Celiakia: Aj malé množstvo lepku udržiava ochorenie v aktivite

Byť celiatikom je často nielen spoločensky limitujúce, ale aj finančne náročné. V súčasnosti sa za jedinú dostupnú a akceptovateľnú liečbu považuje striktná celoživotná bezlepková diéta.

02.03.2021 06:00
celiakia, pečivo, chlieb, pekárenské výrobky, žena Foto:
Byť celiatikom je často nielen spoločensky limitujúce, ale aj finančne náročné.
debata

Časopis D-test vo svojom ostatnom tohtoročnom čísle porovnal obsah živín v bezlepkovom a bežnom chlebe so semienkami a obsah sacharidov, cukrov, vlákniny soli a tuku bol prakticky rovnaký. Nakúpené vzorky však boli v priemere trikrát drahšie ako tie upečené z bežných obilnín.

"Celiakia je závažné ochorenie a čím skôr ho lekár zachytí, tým lepšie pre pacienta. Celiakia sa totiž vo všeobecnosti považuje za prekancerózu, teda chorobu, ktorá môže viesť až k vzniku rakoviny,“ upozorňuje doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., vo svojej novej knihe Zdravé črevo a trávenie (Ikar, 2021). "Potvrdenie diagnózy celiakie by malo byť založené na kombinácii klinických ťažkostí, odberov krvi na protilátky a gastroskopického vyšetrenia s viacnásobným odberom vzoriek z dvanástnika na histologické vyšetrenie. Pacient môže mať následkom zlého vstrebávania aj zmeny v krvnom obraze, poruchu zrážanlivosti krvi, nízke hladiny vitamínov, minerálov, bielkovín, zvýšené hodnoty pečeňových testov. Vyšetrenie protilátok v krvi sa používa nielen v samotnej diagnostike ochorenia, ale aj pri monitorovaní choroby, resp. dodržiavaní bezlepkovej diéty. Pacient s celiakiou môže mať negatívny výsledok vyšetrenia protilátok, avšak to ešte nevylučuje celoživotnú chorobu. Naopak, pozitívny výsledok protilátok nestačí na stanovenie diagnózy celiakie,“ dodáva gastroenterológ z Bratislavy.

Na diagnostiku celiakie u dospelých pacientov je nevyhnutný dôkaz aj v podobe enterobiopsie, čiže odobratia vzorky čreva, potvrdzuje aj gastroenterologička z Trnavy MUDr. Božena Pekárková. „Tu treba zdôrazniť, že ani pozitivita genetických testov nerovná sa diagnóza celiakia, pretože pozitívnu genetiku má aj časť bežnej populácie, ktorá na celiakiu v živote neochorie. Čo sa týka diagnostiky, úľava nastala u detí s jednoznačnými klinickými príznakmi, ktoré spĺňajú určité laboratórne kritériá dané Európskou spoločnosťou pre detskú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu. Ide o hodnoty dvoch protilátok a pozitivitu genetických testov. Diagnózu však môže stanoviť iba gastroenterológ.“ Niektorým deťom, ktoré spĺňajú presne definované klinické a laboratórne kritériá, teda netreba na stanovenie diagnózy celiakie robiť biopsiu tenkého čreva. Podrobné interview s MUDr. Pekárkovou možno nájsť pod týmto článkom s názvom "Celiakia je chameleón medzi chorobami“.

Vľavo zdravé črevo, vpravo vyhladené črevo... Foto: SHUTTERSTOCK
celiakia, zdravé črevo, poškodené črevo, klky, lepok Vľavo zdravé črevo, vpravo vyhladené črevo celiatika, ktorý nedrží prísnu bezlepkovú diétu.

Bezlepková strava nemá byť módny trend

Čo sa týka liečby, jej základom je pri celiakii stále iba dôsledná bezlepková diéta. Stále prebieha výskum iných možností liečby, napríklad alternatívy štiepenia gluténu (lepku), vývoj kultivarov pšenice s nízkym obsahom gluténu, podávanie enzýmov štiepiacich glutén spoločne s jedlom a podobne.

"Zatiaľ však treba celiatikov upozorniť, aby neverili rôznym komerčným prípravkom, ktoré mylne informujú, že pri ich užívaní môže pacient s celiakiou konzumovať stravu obsahujúcu lepok. My lekári neradi vidíme tzv. bezlepkové potraviny, ktoré obsahujú pšeničný škrob zbavený lepku. U citlivých jedincov aj malé množstvo lepku udržiava ochorenie v aktivite!“ upozorňuje MUDr. Pekárková. A jedným dychom dodáva, že odborníci rovnako neradi vidia zdravých ľudí, ktorí vysadzujú lepok zo stravy len v rámci nejakých módnych výživových trendov. Nasadzujú si tak diétu, ktorá nie je potrebná a ani vhodná.

Ochorenie naštartujú spúšťače

Celiakia je geneticky podmienené ochorenie, čiže celiatik sa s predispozíciou na celiakiu narodí. "To, či a kedy sa celiakia prejaví, čiže manifestuje, záleží na vonkajších spúšťacích faktoroch, ktorými môže byť aj úraz, vážna choroba, stres, operácia, pôrod a podobne. Takže na celiakiu možno ochorieť v každom veku. Mali sme aj pacientky, ktoré sme diagnostikovali krátko pred osemdesiatkou,“ vysvetľuje gastroenterologička MUDr. Božena Pekárková.

Ak nie je celiakia včas diagnostikovaná, môže to mať rôzne následky. Najčastejšie je to včasný výskyt osteoporózy. Vo všeobecnosti táto odborníčka dáva robiť každému novodiagnosti­kovanému celiatikovi denzitometrické vyšetrenie v rámci pátrania po rednutí kostí.

O celiakii sa hovorí, že je chameleónom medzi chorobami. Jej možné príznaky sú naozaj veľmi rôznorodé. Okrem štandardných tráviacich ťažkostí v zmysle bolestí brucha, kŕčov, nadúvania, hnačky, zápchy, plynatosti patria medzi mimočrevné ťažkosti erózia zubov, výskyt áft v ústach, zvýšené pečeňové testy, trvalá únava, vyčerpanie, nemožnosť otehotnieť, opakovaný potrat, nedostatok vitamínov B12 či D, už spomínané rednutie kostí, chudokrvnosť a podobne. Zdravotné problémy sú následkom zápalu v čreve a jeho zníženej schopnostiu vstrebávať živiny z potravy.

S celiakiou sa jednoznačne spájajú autoimunitné ochorenia ako cukrovka 1. typu, autoimunitný zápal štítnej žľazy, nedostatok IgA, Sjögrenov syndróm, primárna biliárna cirhóza, reumatoidná artritída či epilepsia. Pri tichej forme celiakie je charakteristický histologický nález v čreve (atrofované klky, typický obraz celiatického čreva) u úplne bezpríznakového človeka.

Stanoviť diagnózu nemusí byť jednoduché

Stanoviť diagnózu celiakie často nemusí byť vôbec jednoduché. Môže dôjsť k chybe v medicínskych záveroch, pretože niektorí pacienti si nasadia bezlepkovú diétu ešte pred návštevou odborníka. Tým môžu vzniknúť falošne negatívne výsledky, pretože škodlivina, ktorá vyvoláva ochorenie, bola zo stravy vylúčená a lekári potom nemajú záchytné body, čiže chorobné zmeny, ktoré buď celiakiu, alebo alergiu na lepok charakterizujú. "Preto chcem zdôrazniť – nenasadzujte si nikdy bezlepkovú diétu pred stanovením diagnózy!“ upozorňuje MUDr. Pekárková.

Ak pacient prizná, že už drží bezlepkovú diétu a nebol ešte diagnostikovaný, lekár mu musí odporučiť, aby sa na 3–4 mesiace vrátil ku strave obsahujúcej lepok a opätovne navštívil ambulanciu. U mnohých z nich však ťažkosti, ktorými predtým trpeli, po úprave stravovania ustúpili a nechce sa im vrátiť opätovne na začiatok, keď im bolo zle. "Potom však nemáme možnosť povedať ten definitívny záver, že sú naozaj celiatikmi,“ podotýka gastroenterolo­gička. Stanoviť diagnózu celiakie je závažná a zodpovedná vec, pretože pacient je doživotne odkázaný dodržiavať bezlepkovú diétu.

Odber vzorky čreva na histológiu tiež nie je vyšetrenie, na ktoré sa pacienti práve tešia. Mnohí by sa mu najradšej vyhli, ale bez toho oficiálne diagnózu stanoviť nemožno. Existujú niektorí skúsení rádiológovia, ktorí môžu vysloviť podozrenie na celiakiu pri ultrazvukovom vyšetrení čreva. Nie je ich veľa a ultrazvuk má navyše tú nevýhodu, že je subjektívny. Určite by bolo mnoho pacientov, ktorí by mohli z takéhoto neinvazívneho vyšetrenia profitovať, bohužiaľ, diagnostika celiakie má presne stanovené postupy, do ktorých usg vyšetrenie čreva nepatrí. "Skôr sa pri ultrazvukovom vyšetrení čreva môže zaregistrovať zmenená stena tenkého čreva, a to následne vedie ku pátraniu po celiakii,“ uzatvára MUDr. Pekárková. "Samotné vyšetrenie tenkého aj hrubého čreva sa v gastrointes­tinálnej diagnostike dostáva do popredia predovšetkým v rámci sledovania nešpecifických črevných zápalov. To však už nie je o téme celiakia.“

Obilniny, ktoré obsahujú lepok

  • Pšenica a jej druhy (jednozrnná, dvojzrnná, khorasan, resp. kamut)
  • Raž
  • Špalda
  • Jačmeň
  • Zelená špalda
  • Ovos (s výnimkou ovsa certifikovaného ako bezlepkový!)
  • Tritikale (kríženec pšenice a raže)
  • Žito

(výraz „žito“ v západnej časti SR znamená pšenica, na východe raž, v češtine sa slovom žito označuje raž, v slovenčine ide o neodborné pomenovanie, v každom prípade žito obsahuje lepok!)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #celiakia #bezlepková diéta #glutén #bezlepková múka #celiatik #bez lepku