Intervalový pôst je podľa štúdie zdravý a efektívny

36 hodín nič nejesť, ďalších 12 čokoľvek, na čo máte chuť. Univerzita v rakúskom Grazi si vzala na mušku tzv. "intervalový pôst" a dospela k úžasnému výsledku.

14.09.2019 06:00
schudnúť, diéta Foto:
Po 36 hodinách hladovania možno 12 hodín jesť, čo si len zmyslíte.
debata

Na prvý pohľad to znie ako drastická diéta: Dobrovoľníci na univerzite v Grazi súhlasili s tým, že 36 hodín nebudú jesť (dve noci a celý deň) a nasledujúcich 12 si doprajú bez obmedzenia čokoľvek, na čo budú mať chuť. Diéta, ktorá povoľuje aj konzumáciu fast foodu skutočne nepôsobí veľmi atraktívne. Výsledok štúdie? Takzvaný intervalový pôst je nielenže zdravý, ale aj efektívny. Po štyroch týždňoch už mohli výskumníci okolo vedca Franka Madea zmerať tieto pozitívne účinky:

  • Účastníci štúdie spálili brušný tuk
  • V priemere vážili menej o 3,5 kg
  • Namerali im nižšie hladiny cholesterolu v krvi
  • Ale aj nižší krvný tlak a zápalové hodnoty
  • Podiel ketónových látok sa zvýšil (vznikajú pri spaľovaní tukov)

„Prerušovaný pôst je jednoduchý, ale veľmi účinný dietetický princíp,“ povedal spoluautor štúdie Harald Sourij z Lekárskej univerzity v Grazi.

Kontrolná skupina jedla ďalej

Že za 12 hodín nie je možné skonzumovať rovnaké množstvo ako za dva dni, je hádam jasné. Táto metóda zabraňuje častému pojedaniu medzi hlavnými jedlami. Štúdia z Grazu necháva niektoré otázky otvorené: Kontrolná skupina, s ktorou sa porovnávali účastníci, ktorí praktizovali intervalový pôst, totiž nič na svojich stravovacích návykoch nezmenila. Z toho dôvodu ostáva otázne, či sú účinky spôsobené intervalovým pôstom, alebo iba znížením príjmu kalórií. Chýba porovnanie s inou diétou, pri ktorej sa prijíma podobné množstvo kalórií. Jedno je však isté. Intervalový pôst je účinná metóda, vďaka ktorej možno schudnúť.

Pokusy na zvieratách dopadli negatívne

Ako ukázali pokusy na zvieratách (myši a červíky), intervalový pôst môže mať dramatické následky na metabolizmus a dĺžku života. Či to platí aj pre ľudí, sa bude ešte skúmať. Vedci z Grazu plánujú ďalšiu štúdiu, ktorá má objasniť, ako intervalový pôst ovplyvňuje zdravie pacientov s diabetom.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Kuskusový šalát na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #diabetes #cholesterol #brušný tuk #intervalový pôst