Zdravá strava je cestou k dlhovekosti

Západný spôsob stravovania sa podpisuje na našom celkovom zdraví. Svojím vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín, nedostatkom vlákniny a dôležitých vitamínov aj minerálov zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, diabetu druhého typu, obezity, rakoviny a prispieva aj k celkovému diskomfortu spôsobenému tráviacimi ťažkosťami.

23.02.2020 06:00
žena, tanier, zdravá strava, vôňa Foto:
Najnovšie zdravotné poznatky naznačujú, že ľudia sa nemusia vzdať všetkých obľúbených jedál ani potravín, aby dosiahli želanú postavu a zdravé telo.
debata (5)

„Obezita dosahuje globálnu pandémiu nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Žijeme v obezogénnom prostredí, jeme veľa energeticky bohatých potravín, máme nezdravý životný štýl,“ upozorňuje doktorka Ľubomíra Fábryová, odborníčka na metabolické ochorenia a prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie. Jej slová potvrdzuje aj odborník na výživu docent Peter Minárik. Upozornil, že až tretina ľudí by nemusela mať onkologické ochorenie, keby sa správne stravovala.

„Najnovšie zdravotné poznatky naznačujú, že ľudia sa nemusia vzdať všetkých obľúbených jedál ani potravín, aby dosiahli želanú postavu a zdravé telo. Pri výbere jedál treba myslieť na základné a jednoduché pravidlá. Zdravý jedálny lístok musí byť vyvážený, ale najmä pestrý. Dominovať by v ňom mala rastlinná strava, ale pritom treba myslieť aj na prísun bielkovín, ktoré sa prirodzene nachádzajú v mäse či mliečnych produktoch,“ vraví docent Minárik.

Podľa jeho slov sú odporúčania, ktoré by sme mali každý deň dodržiavať, veľmi jednoduché: 5 až 7 porcií zeleniny a ovocia, v ideálnom pomere 3 až 5 v prospech zeleniny a 2 v prospech ovocia; 3 až 4 porcie pečiva, cestovín alebo obilnín, s dôrazom na celozrnné výrobky; 2 až 3 porcie najmä nízkotučných mliečnych výrobkov alebo rastlinných alternatív k mliečnym výrobkom a 2 až 3 porcie bielkovín najmä z chudého mäsa alebo rybieho mäsa s obsahom esenciálnych tukov, prípadne strukovín. Rastlinné oleje a tuky, orechy a semienka treba tiež prijímať ako zdroj esenciálnych mastných kyselín. „Ale opatrne – tuky sú totiž v akejkoľvek podobe stále veľkým zdrojom energie, ktorá sa môže uložiť vo forme podkožného tuku. Ešte v menšom množstve by sme mali prijímať lákavé maškrty s vysokým obsahom cukru, tuku či soli,“ varuje docent Minárik.

Zvýšiť povedomie o zdravom spôsobe stravovania je aj cieľom projektu Zdravý tanier, ktorý iniciovala Potravinárska komora Slovenska pod záštitou rezortu pôdohospodárstva, Slovenskej spoločnosti všeobecných praktických lekárov, Slovenskej poľnohospodárskej univerzity a Slovenskej obezitologickej asociácie.

Zdravý tanier je jednoduchý nástroj, ktorý nám má pomôcť správne sa rozhodnúť pri výbere jedál, a tým si udržiavať dobré zdravie bez závažnejších ochorení. „Zdravý tanier sa neusiluje ľudí obmedzovať. Práve naopak, chce im dať slobodu v rozhodovaní. Keď viete, čo vaše telo potrebuje, a čo mu ktorá potravina dodá, stratí sa neistota. Rozhodovanie je tak razom ľahšie,“ konštatoval prezident Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay. „Projekt vnímam ako vhodnú príležitosť začať nové desaťročie so zodpovedným predsavzatím – stravovať sa s ohľadom na vlastné zdravie aj zdravie planéty. Odporúčania nezabúdajú ani na dostatočný príjem tekutín a zdravý pohyb, ktoré sú rovnako dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu ako strava,“ dodal Poturnay.

„Všetky aktuálne zdroje hovoria o tom, že pohyb je pre človeka prínosný. Jeho zaradenie do týždenného harmonogramu dokáže znížiť zdravotné riziká, pôsobí ako prevencia nadváhy, obezity a súvisiacich metabolických, srdcovo-cievnych, nádorových i neurodegene­ratívnych ochorení,“ dopĺňa doktorka Ľubomíra Fábryová.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #zdravá strava #obezita #nasýtené mastné kyseliny