Nech kúpa múky nie sú muky! Z čoho je nopálová?

Ľudia dnes trávia omnoho viac času medzi stenami svojho príbytku, vo výrazne vyššej miere varia a pečú. Napríklad téma kváskovanie sa stala jednou z najvyhľadávanejších na internete. Našťastie, v obchodoch sa veľmi výrazne rozšíril sortiment múk a dnes sú samozrejmosťou múky ako maková, kokosová či ryžová.

04.03.2021 06:00
pečenie Foto:
Mnoho gazdiniek začalo piecť chlieb, pečivo či koláče doma, a tak sa zvýšil odbyt múk.
debata (1)

Nikto nepochybuje o tom, že chlieb a pečivo sú neoddeliteľnou súčasťou jedálnička Slovákov. Chlebom a soľou Slováci zvykli vítať svojich hostí. Dobrý slovenský chlieb je to, čo našincovi vždy najviac chýbalo pri pobyte v zahraničí a vždy sa tešil, ako si doma odhryzne zo svojej obľúbenej chlebovej kôrky.

Podľa prieskumu, ktorý si ešte na jeseň dala vypracovať BILLA, tri pätiny opýtaných ľudí konzumujú chlieb a pečivo denne, pričom necelé tri štvrtiny opýtaných začínajú pečivom svoj deň v rámci raňajok. Niekto má rád pšeničný, iný pšenično-ražný, zemiakový, cmarový chlieb, so semienkami a podobne.

Nastala doba kvásková

V poslednom období sa stali veľmi populárnymi kváskové chleby a pečivo, ktoré sa pripravujú nie z droždia (tzv. kvasníc), ale z kvásku. Kvások je organická hmota, ktorá je základom pre kváskový chlieb. Vzniká fermentačným procesom, kde aktívne spolupôsobí múka s vodou. Pri pomalom kvasení vzniká iný druh kvasenia ako pri droždí, ide o tzv. mliečne kvasenie. Tieto kvasinky pomôžu rozložiť v múke lepok a iné ťažšie stráviteľné zložky obilia. Glykemický index kváskového chleba je nižší ako pri bežnom chlebe z droždia, preto je lepšou alternatívou pre diabetikov.

Kváskový chlieb možno bez problémov nájsť aj v sieti supermarketov BILLA. Tunajší pšeničný kváskový chlieb má na kôrke praskliny, vnútri väčšie bubliny a jeho tvar nie je úplne pravidelný, ako je to pri bežnom konzumnom chlebe. "Čo sa týka bagiet, možno namiesto tých zo pšeničnej múky siahnuť po ich verzii zo špaldy,“ odporúča hovorkyňa spoločnosti BILLA Kvetoslava Kirchnerová. Špaldová múka má v porovnaní s bielou vyšší obsah vlákniny, bielkovín aj minerálov.

Gazdinky potrebujú múku

Mlyny a mlynári sú súčasťou slovenskej histórie i tradičných remesiel. Poznáte túto pieseň? "Mlynár sedí na kolese, vodička mu šťastie nese. Donese mu žita, pšena, bude variť jeho žena.“ A nielen variť, ale najmä piecť!

Mnoho gazdiniek začalo piecť chlieb, pečivo či koláče doma, a tak sa zvýšil odbyt múk. Múka ako základný kameň pečenia sa predáva celoročne, jej predaj vždy stúpa napríklad pred sviatkami. Môže byť jemne, stredne alebo hrubo mletá, takže vo všeobecnosti rozoznávame hladkú, polohrubú alebo hrubú múku. "Okrem pšeničnej a ražnej si u nás v BILLA možno kúpiť špaldovú, pohánkovú, ale aj múku mandľovú, makovú, kokosovú, ryžovú, k dispozícii sú múky chlebové a takisto aj špeciálne bezgluténové chlebové zmesi pre tých, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu,“ pokračuje Kvetoslava Kirchnerová.

Výrobca na obale múky obyčajne uvádza typové označenie T, ktoré vyjadruje obsah minerálnych látok v 100 gramoch sušiny. Čím je číslo vyššie, tým je vyšší obsah minerálnych látok, množstvo plnohodnotných okrajových vrstiev jadier. Číslo teda udáva, do akej miery bolo zrno pri mletí očistené, čiže aké vysoké je vymletie. Vysoké hodnoty T čísla napovedajú využitie väčšej časti zrnka, ale na druhej strane aj nižší obsah lepku, ktorý je dôležitý, aby bolo cesto vláčne.

Pri kúpe múky sa preto odporúča čítať etikety. Ak tam náhodou nebude takéto označenie, minimálne tam bude odporúčanie výrobcu, na aké použitie je múka vhodná. Na pečenie koláčov a pečiva sa odporúča používať múky s nižším číslom (napr. T 600). Pri pečení chleba je však možné používať aj múky s vyšším T. Čím vyššie číslo múky, tým hutnejšie koláče a cesto budeme mať. Pri pečení treba nájsť rozumný kompromis a niekedy skúšať aj miešať jednotlivé typy múk medzi sebou v rôznych pomeroch tak, aby sme boli s výsledkom domáceho pečenia spokojní.

Alternatívne druhy múk (bezlepkových)

Maková múka: vzniká zomletím maku, z ktorého sa za studena vylisoval makový olej, vhodná na pečenie, do chlebových zmesí, koláčov, nie je to to isté ako mletý mak!

Tapioková múka: získava sa z koreňa manioku jedlého, veľmi dobre sa hodí na prípravu chleba a pečiva

Pšenová múka: pšeno je vlastne vnútro prosa, vhodná na prípravu sušienok pre deti aj chleba

Slnečnicová múka: zo semien slnečnice, z ktorých sa za studena vylisoval olej, vhodná do koláčov

Gaštanová múka: získava sa z pomaly sušených gaštanov, vhodná pri príprave lievancov, palaciniek, koláčov, sušienok

Kokosová múka: sekundárny produkt pri výrobe kokosového oleja zo sušenej dužiny kokosových orechov, bez kombinácie s inými múkami absorbuje veľa vody

Mandľová múka: sa získava zomletím vysušených neblanšírovaných mandlí. Vhodná do koláčov, ktorým dodáva vlhkosť.

Pohánková múka: vyrába sa z mechanicky olúpanej pohánky, vhodná do kaše, lievancov, sladkého pečiva aj na pečenie chleba

Ciroková múka: pripravuje sa z bezlepkového obilia nazývaného cirok. Vhodná na pečenie chleba, pečiva i sladkých koláčov.

Nopálová múka: získava sa zo sušenej dužiny kaktusu opuncia. Pridáva sa hlavne ako prímes múky do chleba a pečiva.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #múka #celiakia #bezlepková múka #bez lepku #bez gluténu