Piť či nepiť, byť či nebyť

V marci bude Svetový deň vody. A na sociálnych sieťach sa už šíri vtipné tvrdenie: Obyčajná voda dokáže vyriešiť veľa problémov. Chceš schudnúť? Pi viac vody! Chceš mať lepšiu pleť? Pi viac vody! Niekto ťa srdí? Utop ho!

18.03.2017 06:00
voda, tekutiny, pitie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kedy vodu radšej nepiť

Po odstávke vody, najmä, ak z kohútika nevyteká na prvý pohľad číra tekutina. Žltkastá až oranžová tekutina po takých odstávkach obyčajne obsahuje nahromadené železo a často aj mangán. „Prehnane železitá voda by sa nemala používať ani ako voda úžitková. Zlúčeniny železa sa totiž usádzajú v rúrkach, kotloch, vaniach, drezoch či bojleroch,“ tvrdí biochemik doc. Ing. Pavel Blažíček, PhD. Voda z vodovodu, ktorú prirodzene vnímame ako každodennú súčasť nášho pitného režimu, často prechádza cez popraskané či zhrdzavené potrubia. V takomto prípade nám z kohútika vyteká voda kontaminovaná hrdzou a inými nečistotami. Ich miera sa často prejaví práve v extrémnych prípadoch, akými sú odstávka či pustenie vody v naozaj starom dome. Ako rozpoznať vo vode prítomnosť mangánu? „Typický prejav mangánu vo vode sú mastné škvrny na povrchu, čierna voda alebo čierne usadeniny,“ upozorňuje odborník.

Nie každá balená voda je rovnaká

Spotrebitelia si často zamieňajú minerálne a pramenité vody. Podstatný rozdiel je v tom, že minerálne vody majú preukázateľne pozitívne fyziologické účinky na organizmus. Minerálne a pramenité vody sa teda nelíšia mineralizáciou, ako sa bežne tvrdí. „Poznáme štyri kategórie balených vôd – minerálne, pramenité, dojčenské a pitné balené,“ vysvetľuje balneologička Ing. Ivana Ježková, ktorá je predsedníčka českého Zväzu minerálnych vôd. „Minerálne, pramenité a dojčenské vody majú spoločné to, že musia pochádzať z chráneného podzemného zdroja.“ Pitná balená voda môže pochádzať aj z povrchového zdroja. Kráľovnou v tejto skupine vôd sú prírodné minerálne vody.

Minerálky treba striedať

„Minerálne vody sú vhodné na pravidelnú konzumáciu počas celého roka. Jednotlivé minerálne a pramenité vody sa líšia svojím zložením, preto by sme mali rôzne druhy striedať. Predídeme tak nadmernému a jednostrannému príjmu niektorej z minerálnych látok,“ hovorí odborníčka na zdravú výživu MUDr. Katarína Babinská, PhD. Na Slovensku je vyše 1 600 minerálnych prameňov – stačí si vybrať.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
voda, pohár Ilustračné foto.

Najobľúbenejšie horčíkové vody

Jednoznačne stúpa záujem najmä o horčíkové vody. Na Slovensku sú najznámejšie a najpredávanejšie horčíkové minerálky Gemerka, Ľubovnianka magnéziová či česká Magnesia. Aj dlhodobé pitie mäkkej vody môže spôsobiť nedostatok horčíka. Horčík sa podieľa na stovkách bunkových procesov a jeho deficit spôsobuje bolesti hlavy, celkovú únavu, nedostatočnú sústredenosť, bolesti a kŕče svalov, problémy so zápchou, náchylnosť na stres a podobne. Navyše jeho obsah v potravinách stále klesá. Horčíkové minerálne vody sú veľmi dobrým zdrojom magnézia, pretože organizmus ho dokáže efektívne zužitkovať.

Tvrdá voda je lepšia na kosti ako na pokožku

Tvrdá voda vysušuje pokožku. A hoci nie je vhodná pre práčky, domáce kanvice, umývačky riadu či dokonca našu pokožku, má rozhodne priaznivejší vplyv na organizmus ako mäkká voda. Tvrdosť vody totiž vytvára najmä obsah vápnika a horčíka, ktoré sa v organizme vstrebávajú najlepšie z vody. Ak by človek dlhodobo pil len vodu zbavenú minerálov, čoskoro by zomrel. Destilovaná voda je totiž vhodná tak nanajvýš do chladiča auta a je dokázané, že dlhodobé pitie mäkkej vody s nízkym obsahom minerálov predstavuje zdravotné riziko a vedie napríklad aj k rednutiu kostí. Dokázal to aj prof. MUDr. Zdeňek Zadák, CSc., z Hradca Králové, ktorý sledoval tvrdosť vody v jednotlivých oblastiach v ČR a dával to do súvislosti s osteoporózou. Dokázal, že v oblastiach s mäkkou vodou je vyšší výskyt diagnózy, ktorá sa nazýva zlodejom kostí.

Je škodlivá chlórovaná voda?

Voda sa pri výstupe z vodárne dezinfikuje, aby došlo k eliminácii mikrobiologického a biologického znečistenia. Pretože môže dôjsť aj k sekundárnej kontaminácii v priebehu distribúcie vody, pitná voda sa niekedy dezinfikuje aj vo vodojemoch a vodovodnej sieti. Na chlórovanie vody existujú prísne normy,“ tvrdí biochemik doc. Ing. Pavel Blažíček, CSc. „Chlór z vody sa navyše vyparuje, stačí nechať vodu z vodovodu odstáť 5–8 hodín.“ Tak to robia v niektorých rodinách, naplnia vodou z vodovodu do zásoby niekoľko fliaš bez uzáverov a túto vodu popíjajú. Vodu možno zbaviť chlóru aj 15 minút trvajúcim varom. Samozrejme, hoci sú kvalita pitnej vody aj obsah chlóru v nej pravidelne kontrolované, môže sa stať, že dôjde k dočasným výkyvom, napr. po odstávke vody, vplyvom havarijného stavu, po oprave potrubí.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
voda Ilustračné foto.

Voda v PET fľašiach

Pri kúpe balených vôd v PET fľašiach je rizikom nesprávne skladovanie. PEF fľaše sú bezpečné len do chvíle, kým nestáli v horúčave a na slnku (vznikajú fotochemické reakcie). Neodporúča sa preto zabudnúť ich v lete v kufri či kabíne auta, ale bežný spotrebiteľ, pravdupovediac, aj tak nemá šancu skontrolovať správne skladovanie vo veľkoskladoch (nie všetky sklady sú bez slnečného svetla). Niektoré minerálne vody s liečivými účinkami výrobcovia balia aj do sklených fliaš. Európska legislatíva už, bohužiaľ, neumožňuje prívlastok „liečivá“. Za liečivé sa už považujú len zdroje, ktoré sa využívajú na starostlivosť priamo v kúpeľoch.

Extrémy pri pitnom režime

Články o pitnom režime môžu viesť k dvom extrémom. Časť ľudí informácie naďalej zámerne ignoruje a ďalšia časť sa stala akvaholikmi – závislými od vody. Žiaden extrém nie je dobrý, hoci je pravda, že pitie vody si vyžaduje určitý režim. Veľmi dôležité je dostatočne sa napiť ráno. V noci totiž telo neprijíma tekutiny, preto je moč po zobudení taký koncentrovaný. Mnohí vzápätí vypijú šálku odvodňujúcej kávy a dopoludnia sa pre pracovné povinnosti nedostanú ani ku kvapke tekutiny. Dôvodom je aj to, že ľuďom sa nechce chodiť na toaletu. Nie je to však najzdravší spôsob šetrenia času. Čím koncentrovanejší moč, tým vyššie je aj riziko premnoženia baktérií v močovej rúre a močovom mechúre. Dehydratácia a s ňou súvisiaca malátnosť a nesústredenosť sú pri mnohých druhoch zamestnania dokonca závažným rizikom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitie #pitný režim #tekutiny #Svetový deň vody