Nenechajte imunitu hlivieť!

Nájdete ich v hlive ustricovej, v reishi, v rakytníku, v kvasniciach aj v obilninách. Šikovné betaglukány povzbudia váš imunitný systém. Siahnite po nich v období chrípok, pri strese, psychickej či fyzickej záťaži.

11.02.2017 06:00
rakytník Foto:
Rakytníkové bobuľky sú plné vitamínu C.
debata (2)

S pomocou betaglukánov si môžete do krvi priviesť viac kyslíka, zvýšiť vitalitu a posilniť srdce. Ako doplnok stravy sú tieto látky vhodné pri opakovaných infekciách, alergiách, pre ľudí so zníženou obranyschopnosťou, pri rádioterapii, chemoterapii alebo po chirurgických zákrokoch. To všetko bez vedľajších účinkov.

Čo je betaglukán a ako sa dostane do ľudského organizmu? Je to polysacharid, zložený cukor. Do organizmu sa dostáva cez klky tenkého čreva. Lymfatickým systémom putuje do krvného riečiska, kde stimuluje makrofágy imunitného systému. Betaglukány podporujú krvotvorbu, čo je neoceniteľné pri vyrovnávaní sa s radiáciou. Každodennou, spôsobenou telefónmi a počítačmi alebo v dôsledku ožarovania pri ochorení na rakovinu. Okrem toho betaglukány znižujú hodnoty zlého cholesterolu v krvi a pomáhajú udržiavať optimálnu hladinu cukru v krvi.

Betaglukány sú v prírode pomerne časté. Okrem pivných a potravinárskych kvasníc ich nájdete v hubách shitake, v hlive ustricovej aj v morských riasach. Cenným zdrojom betaglukánu je rakytník, tiež celozrnné obilniny, predovšetkým ovos a jačmeň. Betaglukány boli po stáročia súčasťou tradičnej stravy. Zatiaľ čo západná civilizácia ich do organizmu privádzala pivom a chlebom s dostatkom kvasiniek, organizmus obyvateľov Ázie sa tešil betaglukánom z húb.

Hliva ustricovitá: zníži tlak

Ak máte radi huby, vašim betaglukánovým favoritom by mohla byť hliva ustricovitá. Liečivú silu čerpá zo stromov, na ktorých rastie. Huba, ktorú bežne dostanete kúpiť v supermarkete, nielenže dobre chutí, ale má aj protirakovinové, antivírusové, antibiotické a protizápalové účinky. Jej pozitívny vplyv na zdravie človeka sa využíval už pred tisícročiami najmä v Ázii, kde má liečba hubami najdlhšiu tradíciu. Navyše, dá sa pripraviť na množstvo chutných spôsobov. Nemusíte sa báť, že priberiete. Hliva je nízkoenergetická potravina, vhodná aj pri rôznych druhoch diét. Pokiaľ vám huby nie sú pochuti, nemusíte si prírodný elixír zdravia odriekať. Konzumujte ho ako doplnok výživy.

Ak máte radi huby, siahnite po liečivej hlive... Foto: SHUTTERSTOCK
hliva ustricová Ak máte radi huby, siahnite po liečivej hlive ustricovej.

Hliva obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov, jednou z najdôležitejších zložiek huby je však betaglukán. Keďže je veľmi stabilný, varením jeho pozitívne účinky nezničíte. Hliva ustricová pôsobí priaznivo na zvýšenie obranyschopnosti organizmu, na poruchy metabolizmu cukru a tuku, pomáha regulovať funkciu čriev, upravuje vylučovanie, upokojuje bolesti kĺbov. Pomôže pri celkovej vyčerpanosti, fyzickej a psychickej únave a strese. Upravuje krvný tlak a odstraňuje z tela jedovaté látky. Pomôže vám aj pri kožných problémoch, akné, hemoroidoch a bradaviciach vírusového pôvodu. Zároveň slúži ako prírodné probiotikum, podporuje rast prospešných baktérií v zažívacom ústrojenstve a vďaka tomu pomáha pri zápche alebo hnačke. Ďalšou prospešnou látkou v hlive je lovastatín. Dokáže znížiť hladinu zlého cholesterolu v krvi a pôsobiť preventívne proti ateroskleróze a srdcovo-cievnym ochoreniam.

Rakytník: podporí trávenie

Vďaka betaglukánom v bobuľkách rakytníka si posilníte imunitu, predídete prechladnutiu aj chrípke.

Pomôže vám tiež hojiť rany a zníži hladinu cholesterolu v krvi. Jednotlivé druhy rakytníka rašetliakového sa líšia nielen veľkosťou, farbou, ale aj obsahom vitamínu C. Niektoré ho obsahujú až 25-krát viac ako pomaranč.

Okrem céčka obsahuje rakytník aj vitamín K. Jeho pravidelný príjem znižuje straty vápnika močom, zmierni aj silnú menštruáciu. Betakarotén, vďaka ktorému majú plody žltú, oranžovú a červenú farbu, zlepší pokožku aj nočné videnie, vitamíny skupiny B prospejú psychike. Vitamín D podporí vstrebávanie vápnika z potravy. Antioxidant vitamín E zohráva rolu pri obnove poškodených tkanív, podporuje imunitu, pomáha pri mužskej sterilite, svalovej dystrofii aj pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Antioxidačné účinky rakytníka zabezpečujú karotenoidy lykopén a zeaxantín.

Ďalšou cennou zložkou rakytníka sú omega-3, 6 a 7 mastné kyseliny. Keďže si ich telo nedokáže vyrobiť, musí ich prijímať v strave. Máte problém s trávením? Šťava z bobúľ zlepší vylučovanie tráviacich enzýmov, žlče a zmierni pálenie záhy.

Rakytník nie je zázračný liek proti rakovine, ale pomáha regenerácii kože a slizníc po chemoterapii a ožarovaní. Urýchli tiež hojenie popálenín, preležanín, hemoroidov, pravidelné užívanie rakytníkového oleja môže pomôcť pri akné.

Reishi: pomôže s nespavosťou

Liečebné účinky japonskej huby reishi sa využívajú už vyše štyritisíc rokov. Slovenský názov tejto lesklej červenooranžovej huby je lesklokôrovka obyčajná. Pre jej úžasné účinky na naše zdravie ju v Číne volajú zázračná huba, šťastná bylina, huba nesmrteľnosti alebo rastlina s duchovnou silou. Číňania považujú reishi za cennejšiu než ženšen.

Reishi, zázračná huba. Foto: SHUTTERSTOCK
reishi Reishi, zázračná huba.

Lesklokôrovku obyčajnú nájdete koncom augusta a v septembri aj u nás na duboch, nie však v takom hojnom počte, aby ste si jej nazbierali dostatok. Na liečebné účely sa pestuje na špeciálnych farmách. Vybrané časti reishi sa spracujú pri veľmi nízkej teplote, aby sa zachovali liečivé vlastnosti.

Pravidelné užívanie huby má pozitívne účinky na zdravotný stav pri chronickej bronchitíde, astme, srdcovo-cievnych a nádorových ochoreniach. Okrem liečivých betaglukánov reishi obsahuje triterpény. Pôsobia protizápalovo, antialergicky, znižujú krvný tlak, zlepšujú metabolizmus, pomáhajú pri liečbe pečene a pri onkologických ochoreniach. Adenozín, ďalšia látka z liečivého repertoáru leskokôrky, pomáha predchádzať migréne, je účinná aj pri poruchách prekrvenia koronárnych a periférnych ciev. Zároveň podporuje nervovú sústavu, pomáha pri nespavosti a zvyšujú chuť do jedla. Organické germánium dokáže na seba viazať ťažké kovy a iné toxické látky, ktoré pomáha vylúčiť z tela.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #betaglukán #rakytník #hliva ustricová #reiši