Osem dobrých dôvodov, prečo jesť tekvicové semienka

Milujete tekvicu, spájate si s touto dobrotou jeseň, ale nevenujete pozornosť nenápadným jadierkam? Chyba. Pretože v sušenom stave sú nielen lahodnou pochúťkou, ale aj podporou nášho zdravia.

17.09.2019 06:00
tekvicova polievka, recept, cukrovka Foto:
Aminokyselina tryptofán obsiahnutá v chrumkavých tekvicových jadrách môže pôsobiť proti poruchám spánku.
debata

Obsahujú dôležité živiny

Tmavozelené jadierka sú plné živín – sú bohaté na zinok, horčík, železo a selén. Olej, ktorý sa z nich získava, sa predovšetkým vyznačuje obsahom nenasýtených mastných kyselín a vitamínom E, čo je obzvlášť cenné pre jeho antioxidačný účinok. Okrem vitamínu E tu možno nájsť aj vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), C, A a D. 100 gramov tekvicových semien má 565 kalórií a 25,5 gramov bielkovín.

Bohaté na antioxidanty

Tekvicové semienka sú bohaté na zachytávače radikálov, tzv. antioxidanty. Voľné radikály, ktoré absorbujeme hlavne zo znečisteného prostredia a nezdravej stravy, poškodzujú naše telo a jeho bunky. Vitamín E obsiahnutý v tekvicových semenách a karotenoidy pôsobia antioxidačne a môžu tak aktívne prispievať k ochrane nášho zdravia. Štúdia na zvieratách ukázala, že tekvicový olej zo semien má pozitívne výsledky pri liečbe artritídy. Po tom, ako ho dlhší čas podávali potkanom, zápalové nálezy artritídy sa znížili.

Môžu znížiť riziko rakoviny

Tí, čo zaradia do svojho jedálnička tekvicové semienka, môžu zabrániť určitým typom rakoviny – prsníka, pľúc, prostaty, hrubého čreva či konečníka. Podľa dlhodobej štúdie konzumácia semienok znižuje riziko rakoviny prsníka najmä u žien v menopauze. Prínos však znamenajú aj pre mužov. Štúdia ukázala, že môžu spomaliť rast buniek v prípade rakoviny prostaty.

Bohaté na horčík

Horčík je jeden z najdôležitejších minerálnych látok, pomáha nášmu telu regulovať krvný tlak, udržuje stabilitu kostí a zabraňuje srdcovým chorobám. Tekvicové jadierka ho obsahujú požehnane (535 miligramov na 100 gramov).

Môžu zlepšiť zdravie srdca

Tekvicové semienka sú ideálnou potravinou pri prevencii srdcových ochorení. Naše telo zásobia horčíkom, zinkom, vitamínom E, kyselinou linolovou a nenasýtenými mastnými kyselinami. Hoci majú relatívne vysoký obsah tuku (45 gramov na 100 gramov), pre náš kardiovaskulárny systém sú veľmi zdravé. Nenasýtené mastné kyseliny majú totiž pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu a krvný tlak. Jadierka chránia pred artériosklerózou a môžu tiež zabrániť srdcovému infarktu a mozgovej príhode.

Znižujú hladinu cukru v krvi

Pre diabetikov druhého typu sú obzvlášť zdravé, pretože s nízkym glykemickým indexom pomáhajú udržiavať relatívne hladiny cukru v krvi. Preukázalo to už niekoľko štúdií. Napokon, komplexná analýza rôznych štúdií ukazuje, že dostatočné množstvo horčíka môže zabrániť cukrovke druhého typu. Čím lepšie boli účastníci štúdie zásobení horčíkom, tým nižšie bolo ich riziko vzniku metabolickej poruchy.

Prispievajú k zdravej prostate a aktívnym spermiám

Semienka sú tajným tipom pre mužov, pretože fytosteroly, skupina bioaktívnych zložiek, pomáhajú predchádzať alebo aspoň zmierniť problémy s prostatou a močovým mechúrom. Tekvicové jadierka môžu byť pomocníkom aj pri plánovaní rodiny. Podľa štúdií je totiž jednou z príčin neplodnosti spermií u mužov nedostatok zinku. Tekvicové semienka sú nielen jeho vynikajúcim zdrojom, ale zdá sa, že chránia aj kvalitu spermií pred autoimunitnými chorobami a účinkami chemoterapie, ako to naznačuje štúdia na zvieratách.

Zlepšujú spánok

Pre všetkých, ktorí majú problém so zaspávaním, môžu byť tekvicové semená zdravým a prirodzeným riešením. Aminokyselina tryptofán, obsiahnutá v chrumkavých jadrách, môže pôsobiť proti poruchám spánku. Už jeden gram tryptofánu denne (cca 200 gramov semienok), preukázateľne zlepšuje kvalitu spánku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #vitamín E #horčík #antioxidanty #tekvicové semená