Kurkumou proti rakovine hrubého čreva

Zdá sa, že rakovina hrubého čreva je jedným z druhov rakoviny, pri ktorom môže mať kurkumín nezanedbateľný pozitívny účinok.

23.07.2021 06:00
kurkuma, korenie Foto:
Viaceré štúdie potvrdili protirakovinový účinok kurkumínu na experimentálnych modeloch, kde rakovina nebola vyvolaná karcinogénmi, ale faktormi, ktoré sú bližšie aktuálnym rizikám u ľudí.
debata (2)

Táto hypotéza vyplýva z pozorovania, že kurkumín znižuje hladinu enzýmu COX-2 zodpovedného za tvorbu látok podporujúcich zápal (acylpyrín a niektoré široko využívané protizápalové lieky tiež inhibujú tento enzým), čo je priaznivá vlastnosť kurkumínu pri rakovine hrubého čreva. Doteraz vykonané výskumy ukazujú, že protizápalové látky môžu znižovať výskyt tejto rakoviny. Jeden výskum zameraný na efekt orálne podávaného kurkumínu poukázal na významný pokles hladiny prozápalových látok tvorených s pomocou COX-2 v krvi u postihnutých osôb. Tento efekt je mimoriadne zaujímavý najmä vo svetle najnovších poznatkov potvrdzujúcich, že syntetické protizápalové lieky majú pomerne veľa škodlivých vedľajších účinkov, a tie limitujú ich používanie v prevencii rakoviny hrubého čreva.

kurkuma, korenie, kokos, modelka, Ázia Čítajte viac Zázračná kurkuma: Protirakovinová korenina aj farbivo do horčice

Viaceré štúdie potvrdili protirakovinový účinok kurkumínu na experimentálnych modeloch, kde rakovina nebola vyvolaná karcinogénmi, ale faktormi, ktoré sú bližšie aktuálnym rizikám u ľudí. Je to napríklad model, ktorý využíva geneticky modifikované myši, u ktorých sa spontánne tvoria polypy v tráviacom trakte, čo je významný rizikový faktor pre rakovinu hrubého čreva. Po podávaní kurkumínu sa zistil výrazný pokles (o 40 %) rozsahu týchto polypov. Tento efekt sa z väčšej časti zdá byť spojený s blokovaním štádia nebezpečnej progresie nádoru. Výsledky naznačujú, že pridávanie kurkumy do stravy osobám, u ktorých sa už polypy objavili, môže pomôcť zabrániť ich ďalšiemu vývoju!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina hrubého čreva #kurkuma #kolorektálny karcinóm #kurkumín