5 tipov, ako zvládnuť pôst a nevzdať sa predčasne

Vzdať sa všetkého dobrého až na dobu 40 dní, to je skutočne výzva. Vyčerpávajúce, čo poviete? Skúste to s týmito tipmi.

16.02.2020 06:00
prechádzka, les, pár, pes Foto:
Ľahké fyzické aktivity ako prechádzky majú pozitívny vplyv na krvný obeh, ale posilňujú aj celkovú pohodu.
debata (4)

Začnite pomaly

Najmä začiatok tohto dobrodružstva je ťažký – telo si musí najskôr na zmenu zvyknúť, odolávať číhajúcim pokušeniam nie je pre mnohých jednoduché. Aby telo príliš netrpelo, odporúča sa už pár dní pred samotným pôstom obmedzovať v jedení. Kto sa chce vzdať sladkostí a nízkotučnej stravy, mal by toto množstvo znížiť už dva týždne predtým. Organizmus dostane šancu pripraviť sa a nebojovať s abstinenčnými príznakmi a vlčím hladom.

Vedomá strava

Aby sa pôst nestal bojom, je dôležité obmedzovať sa s mierou a spoľahnúť sa na vedomú stravu. Pretože kto sa vzdá všetkého, môže zažiť vlčí hlad väčší ako svedomie.

Pohyb aspoň 30 minút denne

Aby túto výzvu „prežil“ aj krvný obeh, je dôležité ho posilniť a venovať pozornosť cvičeniu na čerstvom vzduchu. Ľahké fyzické aktivity ako prechádzky, nordic walking alebo joga, majú pozitívny vplyv na krvný obeh, ale posilňujú aj celkovú pohodu, zabraňujú strate svalovej hmoty a podporujú tiež spaľovanie tukov. Stačí 30 minút denne.

Zahrejte telo

Keď sa začnete vyhýbať potravinám, ktoré inak bežne konzumujete, napríklad sacharidom, často to zapríčiní studené nohy. V dôsledku zmeny a častokrát aj jednostrannej stravy máme totiž tendenciu „mrznúť“. Aby sme telo znova zahriali, pomôže pikantné korenie ako čili a korenie alebo aj horúci čaj so zázvorom. Zohriať sa možno aj v saune či v infračervenej kabíne. Potením sa zrýchľuje metabolizmus, zlepšuje sa prekrvenie a posilňuje sa aj imunitný systém. Takže wellness víkend s návštevou sauny je počas pôstu takmer nevyhnutnosťou.

Spolu sme silnejší

Tak, ako mnoho iných činností, aj pôst je zábavnejší, keď nás je viac. Preto sa oplatí nájsť si „detoxikačného kamaráta“, ktorý nás v prípade krízy potiahne. Zvyšuje to nielen motiváciu, ale podporuje tiež vytrvalosť. Zvyšuje sa tým aj pravdepodobnosť, že sa predčasne nevzdáte.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #sacharidy #prechádzka #sladkosti #pôst #vlčí hlad #sauna