Jedlom proti cholesterolu

Srdcovo-cievne ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Jedným z hlavných dôvodov je zlý cholesterol, ktorý upcháva cievy. Takéto upchatie môže byť fatálne, keď sa do srdca alebo mozgu nedostáva kyslík, čo môže viesť k infarktu a porážke.

25.11.2020 06:00
cholesterol, upchatie, žila, cieva Foto:
Na jednej strane je cholesterol pre náš organizmus nenahraditeľný, na druhej strane značia jeho vysoké hodnoty červenú kontrolku, ktorú sa neoplatí ignorovať.
debata

Cholesterol je tuková látka, ktorá tvorí ochranný obal všetkých buniek v tele. Podieľa sa na tvorbe viacerých hormónov, žlčových kyselín a vitamínu D. Približne dve tretiny cholesterolu si vytvorí váš organizmus sám v pečeni, len zvyšok dodávame stravou. Základnou funkciou cholesterolu je to, že pomáha telu uzdravovať sa, regenerovať a opravovať to, čo je poškodené. Cholesterol tiež pomáha pamäti a je potrebný pre neurologické funkcie.

Na jednej strane je pre náš organizmus nenahraditeľný, na druhej strane značia jeho vysoké hodnoty červenú kontrolku, ktorú sa neoplatí ignorovať. Musíme sa však naučiť rozdeľovať dobrý a zlý cholesterol. Práve v tom je tajomstvo udržania si zdravej hladiny cholesterolu.

Jednoducho delíme cholesterol na dobrý (HDL), ktorý nás chráni pred srdcovými ochoreniami tým, že udržiava zlý cholesterol mimo tepien a prináša ho späť do pečene. Zlý cholesterol (LDL) cirkuluje v krvi a môže spôsobiť práve zanášanie tepien, čo spôsobuje ich zúženie a to môže viesť ku kardiovaskulárnym ochoreniam.

Podľa kardiológa a obezitológa Ivan Majerčáka Slováci najčastejšie umierajú práve na srdcovo-cievne ochorenia. Trend je síce klesajúci, nie je však menší v porovnaní s okolitými krajinami. „V súčasnosti je už preukázaná príčinná súvislosť medzi zvýšenou hladinou cholesterolu a kardiovaskulárnym rizikom, ktoré sa už dávno netýka len staršej generácie. Až 9 z 10 Slovákov má minimálne jeden z rizikových faktorov pre vznik kardiovaskulárneho ochorenia.“

Video
Intervenčný rádiológ Balázs vo videu: Ako uvoľniť zanesené tepny v nohách?

Ako proti vysokým hladinám cholesterolu zabojovať bez liekov? Zmenou životného štýlu. Medzi zásadné opatrenia jednoznačne patrí úprava jedálneho lístka, nebojte sa dennej dávky ovocia a zeleniny.

„V prevencii kardiovaskulárnych chorôb, ale aj celého radu iných chronických chorôb, ako je napríklad diabetes či obezita, je dôležité vyvážené stravovanie s primeraným energetickým príjmom, dostatkom ovocia a zeleniny (odporúčaná denná dávka je 400 g rozdelená do 4 až 5 porcií), preferovanie hydiny a rýb, úplné vynechanie údenín, vyprážaných jedál, polotovarov, sladkostí a sladených nápojov. Pravidelne treba zaraďovať do jedálneho lístka strukoviny, orechy, celozrnné potraviny, dbať na dostatočný príjem tekutín. V pohybovej aktivite sa dnes odporúča 10 000 krokov denne, u starších ľudí 8 000 krokov a k tomu aspoň 30 minút aeróbnej aktivity tak, aby ste sa zadýchali a spotili tak, aby ste sa museli prezliecť. Úplnou samozrejmosťou by mal byť dostatočný spánok a pobyt na čerstvom vzduchu a, samozrejme, zanechanie fajčenia a žiadna alebo nízka konzumácia alkoholu,“ vraví doktorka Zora Kľocová Adamčáková, vedúca lekárka oddelenia podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Test: Ohrozujú vás vysoké hladiny cholesterolu?

Konzumujete minimálne trikrát do týždňa údeniny?

Dávate si po večeri trikrát do týždňa aspoň 2 dl vína alebo pol litra piva?

Máte v jedálnom lístku aspoň trikrát v týždni mäso?

Ovocie a zeleninu konzumujete iba výnimočne?

Máte nadváhu?

Jete často sladkosti?

Fajčíte?

Používate v domácnosti klasické maslo či masť?

Pijete len plnotučné mlieko a na varenie používate smotanu?

Málo sa hýbete?

Ryby jete raz do mesiaca alebo vôbec?

Zjete viac ako desať vajec týždenne?

Vyhodnotenie: Ak ste odpovedali súhlasne na 3 otázky, zvýšené hladiny cholesterolu vás neohrozujú. Ak bola vaša odpoveď súhlasná v 4 až 6 otázkach, začína vás cholesterol ohrozovať. Ak ste odpovedali áno na 7 až 9 otázok, zájdite radšej na preventívne vyšetrenie k lekárovi. Desať a viac súhlasných odpovedí znamená, že návštevu lekára určite neodkladajte a zmeňte spôsob života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #test #cholesterol #zlý cholesterol