Medicinálne huby: Lesklokôrka známa ako reiši

Pod názvom lesklokôrka lesklá ju u nás takmer nikto nepozná, hoci práve to je slovenský názov liečivej huby nazývanej reiši. Známejšie pomenovanie reiši pochádza z japončiny.

19.03.2017 06:00
reiši Foto:
Reiši.
debata (1)

V Ázii reiši volajú Ling Ži, na Západe sa používa aj latinský názov Ganoderma lucidum. Latinské slovo lucidum takisto znamená „žiarivá“ alebo „lesklá“, pretože táto drevito pôsobiaca orientálna huba vyzerá, akoby bola nalakovaná. Reiši, ktorú staroveké taoistické texty považujú za elixír večnej mladosti a nesmrteľnosti, má ďalšie pôvabné metaforické prívlastky ako kráľovná húb, cisárska huba nesmrteľnosti, zázračná huba či huba večnej mladosti. Všetky vyjadrujú fakt, že táto špecifická huba je skvelým antioxidantom a odporúča sa ako podporná terapia predovšetkým ľuďom, ktorým diagnostikovali rakovinu. Znižuje totiž vedľajšie toxické účinky chemoterapie a rádioterapie.

Tajomstvom pozitívnych účinkov húb sú glukány. Ide o polysacharidy, ktoré dokážu stimulovať aktivitu rôznych buniek ľudského imunitného systému. Na báze glukánov sú založené takmer všetky voľne dostupné prírodné liečivé extrakty s imunostimulačným účinkom. Z plodníc a podhubia reiši bolo izolovaných až 50 polysacharidov – glukánov. Okrem glukánov v nej možno nájsť aj imunoproteíny a nukleozidy. Veľmi cennou zložkou sú aj triterpenoidy, ktoré majú protizápalový účinok a potláčajú rast niektorých nádorov. Chránia pred poškodením pečeň a majú protizrážanlivý účinok pri prevencii trombóz i pozitívny vplyv na znižovanie obsahu tukov v krvi. Výťažky z reiši pomáhajú pri artritídach, zápale priedušiek, astme, vysokom krvnom tlaku, cukrovke či žalúdočných vredoch.

Reiši v kapsulách je sušená lyofilizáciou. Nejde o extrakt, využíva sa celá huba. Čo to vlastne znamená lyofilizácia? Jej podstatou je sušenie, počas ktorého sa surovina najskôr zmrazí a následne sa z nej špeciálnym spôsobom odstráni ľad. Ten sa nestihne dostať do tekutého stavu, ale mení sa priamo na vodné pary. Touto technológiou získaný hubový prášok je stopercentne prírodným produktom, ktorý má mimoriadnu mikrobiologickú čistotu, pričom sa plne zachovajú vlastnosti čerstvej huby, jej chuť, vôňa, farba, bielkoviny, vitamíny i minerálne zložky. Pri procese lyofilizácie sa v žiadnej etape výroby nepridávajú konzervačné látky ani enzýmy.

Reiši pomáha

  • posilniť imunitný systém
  • zvýšiť odolnosť voči stresu
  • pri srdcovo-cievnych chorobách a vysokom krvnom tlaku
  • pri liečbe rakoviny ako podporný prostriedok
  • pri diagnózach ako lupus, ložiskové vypadávanie vlasov, sklerodermia, reumatizmus, migréna
  • pri respiračných ochoreniach ako astma a chronická bronchitída
  • pri terapii hepatitídy ako podporná liečba

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #reiši #medicinálne huby