Exotické ovocie: Dáte si kumkvát či kaki?

Poznáte židovskú čerešňu, karambolu, kumkvat či kaki? Na pultoch supermarketov dnes možno nájsť množstvo exotického ovocia. Je zdravé či chutné - alebo ani jedno? A je vhodné pre alergikov?

24.02.2017 06:00
ovocie Foto:
Niektorí odborníci tvrdia, že každý má jesť také ovocie, aké rastie vôkol neho a posielať Marušku v zime na jahody je nezmysel. Prečo však neochutnať, ak sa človeku takáto možnosť ponúka?
debata (1)

Treba rátať s tým, že pri dovážaných plodoch nikdy nedosiahneme chuť, ako keby sme ich jedli priamo v krajine, kde rastú. Zberajú sa totiž nezrelé, aby vydržali dlhú cestu, a treba ich nechať „dôjsť“ pri izbovej teplote. Bohužiaľ, niekedy skôr, ako dozrejú a zmäknú, začnú černieť. Ak ich ochutnáme nezrelé, chuť môže sklamať, hoci v skutočnosti je toto ovocie často lahodné. O obsahu vitamínov by sa takisto dalo diskutovať. Niektorí odborníci tvrdia, že každý má jesť také ovocie, aké rastie vôkol neho a posielať Marušku v zime na jahody je nezmysel. Prečo však neochutnať, ak sa človeku takáto možnosť ponúka? Napokon aj pomaranče, mandarínky, grepy či kivi sú exotické ovocie a už sme si ich dávnejšie „adoptovali“. Zimnú sezónu si bez nich nevieme predstaviť.

Mango

Mango. Foto: SHUTTERSTOCK
mango Mango.

Ovocie tvaru obličky so zelenkasto-červenou alebo žltou šupkou. Žlté mango dostanete kúpiť v Ázii, napríklad v známom Thajsku, a je lahodnejšie ako brazílsky druh, ktorý sa predáva v našich supermarketoch. Šťavnatá dužina obkolesuje veľkú kôstku. Zrelosť skúšame tlakom prsta. Chuť manga by mala byť sladká, niekomu pripomína chuť broskyne. Zo všetkých plodov má najvyšší obsah provitamínu A a obsahuje aj veľa vitamínu C. Po dĺžke ho rozkrojte na tretiny, krajné tretiny budú vyzerať ako misky, v strednej tretine ostane kôstka. Z misiek veľkou lyžicou vylúpnite dužinu a pokrájajte ju na kocky. Kôstku „obkrájajte“ nožom. Mango možno jesť samostatne, podávať k dezertom, použiť do mixovaných nápojov či smoothie. Žalúdkari by nemali mango kombinovať s mliekom ani s alkoholom. Precitlivených ľudí môže mango dráždiť v ústnej dutine v podobe „štipkania“ a svrbenia (podobne ako ananás), sú potravinoví alergici, ktorí na mango dokonca búrlivo reagujú.

Kaki

Kaki. Foto: SHUTTERSTOCK
kaki Kaki.

Podobá sa na oranžovú rajčinu, zrelé je pri ohmataní poddajné, akoby malo vnútri želé. Preto platí, že čím je v obchode škaredšie, tým je chutnejšie a sladšie. Kým je krásne a tuhé, jeho chuť je trpká. Obsahuje provitamín A (ako napríklad všetko oranžové ovocie, u nás najmä marhuľa), ďalej vitamín C, vápnik. Umyte ho, odstráňte horné lístky, môžete ho nakrájať na mesiačiky ako rajčinu a vyhrýzť zo šupky dužinu. Takisto môžete šupku nožom alebo škrabkou na zemiaky ošúpať. Niekto ho konzumuje aj so šupkou a pokvapká si ho dokonca citrónovou šťavou. Možno ho aj prekrojiť na polovicu a vyjesť malou lyžičkou.

Papája

Papája Foto: SHUTTERSTOCK
papája Papája

Hovorí sa jej aj melón trópov, jej chuť nie je taká výrazná ako v prípade manga, chutí viac mdlo. Je to oválne ovocie so žltozelenou šupkou, dužina je červenkasto-oranžová. Papája je zrelá vtedy, keď jej šupka jemne povolí pod tlakom prsta. Vtedy má dužina maslovú konzistenciu, je šťavnatá, ružová až červená a vonia po marhuliach. Obsahuje vitamíny A, C, enzým papaín, má detoxikačné účinky a podporuje trávenie. Ovocie pozdĺžne prekrojte na polovicu, zrniečka pripomínajúce nepomleté čierne korenie odstráňte lyžicou. Konzumovať sa dá takisto pokvapkaná citrónovou šťavou.

Liči

Liči. Foto: SHUTTERSTOCK
liči Liči.

Nazýva sa aj čínska slivka. Plod má zrelý červenkastú farbu a pomerne tvrdú šupu. Vnútri je biela rôsolovitá dužina, ktorá vzdialene pripomína egreš alebo bezfarebnú hroznovú bobuľu bez šupky. Konzumuje sa tak, že tvrdú šupku stačí stlačiť, pukne a od rôsolovitej dužiny sa ľahko oddelí. Najchutnejšie, sladko-aromatické, je liči čerstvo vylúpnuté zo šupy. Pozor, vnútri rôsolovitej bobule má ešte kôstku ako čerešňa, ktorú treba vypľuť. Je vhodné aj do ovocných šalátov. Príbuzným ovocím je rambutan, ktorý sa na liči dosť podobá, ale šupku má pokrytú množstvom dlhých vlasov.

Židovská čerešňa

Physalis - židovská čerešňa. Foto: SHUTTERSTOCK
physalis, židovská čerešňa Physalis - židovská čerešňa.

Možno v supermarketoch kúpiť v plastových nádobách podobne ako cherry rajčiny. Toto ovocie sa nazýva aj physalis. Oranžová bobuľa vo veľkosti čerešne je v obkľúčení suchých okvetných lístkov. S nimi sa používa aj ako dekorácia jedál či nápojov pri slávnostných príležitostiach. Bobuľa nemá kôstku a lístky sa odstraňujú až tesne pred konzumáciou. Na rozdiel od manga môžete physalis skladovať v chladničke, kde vám dlhšie vydrží. Obsahuje vitamíny A, B, C aj minerálne látky. Ak pripravujete ovocný šalát, bobuľu radšej rozpoľte, dužina tak lepšie prijme cukor. Nezrelý physalis je jedovatý.

Karambola

Karambola. Foto: SHUTTERSTOCK
carambola, karambola Karambola.

Ovocie s hrdým názvom malajská hviezda. Má predovšetkým dekoratívny význam, pretože po rozkrojení má naozaj tvar päťcípej hviezdy, pričom po umytí možno konzumovať aj jej hladkú šupu. Je kyselkavá aj zrelá, pretože ide o druh šťaveľa, takže neočakávajte sladkú chuť. Paradoxne chutí jemnejšie, keď sa mierne posolí. Zrelá má jantárovožltú farbu, u nás sa však väčšinou predáva ešte zelená.

Kumkvat

Kumkvat. Foto: SHUTTERSTOCK
kumquat, kumkvat Kumkvat.

Ide o akési minivydanie pomarančov. Možno ich však skonzumovať aj vrátane šupky. Sú to malé oranžové oválne plody, ktoré chutia ako kyslejšie „pomarančíky“ a majú vysoký obsah vitamínu C. Skladujú sa v chlade. Jedia sa len tak, ako súčasť ovocných šalátov, chutia dokonca aj podusené, nakladané, možno ich zmraziť a použiť namiesto kociek ľadu do nápoja. Fantázii sa medze nekladú.

Granátové jablko

Granátové jablko. Foto: SHUTTERSTOCK
granátové jablko Granátové jablko.

Dozreté plody s hladkou kožovitou šupkou sú červeno-žlté. Vnútri sú červené rôsolovité jadierka, ktorých chuť je sladko-trpkastá. Obsahujú veľa vitamínu C, vápnika a železa. Voňajú ako červené ríbezle. Granátové jablko sa pridáva do ovocných šalátov, ku zmrzline, ku sladkým jedlám (hoci palacinkám). Rozkrojte ho na polovicu a jadierka povyberajte malou lyžičkou. Pozor, vnútorné kožovité šupy tvoriace komôrky sú horké! Možno ho aj odšťaviť. V Thajsku predávajú dve deci chutnej červenej šťavy z granátových jabĺk (pozor, farbí šatstvo!) v plastových fľaštičkách za jedno euro. U nás, bohužiaľ, vyjde toto esteticky vyzerajúce ovocie drahšie, preto sa používa najmä ako dekorácia.

Pomelo

Pomelo. Foto: SHUTTERSTOCK
pomelo Pomelo.

Je to najväčší citrusový plod, často sa predáva zabalený v sieťke (niekedy v celofáne ako ochrana proti vysychaniu). Plod dorastá aj do váhy 5 kg, u nás však väčšinou dostaneme kúpiť plody o niečo väčšie ako grep. Konzumuje sa surový samostatne alebo v ovocných šalátoch a bez šupky, jednoducho ako známy pomaranč alebo grep. Nie je však taký horký ako grep. Obsahuje veľa tekutiny a draslíka. Pred konzumáciou pomelo olúpeme, vnútorná biela časť šupy je často veľmi hrubá. Reálny podiel využiteľnej časti ovocia je teda podstatne menší ako samotný plod na prvý pohľad.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #exotické ovocie #alergici