Šesť dôvodov, prečo sú ovsené vločky zdravé

Neviete si raňajky bez ovsených vločiek už ani predstaviť? Dobre robíte! Pretože ovsené vločky patria k najzdravším potravinám vôbec.

27.02.2017 06:00
ovsené vločky, ovsené vločky s ovocím Foto:
Ovsené vločky s ovocím.
debata

Sú bezlepkové, obsahujú veľa dôležitých vitamínov, minerálov, balastných látok a antioxidantov. Podľa štúdií však majú malé vločky ešte viac zdravotných výhod.

Väčšinou sa pripravujú na raňajky ako kaša (porridge) alebo müsli v kombinácii s ovocím, medom, orieškami či jogurtom, alebo ako zdravá prísada do pečiva či koláča. Ovsené vločky sú bohaté na vlákninu, obsahujú tiež veľa minerálnych látok (najmä horčík, fosfor, železo a zinok) a cenné vitamíny – zo všetkých obilnín má ovos najvyšší obsah vitamínu B1 a B6 a poskytuje veľa rastlinného železa. Veľa bielkovín, málo tuku. Pozrime sa na to konkrétnejšie: 100 gramov ovsených vločiek obsahuje 13 g bielkovín, 7 g tuku, 63 g sacharidov a 10 g balastných látok.

Obsahujú veľa vlákniny

Látka betaglukán sa postará o zníženie hladiny cukru a cholesterolu v krvi, pozitívne pôsobí na inzulínovú reakciu, zaisťuje dlhotrvajúci pocit sýtosti a rozmnožovanie dobrých črevných baktérií. Betaglukán spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, čo vedie k pocitu sýtosti – znamená to, že budeme jesť menej a prijmeme logicky menej kalórií. Odporúčaná denná dávka – aspoň 30 gramov ovsených vločiek.

Znižujú cholesterol

Hlavnou príčinou ochorení srdca je vysoká hladina cholesterolu. Rôzne štúdie ukázali, že práve spomínaný betaglukán obsiahnutý v ovsených vločkách, efektívne znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je to spôsobené tým, že prostredníctvom betaglukánu sa vylučuje viac žlče a tým pádom v krvi cirkuluje menej cholesterolu. Aby sme dosiahli tento účinok, musíme denne skonzumovať asi tri gramy balastných látok (v prípade ovsených vločiek sú to dve porcie vločiek). Výskum tiež ukázal, že antioxidanty v ovsených vločkách v kombinácii s vitamínom C môžu zabrániť oxidácii LDL cholesterolu. LDL oxidácia môže spôsobiť zápaly tepien, poškodiť tkanivo a zvýšiť riziko srdcového infarktu či mozgovej mŕtvice.

Sú zdravé pri cukrovke 2. typu

Pacienti s diabetom druhého typu majú výrazne zvýšenú hladinu cukru v krvi. Ovsené vločky ju môžu znížiť a zvýšiť citlivosť na inzulín. Aj za túto schopnosť vďačia vločky betaglukánu. Žalúdok sa vyprázdňuje pomalšie a tým pádom sa do krvi absorbuje menej glukózy.

Pomáhajú proti zápche

Nie náhodou sa polievka z ovsených vločiek považuje za klasický domáci liek na zažívacie problémy, ktoré trápia predovšetkým starých ľudí. V prípade zápchy sa podáva väčšinou preháňadlo. Síce pomôže, ale môže viesť k strate hmotnosti a horšej kvalite života. Ovsené vločky sa v pozorovaní overili ako veľmi účinný prostriedok proti zápche u starých ľudí. Stav účastníkov štúdie sa zlepšil, ak denne konzumovali polievku alebo dezert s obsahom ovsa. 59 percent pacientov už mohlo po dvanástich týždňoch štúdie na preháňadlo zabudnúť.

Sršia antioxidantami

Ovos obsahuje veľa antioxidantov a polyfenolov. Tieto antioxidanty môžu znížiť krvný tlak, tým, že sa zvýši produkcia oxidu dusnatého. Molekula plynu oxid dusnatý totiž rozširuje krvné cievy, čím zlepšuje prietok krvi. Ovsené vločky môžu pôsobiť aj proti zápalom a svrbeniu. Vo všeobecnosti sú antioxidanty dobré, chránia telo pred voľnými radikálmi, predčasným starnutím a dokonca aj pred rakovinou.

Znižujú riziko rozvoja astmy

Astma je u detí typické chronické ochorenie, pri ktorom dochádza k zápalu dýchacích ciest. To môže viesť k opakujúcemu kašľu, sipotu a dýchavičnosti. Niektorí vedci sa domnievajú, že deti, ktoré dostali pevnú stravu skoro, majú vyššie riziko rozvoja astmy. Iné štúdie ukázali, že to neplatí pre všetky potraviny. Kto chce toto riziko znížiť, mal by svoje dieťa pred šiestym mesiacom kŕmiť ovsenými vločkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #zápcha #vláknina #Astma #ovsené vločky #antioxidanty #lepok