Cesnak v kapsulách. Prečo je čierny?

Už v minulosti sa cesnak a jeho účinky vysoko cenili, napriek tomu, že pre jeho pach ho nazývali aj „smradľavou ružou“. Egyptskí otroci na stavbách pyramíd dostávali dennú dávku cesnaku, keďže sa všeobecne verilo, že zažehnáva choroby, zvyšuje silu a výdrž.

09.05.2021 06:00
cesnak, čierny cesnak, fermentácia, alicín Foto:
Po skončení fermentačného procesu sa farba cesnakových hlavičiek zmení na tmavočiernu, za čo je zodpovedná látka nazývaná melanoidín.
debata (5)

Cesnak sa spomína aj v Biblii, takisto v Talmude, pretože starovekí Židia verili, že utišuje hlad, dáva pleti farbu, zlepšuje cirkuláciu krvi, zabíja parazity. V prvej svetovej vojne britskí lekári riedili šťavu z cesnaku vodou a používali ju priamo na rany, aby zabránili infekciám.

Prečo čierny cesnak? Ide o samostatný druh?

Nejde o nejaký samostatný druh cesnaku. Čierny cesnak je fermentovaný klasický biely cesnak, ktorý dozrieval tri až štyri týždne v špeciálnych nádobách pri teplote 60 stupňov Celzia.

Prečo?

Z klasického bieleho cesnaku tak vznikne fermentáciou zlepšená superpotravina.

reiši, medicinálna huba, liečivá huba, huba, reishi, lesklokôrovka, lesklokôrka Čítajte aj Reiši je v Číne podporným liekom proti rakovine

Ako prispeje fermentácia ku zlepšeniu vlastností cesnaku?

V priebehu procesu zrenia dochádza k premene niektorých nestabilných zlúčenín, vrátane známeho alicínu, na väčšmi stabilný a vstrebateľnejší pre organizmus. Okrem toho čierny cesnak obsahuje takmer dvakrát toľko antioxidantov ako surový, celý rad vitamínov a minerálov či stopových prvkov. Čierny cesnak má význam pri udržaní normálnej hladiny cholesterolu i ostatných tukov v krvi. Znižuje riziko vzniku mŕtvice či trombózy.

Čo urobí proces zrenia s chuťou či typickým zápachom cesnaku?

Po skončení fermentačného procesu sa farba cesnakových hlavičiek zmení na tmavočiernu, za čo je zodpovedná látka nazývaná melanoidín. Zároveň sa výrazne zmení aj chuť, ktorá sa stane sladkastou, veľmi špecifickou, niekomu pripomína pečené slivky či chuť balzamika. Strúčiky čierneho cesnaku majú šťavnatú mazľavú konzistenciu, ktorá vyzerá ako želé. Z čierneho cesnaku do veľkej miery zmizne jeho typický cesnakový zápach. Na rozdiel od bieleho cesnaku nedráždi žalúdok a môžu ho konzumovať aj ľudia, ktorí sú inak na bežný cesnak veľmi citliví.

Odkiaľ prišiel tento nápad, nechať cesnak fermentovať, a tak zlepšiť jeho vlastnosti?

História čierneho cesnaku sa spája predovšetkým s ázijskými krajinami ako Taiwan a Kórea, odkiaľ tento nápad pravdepodobne prišiel a pochádzajú odtiaľ mnohé fermentované pochúťky.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #cesnak #výživový doplnok #fermentovaný cesnak #čierny cesnak #kapsuly