Je čas na detoxikáciu medvedím cesnakom!

Od marca je "všade, kam len pozrieš". Reč je o medveďom cesnaku - detoxikačnej byline, ktorá má všestranné využitie.

20.03.2017 06:00
polievka z medvedieho cesnaku, jarná zelenina Foto:
Polievka z medvedieho cesnaku.
debata (15)

Medvedí cesnak je prvá jarná bylina, rastúca v záhrade alebo v parku. Úžasné na nej je, že ju možno použiť do šalátov, polievok, vyrobiť z nej smoothie, pesto, alebo ochutiť ním maslo.

Prečo je taký zdravý?

Medvedí cesnak je bohatý na vitamín C, železo a horčík a obsahuje veľké množstvo chlorofylu. Okrem toho sa môže pýšiť aj alicínom, ktorý je známy pre svoj baktericídny účinok (podobne ako cesnak). Vysoký obsah železa v medveďom cesnaku podporí cirkuláciu krvi a preto má omladzujúci účinok. Čo ešte mnohí nevedia: Urýchľuje odstránenie toxínov v tele. Aktuálne štúdie dokonca dokazujú, že má detoxikačný účinok.

Kde ho nájsť?

Medvedí cesnak je divoko rastúca bylina, ktorá rastie všade. V lesoch, pri riekach, na lúke aj v parkoch. Od marca do mája je koncentrácia detoxikačných látok v lístkoch najvyššia. Poriadne sa okolo seba poobzerajte, keď nabudúce pôjdete na prechádzku.

Ako vyzerá?

Lístky divokého cesnaku sú pomerne veľké a majú sýtozelenú farbu. Pozor, aby ste si ho nesplietli s konvalinkou, je veľmi podobná! Na rozdiel od medvedieho cesnaku je však jedovatá a v žiadnom prípade sa nesmie konzumovať. Otestujte lístky medvedieho cesnaku pre istotu medzi dvoma prstami – nemôžete sa pomýliť, pretože medvedí cesnak má intenzívnu cesnakovú vôňu.

Ako ho pripraviť

Na veľa spôsobov. Chutná je polievka z medvedieho cesnaku, cesnakové knedle, maslo s medvedím cesnakom alebo šup s ním do šalátu!

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #detoxikácia #horčík #chlorofyl #medvedí cesnak #železo #alicín