Tuk v strave je stále nedocenený

Odborníci na výživu nás tým "kŕmili" pomerne dlho. Radili: Pred plnotučnými potravinami uprednostňujte nízkotučné! Naozaj? Ak chceme, aby bola naša strava vyvážená, tuky jednoznačne potrebujeme.

06.02.2017 06:00
mandle Foto:
Tuk, ktorý patrí do kategórie "dobrý".
debata (4)

Tuky, rovná sa priberanie a riziko vzniku rôznych, nebezpečných ochorení. Toľko k mýtu o „nezdravých tukoch“, o ktorom sme mohli čítať a počúvať zo všetkých strán. A práve to bol dôvod, prečo sme v obchode vždy poslušne do košíka vkladali produkty s označením „light“ a tuku sa týmto štýlom vyhýbali ako čert krížu. Nezmysel, tvrdia dnes odborníci na výživu. Tuk je nedocenený a dôležitou zložkou výživy, bez neho by sme nemali ani vitamín D v kostiach. Aj vitamíny A, E a K sú rozpustné v tukoch – znamená to, že telo najskôr potrebuje tuk, ak chce tieto vitamíny získať zo stravy.

Nie je tuk ako tuk

Napriek tomu, že máme v hlavách hlboko zakotvené, že skonzumovaný tuk sa v tele usádza, pravdou je, že príliš veľa a predovšetkým však príliš veľa zlého tuku škodí rovnako ako cukor. Za zlé tuky sa považujú nasýtené, alias trans tuky. Zvyšujú hladinu cholesterolu a riziká viacerých ochorení (srdcové ochorenia, rakovina hrubého čreva či prostaty). Tieto nasýtené tuky sa nachádzajú predovšetkým v salámoch, mäse, masle a hydrogenizovaných tukoch. Nevyhnutné pre život sú polynenasýtené tuky, ktoré musíme prijať stravou. Dobrým zdrojom sú mandle, sezam alebo morské ryby.

Nie je margarín ako margarín

Ani rovnako zdravé mononenasýtené mastné kyseliny nemôžeme vytvárať sami, ale musíme ich prijať v strave – nachádzajú sa v olivovom oleji, v avokáde, orieškoch alebo margaríne. Margarín mal istý čas tiež zlú povesť, pretože pri jeho výrobe vznikajú nezdravé tuky. Potom však prišlo prehlásenie o tom, že záleží na tom, aké majú zloženie. Ak je ich súčasťou repkový či sójový olej, je v nich vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín.

Srdce sa poteší

V roku 2013 bola zverejnená veľká štúdia o prospešnosti diéty s vysokým obsahom tuku na kardiovaskulárne zdravie – za predpokladu, že konzumujeme nenasýtené mastné kyseliny (olivový olej, orechy…). Stručne povedané, potvrdilo sa to, čo už v podstave vieme, a síce, stredomorská strava je optimálnou formou výživy.

Koľko tuku denne?

Aký je denný limit tukov, aby sme sa zmestili do normy a bolo to pre naše telo prijateľné a nie škodlivé? Odpoveď je na svete: Pre priemernú ženu po dvadsiatke sa odporúča cca. 60–73 gramov. To je napríklad päť polievkových lyžíc arašidového masla, 13–16 čajových lyžičiek masla alebo 150 g jogurtu s obsahom tuku 2 percentá.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #cholesterol #vitamín D #mandle #cukor #margarín #zlé tuky