Vegetariáni majú málo železa a žijú dlhšie. Naozaj?

K dispozícii je už veľa kníh o vegetariánstve a informačných zdrojov, ako aj mnohých alternatív mäsa.

10.01.2017 06:00
strukoviny, mungo, fazuľa Foto:
Strukoviny sú dobrým zdrojom bielkovín.
debata (23)

Napriek tomu slovo vegetarián ešte stále vyvoláva určité obavy. Toto je päť najväčších mýtov na túto tému.

Vegetariáni majú málo železa

Je pravdou, že najlepšími zdrojmi železa sú práve mäsové produkty, napríklad pečeň. Nachádza sa v nich veľa cenných stopových prvkov a telo ich môže použiť lepšie, ako železo vo vegetariánskych potravinách. Dôvodom je, že rastlinné železo je trojmocné a nie dvojmocné. „Trojmocné železo z rastlinných zdrojov telo horšie absorbuje. Biologická dostupnosť je nízka,“ povedal profesor Daniel König, odborník na výživu z univerzity Freibur pre nemecký časopis Apotheken Umschau. Na otázku, či si má vegetarián preto robiť starosti o svoj príjem potravy, odpovedal optimisticky: „Jeho potreba je napriek tomu bezproblémová a pokryje ju aj vegetariánska strava.“ Zvyčajne býva strava vegetariánov vyvážená, obsahuje veľa strukovín (šošovica, hrášok a fazuľa), a o nedostatok železa sa naozaj netreba obávať.

… málo vitamínu B12

Ďalší vegetariánsky mýtus znie: Vegetariáni častejšie trpia nedostatkom vitamínu B12. Dôvod? Dôležité množstvo kobalamínu sa v skutočnosti nachádza len v živočíšnych produktoch. Dobrou správou je, že vitamín B12 obsahuje aj mlieko, syr a vajíčka. Vegetariáni teda môžu pokryť dávku tohto vitamínu práve konzumáciou týchto produktov. Ak sa im však vyhýbajú, ich možnosti sa zužujú. Reč je o vegánoch, tí by podľa Königa mali vitamín B12 užívať vo forme potravinového doplnku.

… žijú dlhšie

Vegetariáni údajne žijú dlhšie ako „milovníci mäsa“. Dôvodom je, že ich strava je jednoducho zdravšia. S tým sa výnimočne dá súhlasiť. Ľudia, ktorí sa vedome vyhýbajú mäsu a mäsovým výrobkom, spravidla ochorejú na rakovinu alebo dostanú srdcový infarkt menej častejšie. Treba však dodať, že to nesúvisí len so stravou. Pretože vegetariáni vo všeobecnosti žijú celkovo zdravšie, trávia viac času na čerstvom vzduchu a menej fajčia.

Rastlinná strava obsahuje málo bielkovín

Hlavne športovci si robia ťažkú hlavu zo svojho príjmu bielkovín, ktoré sú potrebné pre budovanie svalovej hmoty. Ale že je to možné len konzumáciou mäsa, nie je pravda. „Strukoviny alebo orechy obsahujú pomerne veľké množstvo aminokyselín a potrebu bielkovín môžeme vďaka nim hravo pokryť,“ poznamenal profesor Hainer Boeing z nemeckého inštitútu pre výživu. Tieto vysoko kvalitné rastlinné bielkoviny sú dostatočné na uspokojenie našej dennej potreby. Každopádne, veľa obľúbených proteínových nápojov, po ktorých športovci radi siahnu, sú zo sóje.

Náhrady mäsa sú nezdravé

Veľa ľudí verí tomu, že mäsové alternatívy sú nezdravé. A naozaj – pozorovanie ukázalo, že niekedy obsahujú nadmerné množstvo cukru, soli a tuku. Odborníci na výživu odporúčajú vegetariánom konzumovať sóju, seitan alebo tempeh a poriadne čítať zloženie vegetariánskych výrobkov.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #rakovina #strukoviny #vegetarián #železo #srdcový infarkt #sója #vitamín B12