Štyri dobré dôvody, prečo jesť rascu

Názory na chuť rasce sa líšia. Niekto ju miluje, iný ju nemôže ani cítiť. To nič nemení na fakte, že semená sú plné dôležitých zložiek a dokonca pomáhajú aj pri chudnutí.

21.01.2020 06:00
rasca Foto:
Rasca si vie poradiť aj s bolesťami hlavy a zmierniť príznaky migrény.
debata

Rasca je jednou z najstarších korenín sveta. Jedlám dodáva osobitú príchuť. Navyše ponúka veľké množstvo základných živín, ktoré naše telo potrebuje na denné udržanie funkcií.

Plná dôležitých živín

Malé semená obsahujú množstvo živín – okrem vitamínov a minerálov aj stopové prvky, a to v extrémnych množstvách. S 380 kilokalóriami na 100 g a takmer 15 g tuku rasca síce nie je nízkokalorická, my ju však konzumujeme vo veľmi malých množstvách.

Draslík
Rasca obsahuje veľké množstvo draslíka. S neuveriteľnými 1350 mg na 100 g je toto korenie absolútnou draslíkovou špičkou, predbehlo dokonca aj banány. Tento minerál je nesmierne dôležitý pre prenos nervových impulzov a udržanie acidobázickej rovnováhy.

Horčík
Aj horčík sa nachádza v rasci, a to v požehnanom množstve, so svojimi 260 mg na 100 g sa vyrovnal orechom (kešu alebo mandle). Minerál hrá veľkú rolu pri nervových funkciách a energetickom metabolizme. Jeho nedostatok môže viesť k únave, depresiám, svalovým kŕčom alebo bolestiam chrbta.

Vápnik
Ďalšia nezanedbateľná zložka, ktorá sa nachádza v rasci, je vápnik (950 mg na 100 g), čím môže konkurovať aj jogurtu. Vápnik by mal byť základnou súčasťou dennej stravy detí a dospievajúcich, pretože je nevyhnutný pri tvorbe kostí a zubov.

Železo
Rasca je dôležitým dodávateľom železa. So svojimi 16,2 mg na 100 g dokonca predbehla živočíšne potraviny ako je napríklad bravčová pečeň, tie sú vysokým obsahom železa známe. Stopový prvok hrá veľkú rolu pri tvorbe hemoglobínu.

Pomáha pri trávení

Kto by to nepoznal. Po chutnom ťažkom jedle sa náhle dostaví nepríjemný pocit v bruchu. Príznakmi sú najmä nadúvanie a tráviace problémy. V ľudovej medicíne sa na podobné problémy používa práve rasca, a to pre svoje antioxidačné a antimikrobiálne účinky. Tieto vlastnosti sa nachádzajú aj v rascovom oleji, používa sa pri liečbe nadúvania u detí, ako ukázali štúdie, účinný je aj pri kolikách. V medicíne sa tieto hnedé semienka odporúčajú aj pri pálení záhy, zápachu z úst, nevoľnosti a zvracaní.

Pomáha pri chudnutí

Ak sa chcete zbaviť nadbytočných kilogramov, rasca môže pomôcť. Vedci to dokázali v rámci štúdie. 90 dní sledovali ženy s nadváhou, ktoré denne konzumovali rascový olej. Výsledky boli úžasné. Všetkým účastníčkam štúdie sa značne znížil index telesnej hmotnosti (tzv. BMI). Z tohto dôvodu je rasca populárna aj v bylinnej medicíne.

Znižuje riziko zápalov

Rasca je veľkou pomocou nielen pri chudnutí – semená majú aj protizápalové vlastnosti. V tejto súvislosti vedci poukazujú na to, že rasca, predovšetkým však rascový olej, obsahuje špeciálne antioxidačné látky, ktoré môžu v tele zmierniť rôzne zápaly. Sú za to zodpovedné najmä éterické oleje v semenách. Aby sa uvoľnili, je vhodné ich najskôr rozdrviť v mažiari. Ďalšia štúdia zistila, že éterické oleje môžu znížiť poškodenia tkaniva hrubého čreva. Vedci tiež dokázali súvislosť medzi spotrebou rascového oleja, poruchami trávenia a črevnými ochoreniami.

Aj na bolesť hlavy

Rasca si vie poradiť aj s bolesťami hlavy a zmierniť príznaky migrény. Semená rozdrvte v mažiari, vložte do handričky a následne do horúcej vody, až kým nebude kompletne presiaknutá. Potom si ju priložte na boľavé miesto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nadváha #migréna #rasca #draslík #nadúvanie