Ovocie z ďalekých krajín: Láka nás exotika! Aj na pultoch

Poznáte physalis, čiže židovskú čerešňu? Ananás, avokádo, granátové jablko či mango asi zvlášť predstavovať netreba. Na pultoch obchodov dnes možno nájsť množstvo exotického ovocia.

29.03.2020 06:00
debata

Treba rátať s tým, že pri dovážaných plodoch nikdy nedosiahneme chuť, ako keby sme ich jedli priamo v krajine, kde rastú. Prečo však neochutnať, ak sa človeku takáto možnosť ponúka? Napokon aj pomaranče, mandarínky, grepy či kivi sú exotické ovocie a už sme si ich dávnejšie „adoptovali“.

Ananás

Ananás Foto: SHUTTERSTOCK
ananás Ananás

Pretože ananásy po zbere nedozrievajú, oplatí sa pri nákupe dbať na dobrú kvalitu. Zafarbenie šupky nie je vždy spoľahlivým znakom zrelosti, najlepšie sa zrelý plod pozná podľa príjemnej vône a hnedých špičiek jednotlivých šupín. Dobrú kvalitu vieme odhadnúť aj podľa sviežich zelených listov, lesklej šupky a podľa toho, že plod nemá mäkké miesta.

Ananás je bohatý na enzýmy, ovocné kyseliny a vitamín C. Karotén, magnézium, zinok a mangán spolu s céčkom pomáhajú chrániť pred hroziacimi zimnými infekciami. Enzým bromelaín sa postará o dobré trávenie a dá do pohybu procesy látkovej premeny. Tento skvelý účinok má iba čerstvé ovocie – ako digestívum.

Mango

Mango Foto: SHUTTERSTOCK
mango Mango

Ovocie tvaru obličky obyčajne so zelenkasto-červenou alebo žltou šupkou. Šťavnatá oranžová dužina obkolesuje veľkú kôstku. Zrelosť skúšame tlakom prsta. Chuť manga by mala byť sladká, niekomu pripomína chuť broskyne. Zo všetkých plodov má najvyšší obsah provitamínu A a obsahuje aj veľa vitamínu C. Po dĺžke ho rozkrojte na tretiny, krajné tretiny budú vyzerať ako misky, v strednej tretine ostane kôstka. Z misiek veľkou lyžicou vylúpnite dužinu a pokrájajte ju na kocky. Kôstku „obkrájajte“ nožom.

Mango možno jesť samostatne, podávať k dezertom, použiť do mixovaných nápojov či smoothie. Žalúdkari by nemali mango kombinovať s mliekom ani s alkoholom. Mango má stimulačný účinok, podporuje trávenie a pôsobí mierne preháňajúco.

Avokádo

Avokádo Foto: SHUTTERSTOCK
avokádo Avokádo

Je veľmi výživné, bohaté na vitamín B1, B2 a E a minerálne látky. Obľúbené je najmä pre krémovú, orechovú chuť. Tvarovo sa podobá na jablko alebo hrušku, šupka býva bledo- alebo tmavozelená až čierna s jemnými alebo výraznými vráskami.

Ak je avokádo zrelé, šupka sa dá jemne stlačiť, dužina rozotrieť ako maslo a kôstka ľahko vybrať.

Avokádo sa odporúča skladovať pri izbovej teplote.

Granátové jablko

Granátové jablko. Foto: SHUTTERSTOCK
granátové jablko Granátové jablko.

Dozreté plody s hladkou kožovitou šupkou sú červeno-žlté. Vnútri sú červené rôsolovité jadierka, ktorých chuť je sladko-trpkastá. Obsahujú veľa vitamínu C, vápnika a železa. Voňajú ako červené ríbezle. Granátové jablko sa pridáva do ovocných šalátov, k zmrzline, ku sladkým jedlám (hoci palacinkám). Rozkrojte ho na polovicu a jadierka povyberajte malou lyžičkou. Pozor, vnútorné kožovité šupy tvoriace komôrky sú horké! Možno ho aj odšťaviť.

Granátové jablko je bohaté na vitamíny skupiny B, vitamín A a C. Z minerálov má vyšší obsah magnézia, zinku, fosforu, železa a medi. Konzumácia semiačok pôsobí aj antioxidačne a protizápalovo.

Physalis

Physalis Foto: SHUTTERSTOCK
Physalis Physalis

Možno ho kúpiť v plastových nádobách podobne ako cherry rajčiny. Toto ovocie sa nazýva aj židovská čerešňa. Oranžová bobuľa vo veľkosti čerešne je v obkľúčení suchých okvetných lístkov. S nimi sa používa aj ako dekorácia jedál či nápojov pri slávnostných príležitostiach. Bobuľa nemá kôstku a lístky sa odstraňujú až tesne pred konzumáciou. Na rozdiel od manga možno physalis skladovať v chladničke, kde dlhšie vydrží. Obsahuje vitamíny A, B, C aj minerálne látky. Ak pripravujete ovocný šalát, bobuľu radšej rozpoľte, dužina tak lepšie prijme cukor. Nezrelý physalis je jedovatý.

Video
Nepečené srdiečka z avokáda a limetky. Exotický dezertík na vyskúšanie!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ananás #exotické ovocie