Šesť vecí, ktoré by ste mali vedieť o železe

Tento stopový prvok riadi transport kyslíka v krvi. Ak ho máte príliš málo, môžu sa dostaviť príznaky ako vyčerpanie, infekcie alebo dokonca vypadávanie vlasov. Ako zistíte, či máte nedostatok železa a čo s tým môžete spraviť?

21.10.2019 06:00
špenát Foto:
Veľa železa sa nachádza napríklad aj v špenáte.
debata (6)

Cítite únavu a máte problémy pri zaspávaní? Snažíte sa schudnúť, robíte všetko preto, napriek tomu sa nedarí? Veľa cvičíte, ale žiadne výsledky sa nedostavujú? Dôvodom môže byť nedostatok železa. Tento stopový prvok sa stará o tvorbu hemoglobínu, ktorý je zas zodpovedný za transport kyslíka.

Príznaky zvonka

Nedostatok železa sa prejavuje mnohými, častokrát rozptýlenými príznakmi, to je dôvod, prečo o ňom mnohí hneď nepremýšľajú. Vonkajšími príznakmi nedostatku železa môžu byť lámavé nechty, matné vlasy a ich vypadávanie, popukané kútiky úst, suchá pokožka a permanentná bledosť.

Zlepšuje náladu

Vplyv na psychiku je obzvlášť silný. Typickými príznakmi sú neustála únava aj napriek dostatočnému spánku, apatia, vyčerpanie, bolesti hlavy, problémy so spánkom, závraty, poruchy koncentrácie a pamäte. To so sebou prináša nespokojnosť, depresívnu náladu, podráždenosť a agresivitu. Tieto príznaky možno pripísať aj pretrvávajúcemu stresu.

Zvyšuje chuť na sex

Jedna štúdia zistila, že ženy s nízkym libidom často trpia nedostatkom železa. Ak však stratia chuť na sex, nikto hneď nemyslí na nedostatok železa. Mimochodom, ženy so silnou menštruáciou sú obzvlášť postihnuté nedostatkom železa, pretože s krvou odchádza aj železo, ktoré telo nemôže tak rýchlo opäť prijať.

Sme výkonnejší

Ak sa nedostatok železa nerieši, z dlhodobého hľadiska to môže viesť k anémii, teda chudokrvnosti. Produkcia červeného krvného farbiva je obmedzená, tým pádom je aj červených krviniek príliš málo. Telo sa prepne do úsporného režimu, stará sa iba o životne dôležité procesy. Športový výkon je tiež obmedzený, nefunguje ani chudnutie, pretože metabolizmus zhromažďuje všetko, čo potrebuje na prežitie – vrátane tukov.

Deficit železa – položte si otázky:

– Máte lámavé nechty?
- Vypadávajú vám vlasy, máte popraskané pery?
- Máte problémy s koncentráciou?
- Cítite sa často vyčerpane alebo bez energie?
- Cítite večer potrebu pohybovať nohami, pretože sa cítite zvláštne?
- Mali ste v poslednom čase zníženú chuť na sex?
- Všimli ste si pri cvičení, že nevládzete?
- Pozorujete pri telesnej námahe zvýšenú dýchavičnosť alebo búšenie srdca?
- Bola vám niekedy diagnostikovaná anémia?
- Ak na dve alebo viac otázok odpoviete áno, mali by ste sa dať vyšetriť.

Špenát a krvavnička

Doplniť zásoby železa môžeme prostredníctvom stravy. Bohaté sú naň špenát, orechy, tekvicové semená, celozrnné pečivo, petržlen, tofu, strukoviny, ovsené vločky, steak a červené mäso, pečeň, krvavničky alebo mušle. V zásade vie ľudské telo absorbovať železo zo živočíšnych produktov lepšie ako z rastlín. Obnovenie normálnych hodnôt však trvá niekoľko týždňov, dokonca mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #libido #únava #koncentrácia #anémia #špenát #železo #apatia