny žalúdok a príliš veľa fruktózy spôsobuje priberanie. Tu sú štyri mýty o chudnutí s ovocím.

02.11.2016 06:00
slivky, hrušky, hrozno, jeseň Foto:
Priamo zo záhrady, len sa zahryznúť.
debata

Na úvod treba vysvetliť, že ovocie skutočne nie je žiadnym tajným receptom na (s)chudnutie. Áno, je extrémne zdravé, zabezpečí nám dôležité vitamíny a živiny a jeho balastné látky sa postarajú o to, aby sme boli dlhšie sýti. K vyváženej strave (a len s kombináciou so športom) ovocie rozhodne patrí.

Pomáha pri chudnutí – po večeri

Zobkať z ovocného taniera počas večerného sledovania televízora je síce lepšia voľba, ako siahnuť po vrecku čipsov či čokoláde, no za skutočný „trhák“ pri chudnutí to nemožno považovať. Ovocie totiž obsahuje veľa sacharidov a stimuluje uvoľňovanie inzulínu. Telo odbúrava tuk najmä v noci, ale vysoká hladina inzulínu mu v tom bráni. A preto treba večer radšej prepnúť na zeleninu. Paprikové, uhorkové alebo mrkvové tyčinky znižujú hladinu inzulínu a okrem toho majú zanedbateľnú hustotu energie.

Malo by sa jesť nalačno

Tento mýtus je založený na mylnom presvedčení, že ovocie konzumované spolu s jedlom spomaľuje trávenie, pričom potrava ostáva v žalúdku dlhšie a spôsobuje plyny. V skutočnosti však balastné látky spomaľujú trávenie len minimálne a nemá to žiadne negatívne účinky. Je dobré, ak ovocie zjete pred alebo súčasne s obedom, pretože vás zasýti a v skutočnosti prijmete menej kalórií. Mimochodom, ak zakaždým po konzumácii ovocia pozorujete nafúknuté brucho a pocit plného žalúdka, mali by ste zvážiť test intolerancie fruktózy.

Jesť len doobeda!

Metabolizmus je v popoludňajších hodinách údajne pomalší, avšak vysoká hladina fruktózy v krvi prebúdza trávenie. Pravdou je, že tráviace orgány sú počas dňa pripravené stále rovnako.

Ak po 14-tej…

Mýtus, že konzumácia ovocia po 14. hodine spôsobuje priberanie, je obzvlášť kuriózna. Podľa tejto teórie sa hladina cukru v krvi po konzumácii ovocia po 14. hodine vyšvihne tak závratne, že kým pôjdeme do postele, už sa nestihne stabilizovať – a to je dôvod, prečo priberieme. Telo neprestáva spaľovať kalórie okamžite a nepremení ich na tuk v momente, keď zaspíme. Hoci sa metabolizmus popoludní mierne spomaľuje, aj v noci spotrebuje telo veľa energie na to, aby udržalo všetky prebiehajúce procesy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #ovocie #sacharidy #metabolizmus #inzulín #fruktóza #nalačno