Reiši je v Číne podporným liekom proti rakovine

Na posilnenie imunity a odolnosti tela voči vírusom, baktériám a ďalším zdravotným hrozbám je vhodný celý rad húb a hubových preparátov. Moderná veda čoraz častejšie potvrdzuje to, čím si je už tisícročia istá ázijská medicína: Huby patria medzi cenné prírodné liečivá a podporné prostriedky. Jednou z najslávnejších je reiši.

22.04.2021 06:00
reiši, medicinálna huba, liečivá huba, huba,... Foto:
V Japonsku tvoria huby viac ako 20 % predpisovaných medikamentov.
debata

V Japonsku tvoria huby viac ako 20 % predpisovaných medikamentov. Mykoterapia má v Ázii vo všeobecnosti veľkú podporu, kde huby využíva tradičná čínska medicína a japonská bylinná medicína kampo. Huby sú tu zaradené do liekopisov. V Rusku boli huby a ich extrakty zaradené do liekopisu v roku 1951, najmä ako podporná liečba rakoviny. V Európe a v Spojených štátoch stále ostávajú mimo liekopisov, čiže jedine vo forme potravinových doplnkov. Zásadnou výhodou „hubových preparátov“ sú aj prakticky nulové vedľajšie účinky.

Medzi najvýznamnejšie huby tradičnej čínskej medicíny nepochybne patrí lesklokôrovka obyčajná, po česky lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum). Napriek vzhľadovo výstižnému pomenovaniu je vo svete aj u nás známa skôr ako reiši. V atlase húb aj na známom portáli nahuby.sk ju nájdete ako nejedlú hubu, ktorá pre praktických hubárov nemá nijaký význam. Doložené snímky dokazujú, že by mala rásť aj u nás na odumretom dreve listnáčov, od mája do októbra, je však pravdou, že si ju ľahko možno zameniť s inými druhmi lesklokôroviek.

tuniak, avokádo, uhorka, obed, zdravá strava Čítajte aj Recepty pre zdravý život

Podľa niektorých prameňov ľudia reiši užívali už pred 4–5 tisíckami rokov a podrobný popis huby je zaznamenaný v dvetisíc rokov starom spise Šen-nung pen-cchao ting, najstaršej známej knihe o lekárstve a liečivých bylinách. Prvý oficiálny vedecký popis lesklokôrovky však spracoval v roku 1781 anglický botanik William Curtis. Ázijská medicína si túto hubu cení podobne ako koreň ženšenu, v minulosti ju smela užívať len cisárska rodina a vysokopostavení občania. Po nájdení ju bolo potrebné odovzdať.

Dnes sa huby pestujú na špeciálnom substráte, aby sa zachoval obsah biologicky aktívnych látok, pretože táto huba má protinádorové, protizápalové i antialergické účinky, znižuje krvný tlak a pôsobí cytotoxicky na mnoho typov nádorových buniek. Jej užívanie spomaľuje tvorbu metastáz a dokáže zmierniť nežiaduce účinky chemoterapie. V Číne je schválená ako podporný liek pri liečbe rakoviny. Obsiahnuté germánium podporuje prenos kyslíka v krvnom obehu, čo môže byť podporou počas diagnózy COVID-19.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reiši #huba #reishi #liečivá huba #lesklokôrka #lesklokôrovka