Celiakia má mnoho tvárí

Celiakia je ochorenie, ktoré nie je módnym návykom dneška, ale závažným autoimunitným ochorením. Neliečenie prostredníctvom prísnej bezlepkovej diéty môže viesť až k zhubnej diagnóze. Rozhľadený celiatik však dnes má dobré možnosti stravovania a nemusí trpieť nedostatkom živín.

24.03.2017 06:00
chlieb, pečivo, lepok, gluten Foto:
Neliečená celiakia môže viesť k ďalším autoimunitným ochoreniam vrátane tých zhubných, napríklad lymfómu.
debata (1)

Prečo sa celiakii hovorí chameleón medzi chorobami?
Nemusí sa totiž navonok nijako prejavovať a má aj veľa mimočrevných príznakov. Medzi typické symptómy, ktoré sa týkajú tráviaceho traktu a prejavujú sa najmä u detí, patrí hnačka, úbytok na hmotnosti, nafúknuté brucho, bolesti brucha, nevoľnosť, poruchy rastu. U dospelých sa však pridružujú aj príznaky ako únava, anémia, osteoporóza.

,,Treba povedať, že celiakia sa navonok nemusí prejavovať vôbec. Pacient môže byť zdravý, urastený, ešte aj krvný obraz môže mať normálny, hladinu železa v norme," povedala pred časom v rozhovore pre Dobré zdravie gastroenterologička MUDr. Božena Pekárková. „Niektorí celiatici majú len jediný prejav ochorenia – anémiu, defekty zubnej skloviny, depresiu, afty. Celiakia sa kedysi volala aftózna choroba. Stretla som sa aj s tým, keď bola jediným príznakom celiakie neplodnosť. Celiatik môže trpieť na zápchu a nemusí byť podvyživený. Stretávame sa aj s obéznymi celiatikmi. Vyskytujú sa aj epileptické záchvaty či ataxia, akási porucha koordinácie hybnosti. Pátrať po celiakii by sa však malo v prípade autoimunitných ochorení štítnej žľazy, cukrovky viazanej na inzulín, u pacientov s ochorením pečene z neznámej príčiny a niektorých ďalších ochorení.“ V akútnej fáze ochorenia dochádza aj k vzniku prechodnej laktózovej intolerancie.

Ako sa celiakia diagnostikuje?
Pacient, ktorý prichádza do odbornej ambulancie, by mal mať určité základné laboratórne vyšetrenia, napríklad krvný obraz. Jedným z príznakov celiakie môže byť totiž anémia. Nasleduje osobná anamnéza. Potom sa odoberá krv na vyšetrenie špecifických protilátok z krvi, najmä proti tzv. tkanivovej transglutamináze v triede IgA. Ak sú zvýšené, robí sa enterobiopsia, odber vzorky čreva, ktorý sa odosiela na histológiu. Až bioptické vyšetrenie tenkého čreva (hadička s priemerom asi 9 mm, ktorá sa zavádza cez ústa do pažeráka, žalúdka a dvanástnika) je definitívnym potvrdením diagnózy. Gastroenterológ si musí zložiť mozaiku zo všetkého, čo o pacientovi vie. Sú totiž diagnózy, ktoré môžu mať v čreve podobný obraz ako celiakia (špeciálne v prípade detí).

Čo je to celiakia?

Ide o trvalú neznášanlivosť lepku, bielkoviny obsiahnutej v mnohých druhoch obilnín (pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda). Pri konzumácii týchto bielkovín dochádza k zápalu čreva, črevné klky sa vyhladia a poškodí sa sliznica čreva. Následkom toho sa nedostatočne vstrebávajú mnohé ďalšie živiny v podobe bielkovín, tukov, uhľohydrátov, vitamínov a minerálnych látok. Neliečená celiakia môže viesť k ďalším autoimunitným ochoreniam vrátane tých zhubných, napríklad lymfómu.

Ako je možné celiakiu liečiť?
Pacient musí stopercentne dodržiavať bezlepkovú diétu. Niektorí celiatici si myslia, že sú schopní odtolerovať malé množstvá lepku, ale nevidia si do brucha. Navonok nemusia pociťovať ťažkosti, ale chorobný zápalový proces v tráviacom trakte sa znovu rozbehne. Navyše treba zobrať do úvahy aj to, že aj najpoctivejší celiatik sa nechtiac stretne s kontaminovaným jedlom. Hovorí sa tomu sekundárna kontaminácia. Stačí ho položiť na dosku, kde sa predtým krájala potravina s obsahom lepku. Pri dôslednom dodržiavaní bezlepkovej diéty dochádza v priebehu krátkeho času k vymiznutiu všetkých ťažkostí, ktoré mal pacient pred stanovením diagnózy. Mnohé potraviny prirodzene neobsahujú žiadny lepok (mäso, ryby, vajcia, ovocie, zelenina, mlieko, ryža, kukurica, zemiaky) a k dispozícii je široký sortiment bezlepkových výrobkov (múka, chlieb, cestoviny, sušienky), ktoré si pacient môže zakúpiť v špeciálnych predajniach, drogériách či obchodných reťazcoch.

Existujú aj ďalšie ochorenia vyvolané lepkom?
Patrí sem alergia na lepok a tzv. neceliakálna gluténová senzitivita. Ak pacient netoleruje lepok a vylúči sa uňho celiakia, mal by ísť na vyšetrenie k alergológovi. Alergia na lepok patrí do skupiny potravinových alergií. Nevznikajú pri nej typické zmeny v čreve ako pri celiakii, ale jej riešením je takisto len prísna bezlepková diéta, na ktorú prispieva zdravotné poistenie. Ak sa u gastroenterológa vylúči diagnóza celiakie a u alergológa alergia na lepok, ale pacient má evidentné subjektívne ťažkosti v súvislosti s lepkom, môže ísť o neceliakálnu gluténovú senzitivitu (NCGS). Ide o akúsi „precitlivenosť na glutén“. U NCGS pacientov sa zatiaľ nezistili komplikácie v zmysle častejšieho výskytu autoimunitných či zhubných ochorení. Netrpia nimi viac ako bežná zdravá populácia. Títo pacienti nemusia dodržiavať diétu až tak striktne. Je to najmä ich rozhodnutie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #pečivo #celiakia #lepok