Ako športovať v období koronavírusu – COVID-19 ?

Okrem zdravej stravy je pre imunitu dôležitý aj pohyb. Alergologička Katarína Bergendiová radí, ako často správne cvičiť a či je vhodné otužovanie.

08.04.2020 00:10
beh, behanie, šport, športovanie, zdravie, Foto: ,
Behanie či bicyklovanie je bezpečné, ak človek športuje sám, prípadne s niekým, s kým dodržiava odporučenú vzdialenosť päť metrov.
debata (4)

MUDr. Katarína Bergendiová, PhD.,
klinický imunológ a alergológ,
Centrum pre klinickú imunológiu
a alergológiu – ImunoVital Centrum

Imunitný systém a obranyschopnosť proti vírusom a baktériám ovplyvňujú rôzne faktory vrátane fyzickej aktivity. Rekreačný šport alebo primerané krátkodobé telesné cvičenie tri až štyrikrát za týždeň v trvaní 15 až 60 minút pri 40 až 60 % intenzite maximálnej spotreby kyslíka, prípadne tepovej frekvencie má na imunitný systém stimulačné účinky, prípadne jeho aktivity výraznejšie neovplyvňuje.

Ako teda športovať počas pandémie?

Odporúčam dočasne znížiť frekvenciu aj intenzitu tréningov skôr na udržiavanie kondície. Tiež je potrebné dodržať všetky opatrenia v súvislosti s aktuálnou bezpečnostnou hrozbou. Pri tréningu vonku chodiť na krátke prechádzky, beh či cyklistiku, ale rozhodne nie na frekventované miesta. Vhodné je nastaviť si pohybovú rutinu v rámci domácnosti, či už ľahším cvičením posilňujúcim stabilizačný systém (tzv. core), prípadne cvičeniami zameranými na flexibilitu (strečing či joga).

Behanie či bicyklovanie je bezpečné, ak človek športuje sám, prípadne s niekým, s kým dodržiava odporučenú vzdialenosť päť metrov. Je vhodné si celý beh naplánovať tak, aby bol bežec počas neho izolovaný od priameho kontaktu s ľuďmi. Všeobecne odporúčam správať sa tak, ako keby ste sami boli infikovaní a zodpovedne sa snažili nenakaziť nikoho iného.

Väčšina ľudí sa bojí, aby sa sami nenakazili, ale odborníci odporúčajú toto vnímanie otočiť. Pokiaľ ste medzi ľuďmi, je vhodné si chrániť ústa a nos rúškom alebo textilnou šatkou. Pokiaľ sa vo vašom okolí nenachádza žiadna osoba, môžete ich zložiť. Z hľadiska rizika je najbezpečnejšie zostať doma, prípadne chodiť pešo aj po schodoch. Výťah, ak sa dá, je vhodné pri presunoch vynechať. Je to pomerne tesný priestor a ak sa v ňom nachádzal infikovaný človek, je to rizikové.

Oblečenie

Oblečenie je vhodné po každom použití prať v prípade, že sa oblečenie dotýkalo potenciálne nebezpečného povrchu, minimálne na teplote 40 stupňov Celzia, prípadne viac – podľa materiálu.

Športové hodinky

Nie je bezpečné nosiť športové hodinky celý deň, ale obmedziť ich použitie len na čas športu. Vírus zotrváva na povrchoch niekoľko hodín a na niektorých povrchoch až niekoľko dní. Môže sa stať, že pri nosení hodiniek sa budete dotýkať tváre a nakazíte sa. Tiež je vhodné dodržiavať hygienu rúk, keď je dôležité umyť si aj zápästia a medziprstové priestory. Ak máte hodinky na ruke, je vhodné umyť remienok aj hodinky.

Otužovanie

V rámci otužovania je možné zaradiť ranné studené sprchy, ak sa kúpete vo vonkajšom jazere, je vhodné byť na mieste sám, prípadne zabezpečiť odstup od ostatných aspoň päť metrov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #športovanie #domáca karanténa