Celozrnné, grahamové, viaczrnné? Ktoré pečivo je to pravé?

Zorientovať sa v neprebernom množstve druhov pečiva v ponuke obchodov nebýva jednoduché. Ak sa zaujímate o zdravú výživu, pravdepodobne vyhľadávate iné ako svetlé pečivo, ktoré je vyrobené z bielej pšeničnej múky.

chleba, múka, pečivo, celozrnné, bageta
Ilustračné foto.
Autor:

Na výber v tom prípade máte najčastejšie z celozrnného, grahamového alebo viaczrnného pečiva, prípadne ďalších typov. Ale nie je zrno ako zrno, i medzi týmito druhmi pečiva sú veľmi podstatné rozdiely.

Celozrnné pečivo musí byť vyrobené minimálne z 80 % z celozrnnej múky – pšeničnej či žitnej, na druhu nezáleží. Celozrnná múka obsahuje vysoké množstvo vlákniny z obalov obilných zŕn a toto pečivo môže obsahovať približne 8 až 9 g vlákniny v 100 g, čo je asi tretina odporúčanej dennej dávky vlákniny. Celozrnné pečivo môže byť ďalej obohatené aj o ďalšie zložky, ako sú iné druhy obilnín, strukovín a semienok olejnín. Pri celozrnnom pečive teda môžete vyberať zo širokej ponuky rôznych výrobkov. Toto pečivo je vhodné na konzumáciu po celý deň, najmä potom k jedlám, ktoré neobsahujú ďalší väčší zdroj vlákniny.

Varenie a skúšanie nových trendov je čoraz obľúbenejšie. Ľudia chcú ochutnávať nové kombinácie ingrediencií, objavovať netradičné postupy a zároveň sa o jedle dozvedieť viac informácií. Novým blogom, ktorý takúto inšpiráciu prinesie, je blog dochrumkava.sk. Okrem informáciách o rôznych druhoch pečiva tu nájdete aj odborné príspevky z oblasti výživy od nutričnej terapeutky Blanky Procházkovej.

Inšpirácia nielen na silvestrovské pohostenie

Kanapky z celozrnnej bagety s hráškovým pyré

Ingrediencie: celozrnné bagety so záparou a ovsenými vločkami, 1 kg mrazeného hrášku, 1 PL masla, 1 malá cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 ČL olivového oleja, soľ a čierne korenie podľa chuti, 100 g jemne nastrúhaného parmezánu, asi 10 ks prepeličích vajec, 200 g plátkov slaniny
Postup: Cibuľku a cesnak nakrájame na malé kocky a na masle spolu s olivovým olejom restujeme, pridáme hrášok a dáme na 8 minút povariť. Dochutíme soľou a čiernym korením. Necháme vychladnúť, pridáme parmezán a rozmixujeme dohladka tyčovým mixérom. Na kolieska nakrájame bagety a ozdobným cukrárskym vreckom nanášame zmes, dozdobíme na plátky nakrájaným vareným prepeličím vajíčkom a kúskami upraženej slaniny.

Kanapky z celozrnnej bagety s tekvicovým pyré

Ingrediencie: celozrnné bagety so záparou a ovsenými vločkami, 1 kg tekvice hokkaido, olivový olej, 1 veľká cibuľa, 1 ČL rímskej rasce, soľ a čierne korenie podľa chuti, 1 ČL trstinového cukru, 300 g kvalitnej sušenej tenšej paprikovej klobásy, reďkvičky
Postup: Tekvicu olúpeme a očistíme od semien, cibuľu tiež, všetko nakrájame na menšie kúsky, dáme na papier na pečenie, ktorým sme vystlali plech. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a posypeme rímskou rascou a cukrom. Všetko na plechu poriadne premiešame a dáme do predhriatej rúry piecť na 180 °C do zmäknutia (asi 10 až 15 minút). Po vychladnutí všetko rozmixujeme na hladké pyré. Cukrárskym vreckom dekorujeme kolieska nakrájanej bagety, dozdobíme kolieskom klobásy a reďkvičkami. Môžeme pridať koriandrovú vňať.

Kanapky z celozrnnej bagety Caprese

Ingrediencie: celozrnné bagety so záparou a ovsenými vločkami, 100 g bazalky, nesolené lúpané mandle, 80 g parmezánu, 1,5 dl olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, soľ a čierne korenie, 0,5 kg cherry paradajok, 0,5 kg baby mozzarelly, 2 balenia neochuteného nátierkového masla, 1 PL majonézy, 1 PL dijónskej horčice
Postup: Bazalku, mandle, syr, cesnak, olivový olej, soľ a čierne korenie rozmixujeme tyčovým mixérom na jemnú kašu – pesto. Nátierkové maslo vymiešame spolu s dijónskou horčicou a majonézou. Kolieska bagiet zľahka potrieme nátierkou a obložíme striedavo kolieskami mozzarelly a paradajok. Pomocou kávovej lyžičky dozdobíme pestom.

Zdroj: WWW.DOCHRUMKAVA.SK

Čítajte viac

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:

pomarančový džús, pomaranč

Fit na jar? Chce to vitamín C

28.03.2017 06:00

Pomarančový džús obsahujúci vitamín C prispeje k fungovaniu imunitného systému a vďaka nemu môžeme byť na jar vo forme.

chlieb, pečivo, lepok, gluten

Celiakia má mnoho tvárí

24.03.2017 06:00

Celiakia je ochorenie, ktoré nie je módnym návykom dneška, ale závažným autoimunitným ochorením. Neliečenie prísnou bezlepkovou diétou môže viesť až k zhubnej diagnóze.

petržlen

Prebuďte sa po zime a posilnite imunitu. S týmito bylinkami

21.03.2017 06:00

Doprajte svojmu metabolizmu jarnú kúru s čerstvými bylinkami. Ideálne je pestovať si ich na balkóne alebo v záhradke.

rajtar

Horský vodca Rajtár: Turistom v horách stále chýba osveta

29.03.2017 13:00

Turisti stále podceňujú nielen výstroj, ale najmä aktuálne informácie o podmienkach v horách, hovorí legendárny tatranský horský vodca a horolezec Pavol Rajtár.

financie, peniaze, ekonomika, graf

Banky odhadujú budúcoročný rast Slovenska na 3,8 %

29.03.2017 12:50

Slovenská ekonomika v tomto roku porastie o 3,2 % a v budúcom roku zrýchli svoj rast na 3,8 %.

Sídlo Úradu pre reguláciu sieťových odvetví

Šéfa ÚRSO nebude schvaľovať prezident, ale vláda

29.03.2017 12:35

Kabinet schválil návrh novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Vďaka nej by sa malo posilniť postavenie vlády pri činnosti a kontrole Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

predseda parlamentu Andrej Danko

NR SR: Povyšovanie vojakov v zálohe, vďaka ktorému je Danko kapitánom, nebude prísnejšie

29.03.2017 12:24

Návrh predložili poslanci po tom, čo minister obrany povýšil predsedu parlamentu Andreja Danka do hodnosti kapitána.