Zdravá črevná flóra má veľa pozitívnych účinkov

Zdravá črevná flóra má rozhodujúci vplyv na našu pohodu a zdravie. Čo všetko náš tráviaci trakt vykonáva a ako môžeme jeho prácu podporiť?

07.11.2016 06:00
ananás, spermie Foto:
Jeden z ovocných druhov, ktorému sa črevo obzvlášť poteší.
debata (5)

Zdravá črevná flóra – neporušený imunitný systém

Dobrá obranyschopnosť je pre nás dôležitá, keďže denne sme konfrontovaní so všetkými druhmi baktérií a vírusov, ktoré sa naše telo snažia oslabiť. Aby sa tomu zabránilo, máme bunky imunitného systému, takzvané „dobré“ baktérie. Až 70 percent z nich sídli v našom čreve a chránia nás pred votrelcami a cudzími prvkami. Ak sa rozširujú, črevná flóra trpí.

Nepriatelia trávenia

Niektoré potraviny majú na náš tráviaci trakt nepriaznivý vplyv. Patrí sem káva, čierny čaj, alkohol a nikotín, rovnako ako cukor, stužené tuky, konzervačné látky, farbivá a arómy. Nachádzajú sa predovšetkým v polotovaroch a mali by sme sa im vyhýbať. V opačnom prípade hrozia bolesti brucha, nadúvanie a pocit plnosti. Zvyšujú tiež náchylnosť na rôzne ochorenia.

Vláknina je dobrá…

Vláknina posilňuje obranyschopnosť organizmu a podporuje tiež odplavenie škodlivých látok z tela. Nachádza sa v mnohých potravinách – predovšetkým v ovocí a zelenine, orieškoch, semienkach, v celozrnných a mliečnych výrobkoch, bylinkovom čaji a džúsoch. Odporúčanie lekárov a odborníkov na výživu hovorí jasnou rečou: asi 30 gramov vlákniny denne. Ďalší dobrý tip, ktorému sa črevná flóra poteší, je všetky potraviny dobre požuť. Čím v menších „dávkach“, do žalúdka dorazia, tým lepšie pre trávenie.

Jedzte exotické ovocie

Okrem balastných látok pomáhajú pri trávení aj potraviny bohaté na proteolytické enzýmy. Patria sem predovšetkým divoké bylinky a exotické ovocie. Oplatí sa preto často konzumovať figy, papáju a ananás, ktoré si dokážu poradiť so škodlivými látkami v čreve.

… a je po zlej nálade

Ak je v zažívacom trakte všetko v poriadku, má to radu pozitívnych benefitov. Človek je uvoľnenejší, má lepšiu náladu a je po psychickej aj fyzickej stránke odolnejší. A to nie je všetko. Pleť je hladšia a jasnejšia, celulitída s vráskami sú miernejšie. Vyrážky, rôzne pigmentové fľaky a iné poškodenia môžu byť tiež minulosťou…

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #imunitný systém #vláknina #dobrá nálada #baktérie #črevná flóra