Zelené zlato avokádo: Dobré na nervy, svaly, oči, aj pri chudnutí

Nielenže výborne chutí, obsahuje tiež veľa kvalitných rastlinných tukov. Tu sa to však nekončí, pretože avokádo dokáže ešte oveľa viac...

06.02.2020 06:00
avokádo Foto:
Pred 40 rokmi ešte nikto nepoznal avokádo - dnes patrí k najobľúbenejším druhom exotického ovocia.
debata

Podporuje pri chudnutí

Hoci obsahuje okolo 30 percent tuku, patrí k potravinám, ktoré zoštíhľujú. Avokádo totiž obsahuje enzým lipázu, ktorý telu pomáha odbúravať tuky. Niektoré štúdie dokonca dospeli k záveru, že lipáza môže zabrániť ukladaniu tuku v tele.

Poskytuje cenné mastné kyseliny

Tuk v avokáde pozostáva z mononenasýtených mastných kyselín alebo omega-3-mastných kyselín, ktoré majú mimoriadne priaznivý vplyv na srdce a krvný obeh a môžu, okrem iného, znižovať hladinu cholesterolu.

Posilňuje nervy

Pri strese a nervozite môže avokádo účinne pomôcť, pretože v dužine sa nachádza veľké množstvo lecitínu a vitamínov skupiny B.

Dobré pre svaly

Na ovocie obsahuje so svojimi 30 miligramami relatívne veľkú porciu horčíka. Minerálna látka podporuje tvorbu svalového tkaniva, pomáha proti kŕčom a podporuje správnu funkciu nervov.

Stará sa o ďasná

Aj niektorí zubári odporúčajú konzumáciu avokáda ako prevenciu pred zápalmi ďasien. Látka v avokáde blokuje sekréciu enzýmu, ktorý je zodpovedný za rozklad ďasnového tkaniva.

Udržiava mladosť

So svojimi 1,3 mg vitamínu E patrí avokádo k potravinám, ktoré chránia naše bunky pred vplyvmi škodlivých voľných radikálov a tým aj pred predčasným starnutím pokožky. Ak jete avokádo pravidelne, môžete zabrániť predčasným príznakom starnutia, ako sú vrásky, ale aj onkologickým ochoreniam.

Chráni oči

Dve látky v avokáde pomáhajú namáhaným očiam a zabezpečujú dobrý zrak. Na jednej strane obsahuje ovocie fytochemický luteín, ktorý ovplyvňuje oči pred škodlivým UV žiarením, obsahuje však aj cenný vitamín A (12 mg).

Čo by ste ešte mali vedieť

Pred 40 rokmi ešte nikto nepoznal avokádo – dnes patrí k najobľúbenejším druhom exotického ovocia. Táto kariéra sa dala očakávať, pretože avokádo nemá len prezývku „zelené zlato“ alebo „maslo lesa“. Jeho zelená dužina sa roztápa na jazyku a chutí tak jemne, že ho skutočne málokto nemá rád. Na ovocie chutí dokonca nezvyčajne neutrálne, preto sa často pripravuje k pikantným jedlám.

Odborníci odhadujú, že na stromoch do výšky 20 metrov rastie okolo 400 rôznych druhov avokáda. Môžu sa výrazne líšiť farbou, tvarom a hmotnosťou. Niektoré sorty vážia napríklad 200–400 gramov, iné aj 2 kg.

V závislosti od odrody môže byť šupka avokáda čierna, tmavozelená alebo hnedočervená. Pozor, nie vždy má avokádo typický hruškovitý tvar – niektoré sorty pripomínajú skôr jablko alebo slivku.

Avokádo pochádza zo Strednej Ameriky, kde je známe a oceňované 10-tisíc rokov. Pestuje sa však aj v iných krajinách, napríklad v Mexiku, USA či v Izraeli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín B #cholesterol #horčík #vrásky #avokádo #tuky #ďasná