Desať dobrých dôvodov, prečo jesť ananás

Kedysi sa toto ovocie považovalo za "zázračný liek". Ananásová diéta bola vysoko uznávaná. Asi právom, ananás totiž obsahuje veľa vitamínov, stopových prvkov a minerálov, ktoré robia nášmu telu dobre.

12.11.2019 06:00
ananás Foto:
Najmä teraz na jeseň, keď nám pochmúrne počasie zhoršuje náladu, ananás pomáha. Stimuluje tvorbu sérotonínu v tele.
debata (1)

Toto sú jeho najvzácnejšie pozitívne účinky:

Viac energie
Enzým bromelín pomáha telu štiepiť bielkoviny z potravy. Ananás má navyše vysoký obsah fruktózy – a tá rýchlo prechádza do krvného riečiska. Je to účinok, ktorý poznáme vďaka hroznovému cukru.

Proti zápche
Dôvod je ten istý. Bromelín štiepi v žalúdku a v čreve bielkoviny, čím podporuje aj trávenie.

Môže tlmiť zápalové procesy
Bromelín preukázal protizápalové vlastnosti v laboratórnych testoch a dokonca dokázal poraziť aj rakovinové bunky. Či má enzým v ľudskom tele rovnaký účinok, sa ešte nepodarilo zistiť.

Pomáha pri chudnutí
Vysoký obsah vody podporuje metabolizmus, keď sa človek snaží schudnúť. Okrem toho má, ako vlastne každé ovocie, málo kalórii, takmer žiadne tuky. Na sto gramov má len okolo 56 kilokalórií.

Zabráni predčasnému starnutiu a rakovine
Je to pre jeho obsah vitamínu C. 100 gramov ananásu obsahuje asi 19 miligramov – čím pokryjeme asi pätinu dennej potreby. Telo sa za túto ochranu pred voľnými radikálmi poďakuje.

Prečistí organizmus
Ananás má rovnako ako paradajky, melón, mrkva alebo pomaranče, močopudný účinok. Je to kvôli draslíku, ktorý odvodňuje. Vláknina a enzým bromelín pomôžu črevu lepšie sa zbaviť toxínov. K tomu sa pridruží vitamín C, ktorý v pečeni aktivuje enzým, ktorý čistí krv.

Znižuje nebezpečenstvo športových úrazov
Aj tu sa dostáva do hry draslík. Minerálna látka reguluje hospodárenie s vodou a zabezpečuje tým lepšie zásobovanie svalov, vrátane srdca.

Chráni štítnu žľazu
Ananás obsahuje jód, ktorý si naše telo nevie samé vytvoriť. Tento deficit musíme vyrovnať prostredníctvom potravy. Ananás je vítaným doplnkom k rybe. Štítna žľaza potrebuje látku, aby nám poskytla dostatok hormónov, inak sa môžu objaviť výkyvy nálady a tiež problémy s hmotnosťou.

Vyvoláva dobrú náladu
Najmä teraz na jeseň, keď nám pochmúrne počasie zhoršuje náladu, nám ananás pomáha. Stimuluje totiž tvorbu sérotonínu v tele.

Pomáha pri prechladnutí
Traduje sa, že ananásový džús má silu znížiť horúčku, pripisujú sa mu aj odhlieňujúce účinky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sérotonín #zápcha #štítna žľaza #ananás #draslík #bromelín