Rakytník: Oranžové zlato poznajú aj Slováci

Prírodný liek, ktorý je síce kyslý, ale z hľadiska obsahu vitamínu ide o céčkovú bombu, ktorej sa nevyrovná ani citrón. Niektoré zdroje píšu, že odporúčanú dennú dávku C vitamínu pokryje jediná jeho oranžová bobuľka!

20.10.2019 06:00
rakytník Foto:
Plody rakytníka je možné jesť celé ako ovocie, ale spracúvajú sa aj na džúsy, kompóty či džemy.
debata (1)

Rakytník patrí medzi rastliny s najväčšou výživovou hodnotou na svete. V encyklopédii liečivých potravín Liečba výživou sa uvádza medzi dvoma najdôležitejšími zdrojmi vitamínu C spoločne so šípkami. Svetlooranžovým guľatým plodom sa hovorí aj „sibírsky ananás“. Využitie plodov rakytníka má dlhú históriu v tibetskej a mongolskej medicíne na liečbu kašľa, zlepšenie krvného obehu a na funkciu tráviaceho systému. Na Ďalekom východe sa používal ako liečivo na poškodenú pokožku, zápaly, žalúdočné ťažkosti (proti vredom a páleniu záhy) i choroby trápiace urogenitálny trakt.

Pomohol aj po výbuchu Černobyľu

Už starí Gréci si všimli, že ich kone pasúce sa v oblastiach s touto drevinou získavali na hmotnosti aj sile a ich srsť sa nádherne leskla. Pomenovali preto rakytník Hippophae rhamnoides – trblietajúci sa kôň. Podľa inej legendy sa listy rakytníka stali preferovanou potravou lietajúceho koňa Pegasa.

Podľa prof. RNDr. Kataríny Horákovej v publikácii Varovné signály tela sa „koncentrácia vitamínu C v dužine rakytníka pohybuje od 100 do 2 500 mg na sto gramov plodov. Závisí od odrody a prírodných podmienok. Naproti tomu pomarančová šťava obsahuje okolo 35–40 mg na sto gramov plodov“. Nezvyčajne vysoký obsah vitamínu A robí z rakytníka vynikajúci liek na všetky choroby z jeho nedostatku – kožné problémy, choroby slizníc, očné ochorenia, najmä poruchy videnia v noci a rozoznávania farieb. Blahodarné účinky rakytníka sa využívali aj v ruskej kozmonautike. Jeho plody boli súčasťou diéty kozmonautov a olej zapracovaný do krému ich chránil pred solárnym žiarením. Rakytník údajne pomohol aj obyvateľom Černobyľu po havárii atómového reaktora v roku 1986.

V roku 2010 liečivé účinky šťavnatých kyslých oranžových plodov rakytníka objavili aj Slováci. Ojedinelá rakytníková plantáž s týmto všestranne liečivým kríkom vznikla na juhu Slovenska, v Tvrdošovciach. Na prvý rýchly pohľad možno vyzerajú mladé stromy pokryté drobnými zelenými lístkami ako olivovníky. Tieto „tvrdošovské olivy“ však v septembri svietia do diaľky nádhernou oranžovo-zlatou farbou.

Obsahuje vzácnu „omega sedmičku“

Plody rakytníka je možné jesť celé ako ovocie, ale spracúvajú sa aj na džúsy, kompóty či džemy. Najcennejším produktom z rakytníka je okrem šťavy tmavooranžový olej získavaný z jeho plodov. Najlepší je 100 % lisovaný za studena, pretože tak sa v ňom zachovajú všetky dôležité biologicky aktívne látky. Má jasno- až tmavooranžovú farbu a ako prírodný olej nemá konkurenciu. Má regeneračné schopnosti pri poškodení kože a slizníc a odporúča sa užívať ho zvonka aj vnútorne.

Okrem iného obsahuje veľmi vzácnu omega-7 nenasýtenú kyselinu palmitolejovú, ktorá sa v ostatných prírodných olejoch takmer nevyskytuje. V rakytníkovom oleji tvorí až 40 %. Možno ho užívať ako alternatívu pri liečbe mnohých zdravotných problémov, ale aj preventívne. Odborníci ho odporúčajú na vnútorné užívanie, na kozmetické použitie zvonka, kožu i vlasy. V rámci doplnkov výživy z lekární možno nájsť rakytníkový olej v kapsulách, v kvapkách, v spreji po opaľovaní, ale aj 100 % prášok z plodov v kapsulách a želatínové vitamíny pre deti s rakytníkom. Zvonka sa rakytníkový olej odporúča na natieranie postihnutých miest (mykóza, popáleniny, preležaniny, popraskané bradavky u dojčiacich žien, trhliny na konečníku, zápalové stavy v ústach či nose), na výplachy úst či hrdla. Existuje dokonca 52 % destilát rakytníkovica.

Dostať kúpiť aj čerstvú vetvičku rakytníka s plodmi – uchováva sa v chladničke a plody je možné zamraziť. Je to dávka potrebného vitamínu C na sychravé a studené jesenné či zimné mesiace.

Tipy na prípravu rakytníka:

  • čaj z listov – z listov si pripravíte chutný čaj, ktorý pomôže pri prechladnutí a chrípke, užíva sa aj pri reumatizme a dne
  • plody – najlepšie konzumovať čerstvé
  • smoothie – z plodov sa pripravujú aj smoothie (jeho kyslastú chuť dobre zakamuflujú napr. banány)
  • zmrzlina – možno ju pripraviť v kombinácii napr. s banánom (stačí rozmixovať so smotanou na šľahanie a pridať cukor, nevariť, dať zamraziť)
  • lekvár – niekto pridáva rakytník do lekvárov, pekne lekvár zafarbí, ale nie je hlavnou surovinou, keďže džem z čistého rakytníka by bol príliš kyslý
  • koláče – výborne chutí v kombinácii s jablkom a vlašskými orechmi v domácej štrúdli alebo v bublanine
  • omáčka k divine alebo hoci aj ku vegetariánskym či vegánskym jedlám podobne ako brusnicová omáčka, vyskúšajte ho podusiť s cukrom, trochou octu, príp. v kombinácii s brusnicami, nechajte zredukovať a máte chutnú omáčku!
(Zdroj: blog svetbedniciek.sk)
Video
Šalát, ktorý nemusí byť iba prílohou k mäsu, ale aj zdravým dezertom

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #rakytník